PNL a decis să atace la CCR hotărârea de constituire a Comisiei speciale pentru legile justiţiei - Mediafax

PNL a decis să atace la CCR hotărârea de constituire a Comisiei speciale pentru legile justiţiei

BEx al PNL a decis, luni, să atace la CCR hotărârea de constituire a Comisiei speciale pentru legile justiţiei, apreciind că această comisie a fost înfiinţată prin încălcarea dispoziţiilor Regulamentului şedinţelor comune, neavând posibilitatea de a elabora rapoarte.

198 afişări

Imaginea articolului PNL a decis să atace la CCR hotărârea de constituire a Comisiei speciale pentru legile justiţiei

PNL a decis să atace la CCR hotărârea de constituire a Comisiei speciale pentru legile justiţiei

„PNL a decis să atace la CCR hotărârea de constituire a Comisiei care se ocupă de elaborarea unor proiecte de legi pe domeniul justiţiei sau de punerea în acord a codurilor cu deciziile CCR. În opinia noastră, Comisia comună specială a fost constituită în mod eronat, cu încălcarea dispoziţiilor Regulamentului şedinţelor comune”, a precizat, luni, deputatul PNL Gabriel Andronache, după şedinţa BEx.

El a invocat articolul 8, alin. 6, şi articolul 13 din Regulamentul şedinţelor comune, în care se prevede că o comisie comună specială nu poate prezenta rapoarte decât plenului comun.

 

„Ori plenul comun nu poate dezbate şi nu poate legifera în domeniul justiţiei pentru că nu are competenţă. Competenţa plenului comun de a legifera se reduce la 2-3 activităţi, respectiv revizuirea Constituţiei, chestiuni legate de adoptarea Legii bugetului şi adoptarea Legii privind Statutul deputaţilor şi senatorilor”, a spus Andronache.

El a arătat că raportul pe care această comisie specială îl va adopta nu va putea parcurge procedura parlamentară obişnuită pentru că o comisie specială comună nu poate sesiza Camera Deputaţilor în calitatea de primă Cameră sesizată, iar ulterior Senatul în calitate de Cameră decizonală.

„E un motiv intrinsec de neconstituţionalitate şi vizează încălcarea articolului 1, alin. 5 din Constituţie, a articolelor 65 şi 75 din Constituţie.. De asemenea, şi Hotărârea de modificare a Hotărârii iniţaile, prin care s-a dat competenţă suplimentară Comisiei speciale, considerăm că e neconstituţională, întrucât se adoptă o normă derogatorie care încalcă Constituţia, referitoare la funcţionarea sistemului bicameral”, a mai spus Andronache.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
PNL ,
CCR ,
JUSTIŢIE

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.