PDL: Eugeniu Petrescu este membru simplu al partidului, nu a făcut parte din vreun staff de campanie

PDL precizează că Eugeniu Petrescu este membru simplu al formaţiunii, nu a deţinut nicio funcţie în partid, la niciun nivel, şi nu a facut niciodată parte din vreun staff de campanie al PDL sau al vreunui candidat susţinut de partid.

80 afişări
Imaginea articolului PDL: Eugeniu Petrescu este membru simplu al partidului, nu a făcut parte din vreun staff de campanie

PDL: Eugeniu Petrescu este membru simplu al partidului, nu a făcut parte din vreun staff de campanie

"Pentru o corectă informare a opiniei publice, precizăm cădomnul Eugeniu Petrescu este membru simplual Partidului Democrat Liberal, nu deţine şi nu a deţinutnicio funcţie în partid, la niciun nivel, şi nu a facut niciodatăparte din vreun staff de campanie al PDL sau al vreunui candidatsusţinut de partid", se arată într-un comunicatul PDL remis vineriseară.

Fostul ministru de Interne, secretarul general al PDL, VasileBlaga, a confirmat, pentru cotidianul Puterea, că îl cunoaşte pe Eugeniu Petrescu - al cărui numeeste vehiculat în dosarul mitei de la Vama Halmeu - şi că acesta îieste coleg de partid.

Întrebat în măsură îl cunoaşte pe Eugeniu Petrescu, Blaga răspunde,confom cotidianului citat: "Fireştecă-l cunosc, doar suntem colegi de partid".

Solicitat să precizeze dacă Petrescu are carnet de membru alPDL, Vasile Blaga spune: "Păi... cred că da, dar cel mai bine artrebui să întrebaţi la cadre, pe domnul Antonie".

Liderul PDL nu poate preciza din ce organizaţie face partePetrescu, recomandând să fie cerute lămuriri "la cadre".

În ceea ce-l priveşte pe Radu Mărginean, demis de la ANVmiercuri seară, Blaga spune că el l-a propus în funcţie, înfebruarie 2009, la acel moment Mărginean fiind deja "adjunct alşefului vămilor".

"Bun, eu l-am propus în funcţia de preşedinte al ANV pentru căam avut încredere în el şi am în continuare încredere în elşi îi susţin nevinovăţia", declară fostul ministru deInterne.

Întrebat dacă informaţiile despre sistemul piramidal decolectare a şpăgilor la graniţe reprezintă o legendă sau un adevăr,Vasile Blaga răspunde: "Din câte am văzut, pare să fie orealitate".

Şeful Serviciului Teritorial al DNA Oradea, procurorul MariusIancu, a afirmat că Nicoleta Dobrescu nu a susţinut un concurspentru ocuparea postului de şef al Vămii Halmeu, ci a fost delegatăîn funcţie în urma unei întâlniri cu şeful Autorităţii Vămilor,Radu Traian Mărginean. Întâlnirea a avut loc în 23 septembrie 2009şi a fost programată de către Florian Liviu prin intermediul luiEugeniu Petrescu.

"În urma acestei întâlniri, în care s-au făcut nişte promisiuni,învinuita Dobrescu Nicoleta a fost delegată, prin ordin al şefuluiANV, în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu. Conform probelorde la dosar, învinuita Dobrescu Nicoleta a fost de acord să remităinculpatului Florian Liviu această sumă pretinsă, de 130.000 deeure. În schimb, înţelegerea dintre cei doi a fost ca suma să seremită prin intermediari, un complice al inculpatului FlorianLiviu, care urma să primească această sumă de bani şi un compliceal învinuitei Dobrescu Nicoleta, care urma să remită suma de baniinculpatului Savu Ion", se arată în încheierea Tribunalului SatuMare, din 4 februarie 2011, privind decizia de arestare pe 29 dezile a trei dintre inculpaţii în cazul mitei de la Vama Halmeu,Liviu Florian, Ion Savu şi Ioan Romeo Niţu.

De altfel, magistraţii sătmărenii au reţinut în motivareaîncheierii că Nicoleta Dobrescu a fost însoţită de Eugeniu Petrescucând s-a întâlnit cu şeful ANV, Radu Traian Mărginean, pentru a fidelegată pe post.

"În speţă, împrejurările rezultate din coroborarea probeloradministrate, îndeosebi cele rezultate din coroborarea datelorconţinute în autodenunţul şi declaraţiile invinuitei DobrescuNicoleta, cu cele cuprinse în declaraţiile inculpatului FeherFlorin în faţa procurorului, precum şi în declaraţia în faţajudecătorului cu ocazia procedurii arestării preventive, cu celeale martorilor indirecţi Andreica Radu şi Dobrescu Margareta,precum şi cu cele evidenţiate în cuprinsul proceselor-verbale deredare a convorbirilor telefonice şi al proceselor-verbale depercheziţie domiciliară efectuate în cauză, cum ar fi: -confirmarea de către inculpatul Feher a intermedierii întâlnirilorşi discuţiilor dintre învinuita Dobrescu şi inculpatul Florianprivitoare la rezolvarea situaţiei profesionale a învinuitei; -confirmarea de către inculpaţii Feher şi Niţu a strângerii unorsume de bani de către învinuita Dobrescu, aspecte reliefate şi decătre martorii indirecţi Andreica Radu şi Dobrescu Viorica şi nu înultimul rând, de actele de împrumut, de tranzacţionare imobiliarăsau de garanţie, ridicate în urma efectuării percheziţiilordomiciliare; - confirmarea existenţei întâlnirii de la Bucureştidintre inculpatul Florian, inculpatul Feher şi învinuita Dobrescu,precum şi a însoţirii învinuitei Dobrescu de către numitul PetrescuEugeniu, la sediul ANV, (astfel cum rezultă din declaraţiileacestora); - confirmare existenţei întâlnirii de la Cluj, dintreFlorian, Feher şi Dobrescu, ulterior expirării delegării şi asolicitării făcute de Dobrescu către Florian privitoare larestituirea sumei de bani avansate (declaraţiile învinuiteiDobrescu, ale inculpatului Feher şi ale martorilor indirecţiAndreica Radu şi Dobrescu Margareta); - termenii discuţiilortelefonice interceptate dintre inculpatul Florian cu Savu, pe temaînvinuitei Dobrescu, cu referiri exprese la suma de 300 de mii deeuro, precum şi discuţiile dintre Dobrescu, Niţu şi Feher pe temastrângerii sau procurării sumelor de bani; se constituie înelemente care generează suficiente «date sau indicii temeinice» denatura celor prevăzute în art. 143 Cod de procedură penală, înprivinţa faptelor de care inculpaţii sunt acuzaţi, iarspecificitatea faptelor ce fac obiectul acuzării, poziţiaprocesurală manifestată de către inculpaţi în faţa organelorjudiciare precum şi posibilităţile probatorii concrete, complinesccadrul legal în privinţa necesităţii luării măsurii arestăriipreventive", conchide instanţa în încheierea din 4 februarie.

Şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV), Radu TraianMărginean, a fost audiat, miercuri, la sediul DNA Oradea,în acest dosar de trafic de influenţă din Vama Halmeu, şi a fostpus sub învinuire de procurori, fiind acuzat de luare de mită.Miercuri seară, Mărginean a fost demis din funcţie prin decizie apremierului Emil Boc.

Eugeniu Petrescu, cel care ar fi facilitat întâlnirea întrefostul şef al ANV Radu Traian Mărginean şi fostul şef al VămiiHalmeu Nicoleta Dobrescu, apare pe lista de donatori a PDL din anul2004 şi 2006.

Potrivit datelor disponibile pe site-ul Asociaţiei ProDemocraţia, Petrescu Eugeniu a donat, în anul 2004, Partidului Democrat298.000.000 de lei.

De asemenea, potrivit actului din 30 martie 2007, privindcuantumul total al sumelor provenite din finanţările private alepartidelor politice în anul 2006, conform Legii nr. 334/2006referitoare la finanţarea activităţii formaţiunilor politice şi acampaniilor electorale, publicat în Monitorul Oficial în martie2007, Petrescu Eugeniu a donat PDL 15.000 de lei cu chitanţa nr.495 din 21.09.2006. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, laRRA, că, din sinteza de presă privind operaţiunile de la vămi pecare a primit-o, "cel mai inconsistent şi lipsit de adevăr" i s-apărut curentul care încearcă să responsabilizeze un partid, adicăpartdiul de guvernământ, pentru corupţia din vămi.

Întrebat despre operaţiunile de amploare din vămi, Băsescu aspus că, atunci când a primit sinteza de presă, a fost uluit deunele moduri de prezentare a acestei chestiuni.

El a apreciat drept "cel mai inconsistent şi lipsit de adevăr"curentul care încearcă să responsabilizeze un partid, adicăpartidul de guvernământ, pentru corupţia din vamă, "încercând săprostească" telespectatorii sau cititorii.

Traian Băsescu a întrebat cum este posibilă încercarea de aacuza partidul de guvernământ când această acţiune de amploare sepetrece în timpul acestei guvernări.

"Esteo încercare de intoxicare uriaşă (...) Sunt nişte minciuni fărălimite", a opinat el.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici