Parlamentarii care vor reprezenta Diaspora şi-au primit, la MAE, certificatele doveditoare

Preşedintele Biroului Electoral de Circumcripţie pentru românii cu domiciliul sau resedinţa în afara ţării, Mădălina Afrasinie, a înmânat candidaţilor din colegiile din afara ţării, vineri, într-o ceremonie care a avut loc la MAE, certificatele doveditoare ale alegerii ca deputat sau senator.

228 afișări
Imaginea articolului Parlamentarii care vor reprezenta Diaspora şi-au primit, la MAE, certificatele doveditoare

Parlamentarii care vor reprezenta Diaspora şi-au primit, la MAE, certificatele doveditoare (Imagine: Balazs Attila/ Mediafax Foto)

Astel, diaspora va fi reprezentată, în Camera Deputaţilor, de Eugen Tomac (ARD) – 11.437 voturi, Mircea Lubanovici (ARD) – 1.741 voturi, Ovidiu Alexandru Raeţchi (USL) – 1.291 voturi, cărora li s-au atribuit mandate în prima etapă.

În urma atribuirii mandatelor în etapa a doua, va reprezenta diaspora în Cameră şi Aurelian Mihai (PP-DD) – 12.682 voturi.

La Senat, diaspora va fi reprezentată de Viorel-Riceard Badea (ARD) – 21.727 voturi, Adrian Anghel (USL) – 2.498 voturi, cărora li s-au atribuit mandate în etapa a doua, în limita mandatelor aferente colegiilor uninominale unde s-a realizat majoritatea.

În timpul ceremoniei, judecătorul Mădălina Afrasinie le-a recomandat viitorilor parlamentari de diaspora să aibă în vedere faptul că ei nu reprezintă partidele politice în afara graniţelor României, ci interesele românilor care i-au votat.

"Vreau să adresez o rugăminte deputaţilor şi senatorilor care vor reprezenta românii din diaspora: să reprezinte românii şi nu partidele. Este singura rugăminte pe care o adresez şi pe care aş putea să o adresez tuturor parlamentarilor - ar fi extrem de bine pentru că reprezintă românii şi nu partidele", a spus judecătoarea.

Deputatul Aurelian Mihai a susţinut, după primirea certificatului, că va reprezenta românii din Europa de Vest cu "profesionalism, seriozitate şi curaj". "Cu siguranţă poporul român va avea un partener în mine. Sunt onorat să reprezint formaţiunea mea politică şi vom demonstra că, atât cât ne va sta în putinţă, vom reprezenta românii cu profesionalism, seriozitate şi curaj", a subliniat el.

Eugen Tomac a declarat, în intervenţia sa, că va face tot ce îi va sta în putinţă pentru a-i reprezenta pe românii din colegiul său cu "demnitate şi recunoştiinţă". "Sunt onorat pentru că în urma unui efort destul de mare am reuşit să obţin încrederea românilor din colegiul în care am candidat. Este o problematică pe care o cunosc", a menţionat acesta.

Viorel Badea a subiniat că mandatul obţinut reprezintă rezultatul muncii sale de 14 ani ca om politic şi că este onorat de faptul că românii din diaspora l-au reales.

"Sunt onorat că poporul m-a reconfirmat a doua oară, consecutiv, pentru a-i reprezenta. Este o legitimare a activităţii mele de 14 ani în interesul comunităţii românilor din întreaga lume. Am încercat întotdeauna să reprezint întâi românii şi abia apoi partidul din care fac parte. Eu nu sunt om politic care are o culoare, ci sunt un o politic care are trei culori. Sper că în acest mandat să avem posibilitatea să continui proiectele bune pe care le-am început şi să încercăm să le dăm la o parte pe care care nu au avut eficienţa pe care o doream şi sper că la sfârşitul acestui mandat să existe mai puţină ură între oamenii politici, să existe mai puţini demolatori şi mai mulţi constructori", a subliniat Badea.

Adrian Anghel a spus, după primirea certificatului, că activitatea sa din trecut în domeniul mass-media îl va ajuta şi în activitatea sa de parlamentar. "Colegiul meu este lung şi lat. Fugim din Australia până în Statele Unite. Eu vin din mass-media, din spatele camerelor de filmat şi este o noutate pentru mine să mă aşez în faţa lor. Pot să vă spun că ce am făcut în mass-media în trecut voi încerca să implementez şi în Parlament. Sper că vom încerca să unificăm ţara, să nu o mai ţinem dezbinată, să găsim soluţii şi nu conflicte. Day by day vom găsi soluţii", a declarat el.

Alexandru Raeţchi a sosit la sediul MAE după încheierea ceremoniei de acordare a certificatelor, acesta primindu-şi documentul de la preşedintele Bioului de circumscripţie, care rămăsese în sală.

De la ceremonia de înmânare a certificatelor doveditoare a alegerii în funcţia de deputat sau senator a lipsit Mircea Lubanovici, care nu a putut participat la eveniment.

La ceremonia care a avut loc la sediul MAE au mai luat parte reprezentanţi ai Biroului Electoral de Circumcripţie 43 pentru românii cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării şi reprezentanţi ai MAE.

După încherea ceremoniei, Afrasinie şi reprezentantul AEP în Birou, Iulian Ivan, au făcut fotografii de grup cu candidaţii aleşi în colegiile din diaspora.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici