Parlamentul desemnează, miercuri, noua conducere a ANRE şi modifică Regulamentul Comisiei SRI

Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc miercuri, de la ora 11, pentru a desemna noua conducere a Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energie, fiind probabilă şi supunerea la vot a modificării Regulamentului de funcţionare a Comisiei parlamentare de control al Serviciului Român de Informaţii.

501 afișări
Imaginea articolului Parlamentul desemnează, miercuri, noua conducere a ANRE şi modifică Regulamentul Comisiei SRI

Parlamentul desemnează, miercuri, noua conducere a ANRE şi modifică Regulamentul Comisiei SRI

Şedinţa plenului reunit va fi precedată, de la ora 10, de o reuniunea Birourilor Permanente ale Camerei şi Senatului care va definitiva ordinea de zi a plenului.

Instalarea unei noi conduceri a ANRE survine în condiţiile în care expiră mandatele preşedintelui şi vicepreşedintelui Agenţiei, alături de cele ale unor membri în Comitetul de reglementare al ANRE.

Candidatura deputatului PSD Dumitru Chiriţă pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie a fost validată, luni, în comisiile parlamentare de industrii. “Astăzi (luni - n.red.) au avut loc audierile celor care şi-au depus candidaturile pentru Comitetul de Reglementare al ANRE. În urma votului majorităţii PSD-ALDE şi UDMR au fost aleşi Dumitru Chiriţă – preşedinte, Zoltan Nagy-Bege – vicepreşedinte – era în funcţie (...), Cornelia Sulger - membru în Comitetul de reglementare al ANRE şi, pentru mine o surpriză complet neplăcută, Gabriel Gheorghe, preşedintele Consiliului de Administraţie la Romgaz”, a declarat, pentru Mediafax, deputatul PNL Virgil Popescu, membru al Comisiei de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor.

Virgil Popescu a afirmat că Gabriel Gheorghe nu a ştiut care este tariful de înmagazinare a gazelor încasat de Romgaz. “A fost stupefiant. A răspuns 720 de lei pe MWh, în condiţiile în care acest preţ este de 21 de lei pe MWh”, a relatat Popescu.

De asemenea Hotărârea nr. 30/1993 privind organizarea şi funcţionarea Comisiei de control al SRI va fi modificată astfel încât persoanele chemate la audieri să fie obligate să se prezinte, potrivit declaraţiei de marţi a preşedintelui comisiei, senatorul PSD Claudiu Manda. „Mâine sperăm că va fi pe ordinea de zi a Biroului Permanent reunit şi pe ordinea de zi a plenului reunit”, a spus Manda.

Una dintre modificări prevede „obligaţia persoanelor care sunt invitate la comisie, să fie obligate să se prezinte, să prezinte Comisiei aspecte pe care considerăm sau consideră că le au de adus înaintea Comisiei noastre”.

„Am hotărât să modificăm prevederile Hotărârii Parlamentului care stabilea că şedinţele comisiei au caracter de informaţii clasificate şi vom introduce un text în care spunem că toate şedinţele comisiei se desfăşoară cu respespectarea prevederilor Legii 182, Legea informaţiilor clasificate. În sensul că, dacă nu facem referiri la informaţii cu caracter secret, strict secret, secret de serviciu sau secret de stat, sunt lucruri pe care le putem dezvolta, comunica, în cadrul comisiei şi sunt lucruri pe care le putem comunica inclusiv public”, a susţinut Manda. Totodată, preşedintele Comisiei SRI a punctat că nu s-au propus sancţiuni pentru persoanele care refuză să se prezinte la Comisie, deoarece „nu am considerat oportun”.

O altă modificare ar viza Serviciul Român de Informaţii. „Una dintre ele este că SRI-ul este obligat să răspundă, există un text în care scrie că trebuie să răspundă solicitării Comisiei într-un termen rezonabil, termenul să fie de şapte zile şi, dacă nu este de şapte zile, să răspundă motivat în şapte zile de ce doreşte prelungirea termenului la răspunsurile pe care comisia le adresează”. De asemenea, o altă modificare „este ca atunci când vom face şi avem deja deplasări în teritoriu, să le facem pe baza hotărârii Comisiei, fără să aşteptăm şedinţele de Birouri Permanente reunite”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici