PCM consideră că noţiunea de "stat naţional" din Constituţie este depăşită

Preşedintele Partidului Civic Maghiar, Szasz Jeno, consideră că noţiunea de "stat naţional" din Constituţie este depăşită, afirmând că şi legea fundamentală trebuie să ţină pasul cu nevoile societăţii.

15 afișări
Imaginea articolului PCM consideră că noţiunea de "stat naţional" din Constituţie este depăşită

PCM consideră că noţiunea de "stat naţional" din Constituţie este depăşită (Imagine: Haaz Sandor/Mediafax Foto)

Szasz Jeno a declarat, joi, într-o conferinţă de presă la Sfântu Gheorghe, că inclusiv Constituţia trebuie să ţină pasul cu nevoile societăţii.

"Din această perspectivă şi legea fundamentală trebuie îmbunătăţită, inclusiv noţiunea de stat naţional", a spus Szasz Jeno.

Potrivit acestuia, PCM este de acord ca România să rămână un stat unitar, dar să fie un stat al regiunilor naturale, în care trăiesc mai multe naţionalităţi, printre care şi comunitatea maghiară din România.

"Din această perspectivă eu spun că expresia de «stat naţional» din Constituţia României este depăşită", a conchis liderul PCM.

De asemenea, Szasz a afirmat că, pentru partidul pe care îl conduce, autonomia Ţinutului Secuiesc nu este un slogan de campanie, cum "este în cazul UDMR", ci soluţia pentru România centralizată de acum.

Szasz a explicat că autonomia Ţinutului Secuiesc este principalul element al programului politic al PCM, datorită faptului că civicii maghiari cred într-o descentralizare autentică a României.

"Credem în recreionarea administrativă a ţării. Eu cel puţin sunt ferm convins că reţeta dată de CNS pentru o descentralizare autentică, prin autonomia teritorială, ar fi o soluţie pentru toate regiunile istorice ale acestei ţări. Noi în programul nostru am formulat şi am descris 13 astfel de regiuni naturale, precum Maramureşul, Crişana, Banatul, Muntenia de Est şi Vest, Dobrogea, Moldova de Nord şi Sud, Ardealul de Nord şi Sud, Ţinutul Secuiesc şi Bucureşti", a afirmat Szasz Jeno.

Potrivit acestuia, soluţia pentru România centralizată în care se trăieşte acum ar fi descentralizarea autentică.

Liderul PCM a adăugat că pot fi date multe exemple pozitive din Europa în acest sens, menţionând că în toate statele federale, începând cu Austria, există modele elocvente din acest punct de vedere.

"Dacă dăm modelul Elveţiei de exemplu, unde cantoanele sunt organizate şi pe criterii etnice, atunci am dat modelul ideal şi din întâmplare acolo trăiesc cel mai bine oamenii", a spus Szasz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici