PDL decide marţi dacă boicotează referendumul

Liderii PDL de la centru şi de organizaţii judeţene se vor reuni, marţi, în şedinţa Colegiului Director al partidului pentru a decide dacă boicotează referendumul, au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, surse din partid.

1399 afișări
Imaginea articolului PDL decide marţi dacă boicotează referendumul

PDL decide marţi dacă boicotează referendumul (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Conducerea PDL nu s-a mai întrunit luni în BPN, aşa cum obişnuieşte în fiecare săptămână.

În schimb, PDL a convocat pentru marţi, la ora 11.00, la Palatul Parlamentului, o şedinţă a Colegiului Director, for din care fac parte şi liderii organizaţiilor judeţene.

Surse democrat-liberale au declarat pentru MEDIAFAX că liderii PDL sunt convocaţi marţi pentru a răspunde la întrebarea "Boicotăm sau nu referendumul din 29 iulie?".

După dezbaterile din şedinţa de marţi, PDL urmează să iasă cu un mesaj unitar fie în favoarea boicotării referendumului, fie în favoarea participării la urne şi a votării împotriva demiterii preşedintelui Traian Băsescu.

Semnale privind intenţia PDL de a boicota referendumul au fost date încă de săptămâna trecută.

Miercuri, preşedintele suspendat, Traian Băsescu, declara, la gandul.live, că are păreri divergente cu unii lideri ai PDL care consideră că soluţia în privinţa referendumului din 29 iulie este nerealizarea cvorumului, în timp ce el îi cheamă pe români la vot. "Sunt lideri PDL care vor să câştig la referendum prin nerealizarea cvorumului. Aici drumurile noastre se despart", a spus Băsescu.

În aceeaşi zi, într-o dezbatere la GDS, Traian Băsescu spunea că PDL riscă să intre în coliziune cu el dacă îi îndeamnă pe oameni să nu voteze la referendumul din 29 iulie, datoria sa fiind să îi cheme pe români la urne şi să le explice importanţa votului. "Opţiunea mea este să îi chem pe români la vot şi cel puţin în momentul de faţă PDL riscă să intre în coliziune cu mine, să ne despărţim, dacă îi îndeamnă pe oameni să nu vină la vot. N-au decât să nu vină ei, eu îi voi chema pe români la vot", a spus Băsescu. El a arătat că se poate miza pe o prezenţă la vot care să valideze referendumul.

Tot atunci, prim-vicepreşedintele PDL Cristian Preda a declarat, pentru MEDIAFAX, că există o dezbatere în interiorul partidului, aşa cum există şi în interiorul societăţii, referitoare la tentaţia boicotării referendumului din 29 iulie, dar că PDL nu a luat o decizie.

De asemenea, prim-vicepreşedintele PDL Cezar Preda a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu ştie cu ce lideri ai PDL a discutat Traian Băsescu, dar a arătat că "nu USL trebuie să se ocupe să aducă oamenii la vot, ci românii trebuie să ştie pentru ce sunt chemaţi la vot". Cezar Preda a arătat că personal crede că din acest referendum toată lumea pierde - atât USL, cât şi PDL, cât şi Traian Băsescu şi, "cel mai grav, toţi românii".

Sâmbătă la prânz, preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a participat la Iaşi la un miting pentru susţinerea sa, unde atât el, cât şi preşedintele PDL, Vasile Blaga, precum şi liderul ICCD, Mihai Răzvan Ungureanu, au dat mesaje clare prin care le cereau românilor să nu stea în case în 29 iulie, să meargă la urne şi să voteze "Nu".

Totuşi, sâmbătă după-amiază şi în cursul zilei de duminică liderii PDL au avut mai multe discuţii, unii dintre democrat-liberali susţinând în continuare că partidul ar trebui să meargă pe varianta boicotării referendumului, au declarat pentru MEDIAFAX surse din partid.

Conform surselor citate, urmare a acestei situaţii din partid, s-a decis convocarea Colegiului Director de marţi pentru ca, împreună cu şefii organizaţiilor judeţene, să fie luată o decizie, iar partidul să acţioneze unitar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici