Partidul Popular Maghiar din Transilvania: Noi dorim o Românie federală, o Transilvanie regională, un Partium autonom

Şeful Partidul Popular Maghiar din Transilvania, Toro Tibor, spune că strategia electorală a formaţiunii are trei "piloni": "autonomia comunitară a maghiarilor din Transilvania", federalizarea României şi revenirea la "euro-transilvanismul" din secolele XVII-XIX, dorind "o Românie federală, o Transilvanie regională, un Partium autonom"

592 afișări
Imaginea articolului Partidul Popular Maghiar din Transilvania: Noi dorim o Românie federală, o Transilvanie regională, un Partium autonom

Toro Tibor (Imagine: Galina Zoltan/Mediafax Foto)

Preşedintele PPMT, Toro Tibor, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Oradea, că strategia electorală a partidului este construită pe trei piloni importanţi.

"Primul punct al strategiei este autonomia comunitară a maghiarilor din România, pentru care totdeauna PPMT a militat, iar prin aceasta înţelegem autonomia teritorială pentru Ţinutul Secuiesc, autonomia culturală pentru întreaga comunitate maghiară din Transilvania şi o formă specială de autonomie pentru cei care trăiesc în Partium (Bihor, Satu Mare şi Sălaj - n.r.)", a spus liderul PPMT.

De asemenea, Toro a afirmat că un al doilea "pilon" vizează refacerea "cadrului instituţional al României", în sensul promovării ideii de federalizare a ţării.

"România este pământul nostru natal şi ne interesează ce se întâmplă cu această ţară. Credem că actuala formă administrativă este o cauză a crizei în care ne aflăm şi suntem convinşi că pentru România ar fi mai bun un cadru federalist. Vom încerca să găsim parteneri pentru o construcţie federalistă a României, o construcţie europeană care funcţionează mai bine decât statul centralizat. Chiar şi considerente istorice, economice şi culturale ne arată că ar fi mai bine pentru România să aibă provincii mai mari, organizate federalist", a spus preşedintele PPMT.

El a dat exemplul unor state precum "Italia, Spania, Germania, Elveţia" şi spunând că "ar fi mai bine pentru toţi cetăţenii români ca România să intre în acest club al federaliştilor".

"Nu suntem atât de naivi încât să credem că noi, PPMT, sau comunitatea maghiară din România vom putea elabora singuri un proiect de federalizare, pentru că este nevoie pentru aceasta de consensul tuturor politicienilor din România", a spus el, adăugând că, "deşi această idee nu este încă bine articulată, ea a fost totuşi enunţată de mai multe personalităţi", inclusiv de către preşedintele Traian Băsescu.

Potrivit liderului PPMT, al treilea "pilon" al strategiei formaţiunii este "euro-transilvanismul", pe care l-a definit ca "proiectul de gândire politică transilvanistă din secolele XVII, XVIII, XIX" şi despre care a afirmat că "o serie de idei ale acestei gândiri euro-transilvaniste sunt actuale şi acum şi ele se pot pune în interesul Transilvaniei şi al întregii ţări, pentru că Transilvania, printre altele, poate fi motorul care să tragă din criză România".

"Noi dorim o Românie federală, o Transilvanie regională, un Partium autonom", a afirmat Toro, adăugând că în timpul campaniei va dezvolta aceste idei şi propuneri ale PPMT.

La solicitarea jurnaliştilor, liderul PPMT a definit federalizarea ca fiind "crearea unor regiuni mai mari pe considerente istorice, economice, culturale, cu instituţii proprii, inclusiv parlamente regionale, cu competenţe decizionale care în prezent aparţin administraţiei centrale, Parlament, Guvern sau alte instituţii, la care să rămână competenţe mai ales legate de finanţele centrale, de apărare şi siguranţă naţională şi, bineînţeles, de politică externă".

De asemenea, Toro Tibor a susţinut că federalizarea ar fi şi un instrument de luptă împotriva corupţiei.

"Federalizarea ar fi şi un instrument de luptă împotriva corupţiei, pentru că acum cetăţenii români sunt închişi într-o ţară coruptă", a spus el.

Potrivit susei citate, într-un cadru federal, "dacă regulile sunt clare, nici baronii locali, nici baronii centrali nu vor avea mai multă putere decât instituţiile".

"O regiune nu ar mai fi afectată de corupţia din altă regiune şi eu vă spun că am convingerea că în Transilvania este mai puţină corupţie decât în Moldova sau decât în altă regiune", a conchis preşedintele PPMT, Toro Tibor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici