Guvernul a modificat legislaţia ASF, cu noi criterii de selecţie pentru conducători, la cererea FMI

Modificarea legislaţiei Autorităţii de Supraveghere Financiară şi selectarea conducătorilor pe criterii profesionale reprezintă o cerinţă a FMI, care a solicitat şi definirea mai bună a conflictului de interese, ambele obligaţii fiind trecute în scrisoarea de intenţie transmisă la Washington.

320 afișări
Imaginea articolului Guvernul a modificat legislaţia ASF, cu noi criterii de selecţie pentru conducători, la cererea FMI

Guvernul a modificat legislaţia ASF, cu noi criterii de selecţie pentru conducători, la cererea FMI (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Ne vom asigura că aranjamentele de ordin legislativ şi instituţional privind autoritatea integrată de reglementare a sectorului financiar non-bancar, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) vor fi revizuite pentru a respecta cele mai bune practici internaţionale, mai ales în ceea ce priveşte calificările profesionale minime impuse membrilor Consiliului ASF şi conflictul de interese", se arată în textul scrisorii obţinute de MEDIAFAX.

Guvernul a decis recent că membrii Consiliului ASF vor fi renumiţi de Parlament până la 30 iunie, conform organigramei restrânse, luând însă în calcul un prag mai mare al experienţei profesionale obligatorii, de minimum 10 ani, această vechime fiind cerută de către preşedintele Traian Băsescu pentru executivi, dar respinsă de Senat.

Membrii Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) au fost validaţi de către Parlament la sfârşitul lunii aprilie, dar Guvernul a decis, săptămâna trecută, să restrângă numărul acestora, iar Parlamentul să se reunească din nou pentru a numi membrii Consiliului până la data de 30 iunie 2013, când se încheie actuala sesiune.

Ordonanţa stabileşte că Autoritatea de Supraveghere Financiară va fi condusă de către un Consiliu format din 11 membri (în loc de 17), din care vor face parte în continuare un preşedinte, un prim-vicepreşedinte şi trei vicepreşedinţi, ca membri executivi, dar cu un număr al membrilor neexecutivi redus la jumătate, de la 12 la 6 persoane.

Guvernul a decis însă în acelaşi timp că membrii Consiliului ASF trebuie selectaţi exclusiv pe baza unei experienţe profesionale în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare de minimum 10 ani.

Prin ordonanţa de săptămâna trecută nu se aduc clarificări suplimentare în ceea ce priveşte conflictul de interese.

În urmă cu două luni, MEDIAFAX a relatat că Dan Radu Ruşanu, numit în funcţia de preşedinte al ASF, va avea sub supraveghere şi firma deţinută de familia sa, Internaţional Sinaia, listată pe piaţa Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti, dar el a susţinut că nu există incompatibilitate.

Familia Ruşanu controlează 91,1% din titlurile International Sinaia, un pachet de 44,15% din titluri fiind deţinute prin intermediul firmei RADAN 2000 (deţinută de soţia deputatului), iar fiicele acestuia au cumulat aproape 47%. Cele mai recente raportări, publicate pe Bursa de Valori Bucureşti la finele anului trecut, arată că un pachet de 8,9% din companie este deţinută de mici acţionari.

International Sinaia este listată pe piaţa Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti.

Contactat de MEDIAFAX, Dan Radu Ruşanu a declarat că situaţia sa nu se încadrează în incompatibilităţile prevăzute de lege în cazul societăţilor comerciale, respectiv ale articolului 9, litera d) din Legea privind funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici