PC contestă candidatura lui Biro Albin, propus de UDMR, pentru Consiliul ASF

PC contestă candidatura lui Biro Albin, propus de UDMR, pentru Consiliul ASF, conservatorii depunând în acest sens o adresă la Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor. PC argumentează contestaţia prin faptul că nu s-a respectat argumentul politic la desemnarea candidaţilor pentru Consiliul ASF.

615 afișări
Imaginea articolului PC contestă candidatura lui Biro Albin, propus de UDMR, pentru Consiliul ASF

PC contestă candidatura lui Biro Albin, propus de UDMR, pentru Consiliul ASF

De asemenea, conservatorii mai arată că Biro Albin a încasat sume compensatorii în valoare de 210.000 de Euro, la 25 aprilie 2013, ca urmare a plecării din funcţia de membru al CA al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.

PC propune Birourilor permanente reunite reluarea procedurii de avizare a membrilor neexecutivi ai Consiliului ASF, considerând că este "incorect şi ilegal" ca Biro Albin să mai poată ocupa o funcţie de membru neexecutiv, în condiţiile în care nu a respectat procedura de depunere a declaraţiei privind îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate şi incompatibilitate prevăzute în lege.

La ora transmiterii acestei ştiri, şedinţa Birourilor permanente reunite este în desfăşurare, iar la ora 11.00 urma să aibă loc şedinţa plenului reunit al Parlamentului în care să fie aprobat noul Consiliu al ASF.

Comisiile parlamentare de Buget-Finanţe şi Economice din Senat şi din Camera Deputaţilor au audiat şi avizat, luni, 11 membri ai Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), şase dintre vechii membri primind aviz negativ.

Astfel, plenul comun al Parlamentului de marţi urma să se pronunţe asupra următoarei componenţe a ASF: Dan-Radu Ruşanu - preşedinte, Daniel Dăianu - prim-vicepreşedinte, Tudor Daniel George - vicepreşedinte, Mircea Ursache - vicepreşedinte, Ion Giurescu - vicepreşedinte.

Plenul urma să se pronunţe şi în legătură cu membrii ASF Marian Sârbu, Biro Albin, Marian Mârzac, Corneliu Moldoveanu, Gheorghe Marcu şi Dorina Teodora Mihăilescu.

Preşedintele, prim-vicepreşedintele, vicepreşedinţii şi cei şase membri au fost avizaţi cu unanimitate de voturi.

Comisiile au dat aviz negativ pentru Nina Puiu - 21 voturi "pentru" şi 30 voturi "împotrivă"; Kralik Larand-Istvan - 0 voturi "pentru", 47 voturi "împotrivă", 4 abţineri; Gheoghe Cornel Coca Constantinescu - 3 voturi "pentru", 47 voturi "împotrivă", o abţinere; Alexe Gavrilă - 3 voturi "pentru", 47 voturi "împotrivă", o abţinere, Iulian Popescu Moscu - 0 voturi "pentru", 50 voturi "împotrivă", o abţinere; Silviu Cerna - 1 vot "pentru", 48 voturi "împotrivă", 2 abţineri.

Biro Albin, fost membru în CA la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, a fost menţionat de către premierul Victor Ponta, în urmă cu două săptămâni, ca fiind pe lista celor trei persoane "cu obrazul gros" care au şi încasat deja sume compensatorii de 230.000 euro net.

"O să impozităm cu 85% salariile compensatorii pe care ei şi le-au dat tot lor. Am în faţă cifrele, văd că deja s-au acordat pentru trei foşti membri, câte 230.000 de euro net, pentru Dan Constantinescu, Biro Albin, Daniela Popa. Înţeleg că au făcut şi alţii asemenea cereri şi cred că 15% din aceste sume deja reprezintă prea mult. Ideea că pui monopol de stat pe un domeniu după care te îmbogăţeşti cu obrazul cât mai gros e un lucru care s-a întâmplat de multe ori în România", a spus atunci Ponta.

Dan Radu Ruşanu a precizat, la sfârşitul audierilor, că ASF va organiza marţi, după votul din plen, o conferinţă de presă.

El a declarat că cele şase persoane care au primit aviz negativ nu vor primi salarii compensatorii.

"Cei şase care nu mai fac parte din comisie nu vor primi salarii compensatorii. Pe noul Regulament de organizare şi funcţionane nu mai sunt prevăzute salariile compensatorii. Chiar dacă se aplică Ordonanţa, salarii compensatorii nu mai există", a spus Ruşanu.

ASF a fost înfiinţată prin comasarea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Potrivit unei ordonanţe aprobate recent de Guvern, ASF va fi condusă de către un Consiliu format din 11 membri (în loc de 17), din care vor face parte în continuare un preşedinte, un prim-vicepreşedinte şi trei vicepreşedinţi, ca membri executivi, dar cu un număr al membrilor neexecutivi redus la jumătate, de la 12 la 6 persoane.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici