Parcursul favoritului în cursa pentru preşedinţia PNL. Florin Cîţu: economist, politician şi omul din mijlocul unor controverse

  • Florin Cîţu candidează la preşedinţia PNL.
  • Contracandidatul său este actualul preşedinte PNL şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban.
  • Favorit în cursă este Florin Cîţu, susţinut de preşedintele Klaus Iohannis şi de peste 30 de lideri de organizaţii.
2050 afișări
Imaginea articolului Parcursul favoritului în cursa pentru preşedinţia PNL. Florin Cîţu: economist, politician şi omul din mijlocul unor controverse

Parcursul favoritului în cursa pentru preşedinţia PNL. Florin Cîţu: economist, politician şi omul din mijlocul unor controverse

Florin Cîţu este senator PNL din 10 septembrie 2016, iar pentru a putea concura la şefia partidului, liderii PNL au votat o derogare. Astfel, Cîţu şi-a depus candidatura pe 20 august, înainte de a împlini cinci ani vechime în PNL.

Potrivit statutului PNL, „candidatura la funcţia de preşedinte al partidului se depune ca urmare a prezentării unui proiect de moţiune. Orice membru al partidului poate candida la această funcţie dacă:

  • are o vechime în partid de cel puţin 5 ani;
  • depune, împreună cu grupul de promobrare, la termenul prevăzut de prezentul statut, un proiect de moţiune;
  • constituie un grup de promovare format din 35 de persoane;
  • are susţinerea necesară pentru proiectul de moţiune, conform prezentului statut;
  • proiectul de moţiune este acceptat pentru dezbatere în CON, conform prevederilor prezentului statut.”

Înainte de a intra în politică, premierul Cîţu a fost economist şef la ING, fiind un participant activ la atacul speculativ pe leu din 2008. BNR a acuzat la acel moment o acţiune coordonată a mai multor bănci, româneşti şi străine, care ar fi încercat să mute cursul leului la un nivel de variaţie superior şi, ulterior, să încaseze diferenţa.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat, la acel moment, că leul a fost atacat, în contextual în care dobânzile la creditele în lei au crescut foarte mult.

Intrat în politică, Florin Cîţu a crescut de la membru în Comisia de buget-finanţe din Senat, la funcţia de ministru de Finanţe şi, în cele din urmă, la funcţia de premier.

Cîţu a fost desemnat pentru prima data pentru funcţia de premier la începutul anului trecut, după demiterea Guvernului Orban. Acesta şi-a depus mandatul cu doar câteva minute înainte ca Parlamentul să-l investească, fiind parte dintr-o strategie pentru declanşarea alegerilor anticipate. Totuşi, apariţia pandemiei de COVID-19 a schimbat planurile.

Astfel, Guvernul Orban a intrat din nou în acţiune.

Ulterior, în urma alegerilor parlamentare din decembrie 2020, în timpul negocierilor pentru formarea unei noi coaliţii, USR PLUS a respins varianta ca Ludovic Orban să fie numit premier. Prin urmare, Florin Cîţu a ajuns în funcţia de prim-ministru, PNL formând o coaliţie de guvernare cu USR PLUS şi UDMR.

Cîţu a stârnit o serie de controverse de-a lungul mandatului său de premier: de la demiteri fără avertisment – Vlad Voiculescu din funcţia de ministru al Sănătăţii şi Stelian Ion din funcţia de ministru al Justiţiei – şi până la trecutul său din SUA, când a fost prins beat la volan, condamnat la două zile de închisoare şi la plata unei amenzi de 1.300 de dolari.

De altfel, după demiterea lui Stelian Ion, a început şi criza din coaliţia de guvernare. USR PLUS şi-a retras miniştrii de la guvernare şi a anunţat susţinerea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Cîţu.

De asemenea, premierul Cîţu are pe umeri şi eşecul campaniei de vaccinare anti-COVID şi, implicit, gestionarea pandemiei.

CITEŞTE ŞI: Congresul PNL. Liberalii îşi aleg astăzi preşedintele: Ludovic Orban sau Florin Cîţu. Votul, în jurul orei 14.00

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici