Ordonanţa care amână majorările salariale, respinsă de Senat

Senatul a respins, luni, cu 79 de voturi pentru, 13 împotrivă şi 2 abţineri Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului, prin care era amânat pentru 1 aprilie 2009 termenul de aplicare a legii prin care salariile cadrelor didactice erau majorate cu 50%, Camera Deputaţilor fiind forul decizional în acest caz.

23 afișări
Imaginea articolului Ordonanţa care amână majorările salariale, respinsă de Senat

Ordonanţa care amână majorările salariale, respinsă de Senat

Decizia plenului Senatului a venit după o pauză de consultări de cinci minute, cerută de liderul grupului PNL, Puiu Haşotti. Senatorii au început, luni, în plen, dezbaterea proiectului de lege privind aprobarea sau respingerea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 136/2008, referitoare la amânarea prevederilor legii privind majorarea salariilor din domeniul educaţiei.

Liderul grupului parlamentar al PNL din Senat, Puiu Haşotti, solicitase, de asemenea, la începutul şedinţei, amânarea dezbaterilor pe marginea OUG 136/2008.

Acesta şi-a motivat cererea prin faptul că raportul comun al comisiilor de muncă şi de învăţământ a fost distribuit luni, în timp ce Regulamentul de funcţionare al Senatului prevedea ca documentul să fie distribuit cu minimum 3 zile înainte de dezbaterea legii în plen, pentru ca senatorii să poată analiza documentul înainte de vot.

Solicitarea PNL a fost respinsă de toate celelalte grupuri parlamentare, invocându-se fie precedente în care proiecte de lege iniţiate de PNL sau de Guvern au fost dezbătute în procedură de urgenţă, fără ca raportul respectivelor proiecte să fie la dispoziţia senatorilor timp de trei zile.

În plus, s-a adus ca argument şi decizia anterioară a Biroului Permanent al Senatului, care a stabilit ca luni să fie întocmit şi raportul şi să fie dat şi votul asupra OUG.

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat, în debutul dezbaterilor din plen, că majorarea cu 50% a salariilor din învăţământ este "nesustenabilă din punct de vedere economic, impactul majorării salariilor fiind de 0,14% din PIB în 2008 şi 0,74% din PIB în 2009".

 

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici