PC: Premierul guvernului de criză va trebui să-şi dea demisia după anticipate

Preşedintele PC, Daniel Constantin, a declarat, miercuri, după întâlnirea partidelor din opoziţie, respectiv PSD, PNL şi PC, că premierul guvernului de criză, instalat în cazul în care moţiunea de cenzură va trece, va trebui să îşi dea demisia după organizarea alegerilor anticipate.

19 afișări
Imaginea articolului PC: Premierul guvernului de criză va trebui să-şi dea demisia după anticipate

PC: Premierul guvernului de criză va trebui să-şi dea demisia după anticipate (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

El a precizat că, în cadrul întâlnirii, conducerile PSD, PNL şi PC au stabilit ca, în cazul în care moţiunea de cenzură va fi adoptată de Parlament, să constituie un guvern de criză, a cărui componenţă va fi convenită de cele trei partide la acel moment.

Constantin a explicat că guvernul de criză trebuie să ia măsuri imediate de stopare a măsurilor cu efect negativ aplicate de Guvernul Emil Boc.

El a apreciat, răspunzând unei întrebări, că guvernul de criză va trebui să aibă un program de guvernare, întrucât nu se poate aştepta şase luni, până la organizarea de alegeri anticipate, fără un astfel de program.

"Nu cred că ne permitem să aşteptăm şase luni organizarea de anticipate - pentru că acolo se va ajunge, asta am covenit azi - să stăm fără un program de guvernare solid, iar Guvernul constituit după anticipate va continua şi va îmbunătăţi programul de guvernare", a spus Constantin.

El a arătat că premierul guvernului de criză va trebui să îşi dea demisia după organizarea alegerilor anticipate, precizând că nu crede că se va ajunge la situaţia în care acesta să refuze să facă acest gest.

Întrebat dacă în întâlnirea de miercuri a conducerilor PSD, PNL şi PC s-a discutat despre paşii constituţionali care pot conduce la anticipate, Constantin a subliniat că primul pas important este acela de formare a unei majorităţi parlamentare, ulterior se va decide momentul depunerii moţiunii, apoi cele trei partide vor merge cu un premier la Cotroceni şi vor încerca să impună acel premier.

"Dacă preşedintele Traian Băsescu va refuza (nominalizarea premierului propus de PSD, PNL şi PC, n.r.), sigur că ne gândim şi la alt gen de măsuri", a spus Constantin, fără să menţioneze la ce gen de măsuri de referă.

El a precizat că în cadrul întâlnirii au fost evaluate şi şansele ca moţiunea de cenzură să treacă.

"Avem un singur foc pe fiecare sesiune. Dacă nu credem în moţiune, nici nu enunţam această posibilitate", a spus preşedintele PC.

Daniel Constantin a precizat, totodată, că liderii PSD, PNL şi PC au convenit să aibă o colaborare parlamentară mai strânsă şi au stabilit să facă astfel de întâlniri periodic, cel mai probabil că în fiecare luni.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat, miercuri, după întâlnirea PSD-PC-PNL, că formaţiunile urmează să convină asupra unui guvern de criză, care să fie instalat "a doua zi" după căderea actualului Cabinet, în cazul adoptării moţiunii de cenzură.

Liderul liberal a adăugat că reprezentanţi ai partidelor vor trece imediat la redactarea programului de guvernare.

În ceea ce priveşte propunerea de prim-ministru al acestui "guvern de criză", Antonescu a spus că acesta va fi convenit, el reiterând poziţia PNL privind un premier independent, cu mare credibilitate publică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici