PE cere companiilor de transport aerian să facă publice toate taxele şi comisioanele percepute

Parlamentul European a votat, în a doua lectură, poziţia comună referitoare la adoptarea unui regulament UE privind serviciile de transport aerian, prin care se cere o mai mare transparenţă privind preţurile biletelor de avion, care trebuie să indice în mod clar alte taxe şi comisioane.

123 afișări
Imaginea articolului PE cere companiilor de transport aerian să facă publice toate taxele şi comisioanele percepute

PE cere companiilor de transport aerian să facă publice toate taxele şi comisioanele percepute (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit PE, europarlamentarii s-au pronunţat pentru o mai bună protecţie a drepturilor pasagerilor în cazul falimentului unei companii aeriene şi a drepturilor sociale ale angajaţilor companiilor aeriene.

Actuala propunere de regulament, adoptată în plen la 9 iulie, simplifică şi revizuieşte cadrul legal existent, impunând totodată cerinţe mai stricte pentru operatorii comunitari de transport aerian.

Europarlamentarii au cerut de asemenea tuturor companiilor de transport aerian, inclusiv companiilor de tip low cost, să facă publice informaţii detaliate privind preţurile şi tarifele percepute, precum şi toate impozitele, taxele obligatorii, suprataxele şi alte comisioane pe care aceştia le percep în beneficiul unor terţe părţi.

Tarifele pentru transportul aerian publicate în orice formă, inclusiv pe internet, adresate direct sau indirect pasagerilor, trebuie să includă toate impozitele, taxele obligatorii, suprataxele şi comisioanele cunoscute în momentul publicării.

De asemenea, suplimentele de preţ opţionale (asigurări, taxe pentru bagaj excesiv) sunt comunicate în mod clar, "transparent şi neechivoc", la începutul fiecărei proceduri de rezervare, iar acceptarea lor de către pasager trebuie să fie rezultatul unui demers explicit.

Orice acord implicit, care are ca scop acceptarea unor astfel de suplimente, este nul şi neavenit.

În plus, toate costurile care nu sunt incluse în tarifele pentru transportul aerian şi care nu sunt percepute de operatorii de transport aerian ce operează în cadrul UE trebuie să fie prezentate în mod detaliat de către "vânzătorul de bilete".

Operatorii sunt obligaţi să permită accesul la tarife pentru transportul aerian fără discriminare pe criterii de naţionalitate, loc de reşedinţă al pasagerului sau sediul agentului de voiaj în cadrul Comunităţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici