Ordonanţa privind ajutorul de încălzire, amendată în Parlament pentru a reveni la nivelul anterior

Ordonanţa de urgenţă prin care a fost redus plafonul maxim de venituri pe membru de familie luat în calcul de Guvern pentru subvenţionarea facturii de încălzire a locuinţei va fi amendată în Parlament pentru a se putea reveni la nivelul de anul trecut al subvenţiei.

37 afișări
Imaginea articolului Ordonanţa privind ajutorul de încălzire, amendată în Parlament pentru a reveni la nivelul anterior

Ordonanţa privind ajutorul de încălzire, amendată în Parlament pentru a reveni la nivelul anterior (Imagine: Răzvan ChiriţăMediafax Foto)

"În prezent fac o analiză cu Ministerul Muncii şi Ministerul de Finanţe pentru a putea găsi o soluţie pentru a putea păstra nivelul de anul trecut pentru subvenţia la încălzire. Vom propune un amendament la Parlament la ordonanţa de urgenţă", a declarat Emil Boc la videoconferinţa cu prefecţii organizată sâmbătă.

Premierul în exerciţiu declarase anterior că Guvernul va încerca să corecteze, până la începutul lunii noiembrie, diferenţele de bani stabilite în minus la acordarea ajutoarelor de încălzire a locuinţei în perioada de iarnă, dacă vor fi înregistrate economii la alte capitole de cheltuieli.

El a arătat că restrângerea numărului de beneficiari ai ajutoarelor de încălzire a fost decisă pe baza unei propuneri a Ministerului Muncii şi a analizelor efectuate cu administraţiile locale.

Premierul a arătat că Executivul va încerca să corecteze această situaţie, dacă economiile vor permite, chiar dacă decizia de restrângere a fost luată printr-o ordonanţă de urgenţă, iar actualul Cabinet nu mai poate adopta astfel de acte normative.

Agenţia MEDIAFAX a relatat, luni, că plafonul maxim de venituri pe membru de familie luat în calcul de Guvern pentru subvenţionarea facturii de încălzire a locuinţei a fost semnificativ redus comparativ cu limitele de venituri din anii trecuţi, din categoria beneficiarilor fiind astfel excluse persoanele cu un venit mai mare de 425 lei.

Guvernul justifică reducerea plafoanelor prin faptul că, în condiţiile actuale, determinate de criza economică şi de imposibilitatea susţinerii din bugetul actual a tuturor formelor de protecţie socială, este necesară reanalizarea condiţiilor de eligibilitate, care să conducă la "eficientizarea sistemului" şi la restrângerea numărului de beneficiari ai prestaţiilor sociale, inclusiv ai ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei.

În acest sens, arată Guvernul într-un document obţinut de MEDIAFAX, sunt reanalizate condiţiile de acordare şi plată a ajutoarelor de încălzire, având ca rezultat "ţintirea mai bună a programului", dar şi diminuarea cheltuielilor bugetare pentru încadrarea acestora în bugetul aprobat pentru 2009 şi în bugetul prognozat pentru 2010 şi anii ulteriori.

Preşedintele executiv al Asociaţiei Municipiilor din România, Tudor Pendiuc, primar al municipiului Piteşti, a anunţat, miercuri, că asociaţia pe care o conduce va contesta la Curtea Constituţională ordonanţa de Guvern prin care s-a redus plafonul de venit pentru acordarea ajutoarelor de încălzire.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici