Parlamentul decide: Asumarea răspunderii Guvernului, pe 15 septembrie

Chestorul Senatului, Ioan Chelaru, a declarat că Birourile Permanente reunite au analizat şi au aprobat data de 15 septembrie pentru ca prim-ministrul Emil Boc să vină în Parlament pentru asumarea răspunderii pentru cele trei proiecte de lege.

116 afișări
Imaginea articolului Parlamentul decide: Asumarea răspunderii Guvernului, pe 15 septembrie

Parlamentul decide: Asumarea răspunderii Guvernului, pe 15 septembrie (Imagine din arhivă; Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"E adevărat că au fost nenumărate discuţii pe data aceasta şi pe asumarea răspunderii şi pe modul în care se face această procedură legislativă. Până la urmă, prin vot, s-a tranşat în favoarea datei de 15 septembrie", a spus el.

Potrivit declaraţiilor sale, premierul îşi va asuma răspunderea pentru primul proiect privind legea educaţiei naţionale la ora 16.00, la ora 17.00 pentru proiectul de lege privind salarizarea unitară şi la ora 18.00 proiectul de lege privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice.

Chelaru a precizat că în termen de trei zile, până vineri, 11 septembrie, ora 20.00, pot fi depuse amendamente la acestă iniţiativă legislativă, iar la începutul săptămânii viitoare, probabil marţi, va fi făcută publică varianta finală a proiectelor cu amendamentele admise.

Senatotul PSD a admis că în cadrul şedinţei conducerilor celor două Camere au existat "dispute" legate de legile care vor fi adoptate prin asumarea răspunderii, "dar nu în afara unor dezbateri care se obişnuiesc în Camerele reunite".

El a exemplificat cu faptul că reprezentanţii Opoziţiei în Birourile Permanente au susţinut în faţa celorlalţi colegi că asumarea răspunderii nu este democratică şi că ar fi bine ca, dacă Guvernul îşi asumă răspunderea pe mai multe legi, aceasta să se facă separat, să se facă amendamente separate, şi să poată fi depuse moţiuni de cenzură pentru fiecare dintre legi.

De asemenea, el a afirmat că au existat "sugestii" din parte Opoziţiei că sunt prea puţine zile pentru depunerea de amendamente.

"Până la urmă, având în vedere că există, totuşi, o procedură relativ urgentă pentru soluţionarea acestor trei importante proiecte de lege, prin vot s-a stabilit ca până pe 11 septembrie să se facă toate amendamentele, Guvernul având posibilitatea sâmbătă, duminică şi luni să le analizeze în detaliu, să admită măcar o parte dintre ele şi să putem avea proiecte de lege complete şi bune pentru ţară", a spus Ioan Chelaru.

Premierul a anunţat, miercurea trecută, că Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament asupra celor trei legi privind educaţia naţională, salarizarea unitară şi reorganizarea agenţiilor guvernamentale cu reducerea cheltuielilor în sectorul public.

Liderul PDL Gheorghe Flutur a declarat, luni, că reprezentanţii coaliţiei PDL-PSD au stabilit ca asumarea răspunderii Guvernului pe Legile educaţiei, salarizării unice şi reducerii cheltuielilor bugetare să aibă loc pe data de 15 septembrie, adică marţea viitoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici