Partidele comentează invitaţia preşedintelui la consultările pe tema referendumului

Reprezentanţii partidelor parlamentare au comentat, vineri, pe marginea afirmaţiilor preşedintelui Traian Băsescu, potrivit căruia dacă la referendum se vor prezenta "şapte milioane de români dintre care şase milioane vor vota «DA»", atunci va trebui să cheme partidele la consultări.

2 afișări
Imaginea articolului Partidele comentează invitaţia preşedintelui la consultările pe tema referendumului

Partidele comentează invitaţia preşedintelui la consultările pe tema referendumului

Vicepreşedintele PSD Cristian Diaconescu a declarat, pentru MEDIAFAX, că Traian Băsescu va trebui să demonstreze care e utilitatea unei consultări cu partidele, în condiţiile în care vrea să le invite la discuţii dacă la referendum şase din şapte milioane de cetăţeni spun "DA" uninominalului. „Nu ştiu deocamdată care ar urma să fie sau care ar fi obiectul unei astfel de consultări. Pe de altă parte, cred că în acest moment suntem încă într-o perioadă de retorică politică şi electorală. Să vedem care vor fi rezultatele la referendum şi să vedem care va fi utilitatea demonstrată de preşedinte pentru a avea astfel de consultări”, a opinat vicepreşedintele PSD. Cristian Diaconescu a subliniat, în acest context, că utilitatea unei eventuale consultări cu partidele se poate cocretiza numai într-un act normativ pe care Parlamentul să îl adopte la un moment dat.

Preşedintele Consiliului Executiv al PC Codruţ Sereş a declarat că preşedintele Traian Băsescu are dreptul să invite oricând partidele la consultări, însă contează că legea prevede că referendumul este validat când se prezintă la vot şi votează jumătate plus unu dintre alegători. Sereş a precizat pentru MEDIAFAX că „ceea ce consideră preşedintele Băsescu poate să considere, dar contează ce este scris în lege”. Potrivit lui Sereş, Biroul Politic al partidului va decide dacă reprezentanţii PC vor participa la discuţiile cu şeful statului şi mandatul acestora, în momentul în care Traian Băsescu va convoca partidele la consultări.

Secretarul general al PD, Vasile Blaga, a arătat că eventualele consultări iniţiate de şeful statului pe tema votului uninominal sunt în logica electoratului, deşi e posibil ca unii parlamentari PSD, alături de PNL, UDMR şi PRM să voteze aplicarea legii uninominalului începând cu anul 2012. “Este foarte bună iniţiativa preşedintelui Traian Băsescu de a organiza consultări dacă şase milioane de cetăţeni, din şapte, vor vota «DA». Nu poţi să nu ţii cont de voinţa celor şase-şapte milioane de români care vor fi de acord cu varianta şefului statului, mai ales că este vorba de românii cu cel mai înalt spirit civic, cei care merg la vot”, a precizat, pentru MEDIAFAX, Vasile Blaga. El a completat că poziţiile politice ale şefului statului sunt o reflectare a voinţei electoratului, “în condiţiile în care analizele spun că peste 80% dintre cetăţenii care vor merge la vot sunt de acord cu propunerea preşedintelui”.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi seară, la Realitatea TV, că dacă la referendum se vor prezenta "şapte milioane de români dintre care şase milioane vor vota «DA»", atunci va trebui să cheme partidele la consultări pentru a lua o decizie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici