OUG privind TVA defalcat intră în dezbaterea Camerei Deputaţilor

Ordonanţa de urgenţă privind split TVA se află pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a Comisiei de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor, iar USR intenţionează să obţină respingerea actului normativ prin tergiversarea dezbaterilor, depunând în acest sens peste 5000 de amendamente.

965 afișări
Imaginea articolului OUG privind TVA defalcat intră în dezbaterea Camerei Deputaţilor

OUG privind TVA defalcat intră în dezbaterea Camerei Deputaţilor

Senatul a adoptat, pe 31 octombrie, proiectul de Lege de aprobare a ordonanţei 23/2017 privind plata defalcată a TVA, care se va aplica companiilor aflate în insolvenţă sau înregistrează întârzieri la plata TVA. Proiectul Legii de aprobare a Ordonanţei 23/2017 privind plata defalcată a TVA a fost adoptat cu 54 de voturi „pentru” şi 45 „împotrivă”.

Potrivit noilor reglementări adoptate de Comisia de buget-finanţe a Senatului, „au obligaţia să deschidă şi să utilizeze cel puţin un cont de TVA persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA (...) pentru încasarea şi plata TVA şi instituţiile publice înregistrate în scopuri de TVA (...), care se află în cel puţin una din următoarele situaţii: a) la 31 decembrie 2017 înregistrează obligaţii fiscale restante reprezentând TVA, cu excepţia celor pentru care s-a obţinut eşalonarea la plată, în cuantum mai mare de: 1500 lei în cazul contribuabililor mari, 1000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 500 de lei în cazul contribuabililor mici şi 100 de lei în cazul contribuabililor persoane fizice;
b) începând cu 1 ianuarie 2018 înregistrează obligaţii fiscale restante reprezentând TVA mai vechi de 30 de zile de la scadenţă, cu excepţia celor pentru care s-a obţinut eşalonarea la plată, în cuantum mai mare de: 1500 lei în cazul contribuabililor mari, 1000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 500 de lei în cazul contribuabililor mici şi 100 de lei în cazul contribuabililor persoane fizice;
c) se află sub incidenţa legislaţiei naţionale privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă
”.

De asemenea, cei care optează benevol pentru sistemul defalcat de plată a TVA pot renunţa la acest mecanism la sfârşitul anului fiscal, dar nu mai devreme de un an de la data la care a început să li se aplice măsura. Pe de altă parte, companiile care intră sub incidenţa legii privind plata defalcată a TVA, adică cele care au înregistrat întârzieri la plata taxei sau care au fost în insolvenţă, pot renunţa la măsură în termen de şase luni de la data în care nu se mai află în situaţia respectivă.

Totodată, companiile care optează benevol pentru sistemul de plată defalcată a TVA beneficiază de două facilităţi. În primul rând, vor primi o reducere de 5% la plata impozitului pe profitul aferent trimestrului IV al anului fiscal 2017. În al doilea rând, le vor fi anulate penalităţile de întârziere aferente obligaţiilor fiscale principale reprezentând TVA, restante la 30 septembrie 2017.

Proiectul a provocat opoziţia în Senat a PNL, PMP şi USR cărora li s-a alăturat şi UDMR. Opoziţia a reclamat faptul că plata defalcată a TVA nu va duce la reducerea evaziunii fiscale, în schimb vor crea dificultăţi suplimentare companiilor aflate deja în insolvenţă.

Obiecţii au venit chiar şi din partea unor oficiali ai puterii. ”Nu am argumente logice să susţin un mecanism nou vizavi de split TVA Este poate o alternativă taxarea inversă care se practică la nivel european care aduce zona de evaziune zero, elimină problema de colectare... Sunt soluţii care pot fi discutate şi aplicate”, declara pe 3 octombrie preşedintele Comisiei de buget-finanţe a Senatului, social-democratul Eugen Teodorovici.

De asemenea, pe 19 octombrie, Cristian Socol, consilier personal al premierului pe probleme macroeconomice, a postat pe blogul său, găzduit de site-ul adevărul.ro, un „pachet alternativ” de măsuri, între care limitarea creşterii salariului minim pe economie, renunţarea la split TVA şi renunţarea la trecerea CAS în sarcina angajatului.

În perspectiva dezbaterilor din Cameră, deputaţii USR au depus, vineri, 5.000 de amendamente împotriva ordonanţei split TVA şi precizează că acestea vor fi retrase numai dacă majoritatea parlamentară va respinge ordonanţa sau dacă va face măsura opţională.

Deputaţii USR au depus, astăzi, 5.000 de amendamente împotriva ordonanţei split TVA, adică 821 de pagini de amendamente care trebuie citite, dezbătute şi votate în comisie şi în plen. Astfel, USR iniţiază primul <<filibuster>> din România pe o temă extrem de importantă pentru întreaga economie română”, potrivit unui comunicat al USR.

Formaţiunea critică măsura split TVA, motivând că investiţiile străine vor evita România, că românii cu potenţial vor pleca în continuare din ţară, iar economia va fi dominată de o mână de mari corporaţii care îşi permit să facă faţă birocraţiei şi costurilor fixe.

USR ia atitudine şi încearcă o procedură parlamentară foarte utilizată în alte ţări numită «filibuster». Această procedură este folosită ca o armă a minorităţii pentru a combate abuzurile majorităţii. În parlamentul american, de exemplu, dacă cineva ia cuvântul la dezbateri poate să vorbească oricât vrea el. În 2013, senatorul american Rand Paul a vorbit timp de 13 ore împotriva unei legi care permitea preşedintelui american de la acea vreme să folosească drone militare pe teritoriul SUA. 13 ore de stat în picioare şi vorbit fără oprire în senatul american”, mai arată documentul citat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici