Pârvulescu: Sistemul de vot uninominal şi-a atins obiectivele

Preşedintele ProDemocraţia, Cristian Pârvulescu, a respins, joi, acuzaţiile la adresa instituţiei cu privire la formula de alocare a mandatelor din Parlament, prevăzute în legea uninominalului, precizând că această formulă a fost propusă de PSD şi agreată de comisia parlamentară.

44 afișări
Imaginea articolului Pârvulescu: Sistemul de vot uninominal şi-a atins obiectivele

Pârvulescu: Sistemul de vot uninominal şi-a atins obiectivele (Imagine: Mediafax Foto)

Pârvulescu a spus că ProDemocraţia a propus, iniţial, un alt sistem de repartizare a mandatelor, "mult mai simplu şi de înţeles pentru opinia publică", dar a trebuit să renunţe şi să facă un compromis, pentru ca legea votului uninominal să fie adoptată.

"Noul sistem electoral şi-a atins obiectivele, în mod general. Ceea ce numesc unii «anomalii» este o consecinţă a repartizării proporţionale a mandatelor. Am acceptat în acest sens propunerea PSD", a spus Pârvulescu.

Pârvulescu a spus că ProDemocraţia îşi asumă responsabilitate acestei legi, dar nu înţelege să fie acuzată pe nedrept. "Mi se pare interesant cum toţi critică acum această formulă, când comisia parlamentară a examinat-o şi toţi au fost de acord".

Preşedintele ProDemocraţia a mai spus că, în opinia sa, partidele ar trebui să îşi asume responsabilitatea politică pentru această lege.

Cristian Pârvulescu a afirmat cã, dincolo de neajunsurile produse de formula de atribuire a mandatelor în Parlament, legea votului uninominal şi-a atins obiectivele, iar atacurile împotriva ei urmăresc revenirea la vechiul sistem de liste.

Pârvulescu a explicat că "votul este un vot politic, nu pentru o persoană şi pentru programe", iar formula de atribuire a mandatelor încearcă să realizeze proporţionalitatea reprezentării.

"Am acceptat compromisul pentru că suntem convinşi că acest sistem poate produce reformarea clasei politice. (...) Acest sistem, deşi pare nedrept, asigură reprezentarea tuturor în Parlament", a explicat Cristian Pârvulescu.

El a prezentat obiectivele atinse de legea votului uninominal şi anume asigurarea proporţionalităţii şi reprezentativităţii, creşterea influenţei locale a partidelor politice, cu efect în multiplicarea faliilor şi clivajelor din interiorul partidelor, ceea ce ar duce la reformarea acestor partide.

Un alt obiectiv atins a fost faptul că noii aleşi au fost prezenţi în colegiile în care au candidat şi au vorbit cu oamenii, iar acum este de aşteptat să continue această comunicare, a mai spus Pârvulescu, care a adăugat că un alt câştig al aplicării legii este excluderea partidelor exotice din Parlament.

"S-au redus procedurile de numărare a voturilor şi au dispărurt unii dinozauri din viaţa politicã din România", a mai arătat Cristian Pârvulescu.

El a explicat cum au fost atribuite mandatele în câteva câteva cazuri mediatizate, cum este cel al liderului PNL, Călin Popescu Tăriceanu şi cum s-a întâmplat că un alt lider al PNL, Norica Nicolai, nu a putut intra în Parlament.

Pârvulescu a spus că formula de alocare a mandatelor i-a permis lui Tăriceanu sã ocupe un loc în Parlament, deşi a avut mai puţine voturi decât colegul său de partid, Thuma Hubert Petru Ştefan. El a explicat cã în prima etapă de alocare a mandatelor în Ilfov , PDL, PSD şi PNL au depăşit coeficientul electoral, fiecare partid primind câte un mandat, fără să fie nominalizată persoana, ceea ce a dus la comentariile referitoare la faptul că Tăriceanu ar putea să nu obţină un mandat.

Dar, în a doua etapă, această nominalizare s-a produs , iar Tăriceanu a obţinut mandatul, pentru că a fost liber locul din colegiul său, nr.4.

În cazul atribuirii mandatelor în Călăraşi, Pârvulescu a explicat că Vasile Nedelcu, coleg de partid cu Norica Nicolai, a obţinut mandatul, deşi avea mai puţine voturi decât Nicolai, deoarece colegiul în care candida acesta nu a fost ocupat.

Nici Doru Ioan Tărăcilă şi Ion Neagu (PSD) nu au obţinut mandate, pentru că voturile date lor de către cetăţeni au fost date în alt judeţ.

Pârvulescu s-a referit şi la cazul candidatului UDMR, care a obţinut un mandat în diaspora, deşi a avut doar 34 de voturi. Rezultatul matematic al împărţirii mandatelor a arătat că UDMR avea dreptul la un mandat, iar singurul colegiu nealocat a fost cel al diasporei.

Citeşte şi:

Norica Nicolai, mulţumită că nu a obţinut un mandat la jocul calculatorului

Marko Bela: Noul Parlament va trebui să elimine foarte repede deficienţele sistemului uninominal

Geoană: Legea votului uninominal trebuie reanalizată

Murgeanu, revoltat de procedura redistribuirii mandatelor

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici