Ordonanţa care amână majorările salariale, respinsă de Senat

Senatul a respins, luni, cu 79 de voturi pentru, 13 împotrivă şi 2 abţineri Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului, prin care era amânat pentru 1 aprilie 2009 termenul de aplicare a legii prin care salariile cadrelor didactice erau majorate cu 50%, Camera Deputaţilor fiind forul decizional în acest caz.

23 afișări
Imaginea articolului Ordonanţa care amână majorările salariale, respinsă de Senat

Ordonanţa care amână majorările salariale, respinsă de Senat

El a mai menţionat că aplicarea legii prin care se măresc cu 50% salariile cadrelor didactice echivalează cu un spor suplimentar pentru bugetul de stat de 4,2 miliarde de lei.

Vosganian a mai spus că majorarea salariilor profesorilor va "secătui" fondul bugetar pentru investiţii, va duce la reducerea numărului de locuri şi va avea un "impact major" asupra ratei şomajului şi a ţintei de inflaţie.

El a mai apreciat că iniţiativa majorării salariilor din învăţământ cu 50% este "o măsură luată într-o febră inerentă campaniei electorale" şi a afirmat că niciunul dintre partidele care au susţinut legea de majorare a salariilor nu au o astfel de măsură în programele lor de guvernare.

Senatorul PSD Alexandru Athanasiu a declarat, în cadrul dezbaterilor, că prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu, prin emiterea OUG privind amânarea majorării salariilor profesorilor, "a atentat la bunul simţ constituţional", ordonanţa respectivă însemnând "răzvrătire penibilă împotriva regulilor statului de drept", şoi "jalnică minciună publică".

El a mai acuzat Guvernul de "incompetenţă trufaşă", de "falsă şi grosolană manipulare" a opiniei publice.

Senatorul PNL Paul Păcuraru a spus că nu există suportul financiar pentru mărirea salariilor profesorilor. "Vă rog să cumpătaţi încă o dată dacă este momentul să forţăm acest proiect de act normativ, astfel încât, în loc să facem bine, să ajungem la concluzia că am făcut rău şi că totul s-a datorat momentului electoral în care ne aflăm", le-a spus fostul ministru al Muncii senatorilor.

Senatorul PRM Mihai Unghianu a afirmat că Ordonanţa Guvernului este împotriva preşedintelui ţării, împotriva Parlamentului şi împotriva Constituţiei, iar "un guvern care îşi închipuie că poate guverna în afara Constituţiei este o aberaţie".

Senatorul PDL Dan Sabău a spus, în cadrul dezbaterilor, că PDL aşteaptă demisia de onoare a Guvernului, din moment ce miniştrii Cabinetului au votat proiectul de lege de majorare a salariilor, cu care Guvernul nu s-a declarat, ulterior, de acord.

Senatorul PC Marius Marinescu a afirmat că OUG 136/2008 este "abuzivă" şi este "ordonanţa şmecherilor".

"Asistăm la o luptă între profesori şi şmecherii care doresc să pună mâna pe bugetul înţământului, iar această luptă s-a mutat şi în Parlament, întrucât există senatori care votează pentru respingerea ordonanţei şi senatori care votează pentru şmecheri", a adăugat el.

Comisiile reunite de muncă şi învăţământ din Senat au adoptat, luni, un raport de respingere a OUG privind amânarea măririlor salariale din educaţie, cu 14 voturi "împotrivă" şi 3 voturi "pentru".

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici