Orban spune că a fost schimbat Guvernul Dăncilă pentru ca România să aibă comisar UE din partea PPE/ Replica lui Dăncilă: Ei fac jocurile şi apoi ţipă la noi „fake news”

Ludovic Orban a declarat că Guvernul Dăncilă a fost schimbat cu unul de dreaptă pentru ca România să poată oferi un comisar european de la PPE, respectiv pe Adina Vălean. Premierul a precizat că era o situaţie injustă, deoarece PPE nu avea majoritate pentru noua Comisie Europeană.

2588 afișări
Imaginea articolului Orban spune că a fost schimbat Guvernul Dăncilă pentru ca România să aibă comisar UE din partea PPE/ Replica lui Dăncilă: Ei fac jocurile şi apoi ţipă la noi „fake news”

Orban spune că a fost schimbat Guvernul Dăncilă pentru ca România să aibă comisar UE din partea PPE

„Cetăţenii UE au votat pentrut PPE şi au oferit o victorie a PPE la nivel european. Noi am obţinut majoritatea în Parlamentul European, chiar dacă socialiştii au visat, timp de o săptămână, că ar putea da preşedintele comisiei, chiar dacă nu au câştigat alegerile, în sfârşit, PPE a reuşit să impună, cum era şi normal, preşedintele Comisiei, dar când am numărat comisarii, am descoperit o situaţie nedreaptă. PPE nu avea majoritate în comisie, socialiştii aveau 10 comisari, iar PPE nouă comisari”, a afirmat Ludovic Orban, la Congresul Partidului Popular European (PPE), desfăşurat săptămâna aceasta la Zagreb.

Şeful Executivului a mai explicat că că a decis să nu accepte această situaţie nedreaptă, deoarece majoritatatea cetăţenilor a votat pentru Partidul Popularilor Europeni.

„Şi am decis în România, să nu acceptăm acestă situaţie nedreaptă, fiindcă vrem să oferim PPE şi în Comisie, aşa că am schimbat guvernul socialist cu un guvern PPE, pentru a putea oferi un comisar PPE, în persoana Adinei Vălean. Aceasta este contribuţia noastră modestă pentru o Comisie foarte bună, o Comisie care ar trebui să reprezinte dorinţa unei majorităţi a cetăţenilor europeni, care au votat pentru PPE”, a aconchis Orban.

Adina Vălean, propusă de România comisar european pentru Transporturi, a primit aviz favorabil în Comisia pentru Transporturi a Parlamentului Uniunii Europene.

Raportul de evaluare prezentat de Parlamentul UE arată că Adina Vălean a răspuns „satisfăcător” la întrebările adresate la audierile parlamentare şi poate îndeplini sarcinile de comisar european pentru Transporturi.

Votul în PE pentru Executivul UE propus de preşedintele-ales Ursula von der Leyen va avea loc într-o sesiunea plenară programată pe 27 noiembrie.

Anterior Guvernului Orban, Cabinetul social-democraţilor a propus-o pe Rovana Plumb pentru funcţia de comisar european, însă această nu a trecut de Comisia JURI. Fostul premier Viorica Dăncilă l-a nominalizat apoi pe Victor Negrescu, însă Guvernul PSD a fost dat jos prin adoptatea unei moţiuni de cenzură în Parlamentul României.

Dăncilă, replică pentru Orban privind comisarul UE: Ei fac jocurile şi apoi ţipă la noi „fake news”

Viorica Dăncilă a afirmat că premierul Ludovic Orban a dezvăluit adevărat miză a demiterii Guvernului, prin moţiune de cenzură, şi anume propunerea unui comisar european din partea PPE. Liderul PSD îi acuză pe liberali şi pe Klaus Iohannis că sunt duplicitari şi periculoşi.


„Dragii mei, vă rog să distribuiţi acest video! Să vadă cât mai mulţi români care sunt adevăratele intenţii şi mize ale lui Klaus Iohannis! Pentru că sunt foarte mulţi cei care s-au întrebat care a fost adevăratul motiv din spatele moţiunii de cenzură, care a aruncat România în criză şi haos şi care a dus la o explozie a cursului euro la un maxim istoric! Vă rog să ascultaţi declaraţia lui Ludovic Orban de la Zagreb (unde şi domnul Iohannis a fost prezent!) în care le spune popularilor europeni că au dat jos Guvernul PSD pentru a putea propune ei un comisar din partea PPE, pentru ca popularii europeni să aibă majoritatea în noua Comisie!”, a scris Viorica Dăncilă, sâmbătă, pe Facebook.

Fostul prim-ministru reproşează faptul că PNL şi şeful statului fac jocurile politice, însă încearcă să acopere aceste „manevre”, acuzând PSD de „fake news”.

„Ei fac jocurile politice ale altora şi încearcă să acopere în presă aceste manevre ţipând la noi “fake news”! Iată adevăratul fake din politica românească: Klaus Iohannis şi PNL! Duplicitari, ipocriţi şi periculoşi aceşti întruchipaţi salvatori ai neamului!”, conchide Viorica Dăncilă, care a a ataşat postării sale un video cu afirmaţiile lui Ludovic Orban la Congresul PPE de la Zagreb din această săptămână.

Negrescu, despre comisarul UE: Orban a confirmat că a existat o ingerinţă politică realizată de PNL

Victor Negrescu, care fusese propus comisar european de Guvernul Dăncilă, a afirmat că Ludovic Orban, prin declaraţia sa la Congresul PPE de la Zagreb, a recunoscut că PNL a intervenit politic împotriva unei nominalizări legale din partea României. El a adăugat că este o jignire la adresa românilor.

„Am evitat în ultimele săptămâni să fac declaraţii privind numirea Comisarului European din partea României pentru că mereu am făcut tot ce am putut pentru a proteja imaginea ţării noastre şi pentru a susţine parcursul european al României. Am tăcut cu greu când presa europeană râdea de prestaţia propunerii României cu ocazia audierilor pentru că important era să avem un comisar. Funcţiile sunt irelevante dacă nu suntem responsabili”, a scris Victor Negrescu, sâmbătă, pe Facebook.

Social-democratul a precizat că toată situaţia privind numirea comisarului european din partea ţării noastre a fost ghidată de interese politice, unele meschine.

„Cu toate acestea, declaraţia publică a lui Ludovic Orban la Congresul dreptei europene privind numirea Comisarului European este jignitoare la adresa românilor. Acesta a confirmat faptul că numirea nu a avut nimic de-a face cu competenţa, cu normele şi legislaţia europeană sau cu parcursul european al României şi implementarea politicilor necesare Uniunii Europene. Totul a fost ghidat de interese politice, mărunte şi meschine”, a completat Negrescu.

El mai spune că este posibil să nu fi existat un răspuns privind nominalizarea făcută legal de PSD, deoarece PNL a intervenit politic în numirea comisarului UE.

„Mai exact prin declaraţia sa, preşedintele PNL afirmă faptul că a existat o ingerinţă politică realizată de PNL împotriva unor nominalizări legale din partea României şi se confirmă faptul că validarea comisarului român a fost întârziată din motive politice, fără argumente, explicaţii legale sau motive obiective. Poate de aceea nu a existat un răspuns la nominalizarea făcută legal. Un specialist în drept european ar putea spune că o astfel de situaţie ar putea face obiectul unei decizii a CJUE, dar nu voi accepta niciodată să exportăm conflictele politice în exterior. Mai îngrijorat sunt de faptul că astfel de abuzuri au fost posibile şi mă întreb cum va arăta pe viitor România normală condusă de dreapta”, a explicat social-democratul.

Victor Negrescu susţine că va rămâne „un #proeuropean convins” şi este „mai decis ca niciodată să continue „lupta pentru o Românie dezvoltată sustenabil într-o Uniune Europeană mai puternică, mai democratică şi cu adevărat apropiată de cetăţeni”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
orbabn,
ppe,
comisar

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici