Parlamentul European, îngrijorat de afirmaţiile lui Puiu Haşotti, cere CNCD investigarea "declaraţiilor calomnioase"

Parlamentul European este îngrijorat că declaraţiile senatorului Puiu Haşotti ar putea duce la o creştere a discriminării persoanelor homosexuale, solicitând preşedintelui CNDC, într-o scrisoare obţinută de MEDIAFAX, investigarea "declaraţiilor calomnioase" precum şi un răspuns public şi convigător.

384 afișări
Imaginea articolului Parlamentul European, îngrijorat de afirmaţiile lui Puiu Haşotti, cere CNCD investigarea "declaraţiilor calomnioase"

PE, îngrijorat de afirmaţiile lui Puiu Haşotti, cere CNCD investigarea "declaraţiilor calomnioase" (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Potrivit unor surse oficiale, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Ferenc Asztalos, a primit, la sfârşitul săptămânii trecute, o scrisoare semnată de mai mulţi membri ai Parlamentului European, care se arată îngrijoraţi de afirmaţiile senatorului Puiu Haşotti referitoare la homosexuali.

"Fiind senator şi fost ministru al Culturii, suntem extrem de îngrijoraţi că afirmaţiile domnului Haşotti ar putea trece drept indiscutabile şi ar putea duce la o creştere a discriminarii şi posibil la violenţă împotriva persoanelor homosexuale, bisexuale şi transsexuale" se arată în scrisoarea obţinută de MEDIAFAX.

Semnatarii scrisorii transmise de Parlamentul European îşi arată speranţa că CNCD, în calitate de organism principal în România, care are ca obiectiv sprijinirea valorilor privind respectarea minorităţilor, drepturile omului şi nediscriminarea, va investiga "declaraţiile calomnioase".

"Ca organism principal în România care are misiunea de a sprijini valorile privind respectarea minorităţilor, drepturile omului şi nediscriminarea - inclusiv în contextul legislaţiei europene - sperăm că CNCD va investiga aceste declaraţii calomnioase şi le va răspunde public şi convingător (...). Sperăm că veţi primi aceste îngrijorări cu deschidere şi că le veţi da curs", se mai arată în documentul obţinut de MEDIAFAX.

Potrivit surselor citate, scrisoare transmisă de Parlamentul European va fi analizată de CNCD în cadrul şedinţei de miercuri.

Puiu Haşotti a făcut afirmaţiile despre homosexuali în contextul în care comenta anunţul făcut de deputatul Remus Cernea în 12 aprilie privind iniţierea unui proiect de lege pentru reglementarea parteneriatului civil între heterosexuali şi între persoanele de acelaşi sex.

Liderul senatorilor PNLspunea, în acest context, că nu are "absolut nimic" să le reproşez homosexualilor, pe care îi consideră "doar nişte oameni bolnavi".

"Domnul deputat Remus Cernea se dovedeşte un extravagant, ca să folosesc un cuvânt liniştit. Eu nu am absolut nimic să le reproşez homosexualilor, îi consider doar nişte oameni bolnavi. Homosexualitatea nu este o stare firească, nu este o relaţie naturală, motiv pentru care, după părerea mea, nu are absolut nicio şansă", declara Puiu Haşotti pentru Ştirile ProTV, întrebat despre iniţiativa lui Cernea privind reglementarea parteneriatului civil între persoane de acelaşi sex.

Ulterior, Puiu Haşotii a precizat că reacţiile sale referitoare la propunerile legislative avansate de deputatul Remus Cernea nu trebuie înţelese în sens strict patologic, el arătând că demersul său a fost unul politic. Haşotii a arătat că a dat prea multă atenţie iniţiativelor lui Cernea, care nu au şanse să fie adoptate de Parlament.

Asociaţia Accept a cerut Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) şi Partidului Naţional Liberal "sancţionarea neîntârziată" a lui Puiu Haşotti pentru declaraţia acestuia privind homosexualii.

"Declaraţia potrivit căreia persoanele de orientare homosexuală sunt bolnave este scandaloasă, inacceptabilă şi intră sub incidenţa legii. Vom depune în această săptămână o plângere adresată CNCD pentru soluţionare competentă, pe măsura gravităţii acestei afirmaţii politicianiste inepte şi a efectelor publice pe care le produce", spunea directorul executiv al Asociaţiei Accept, Florin Buhuceanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici