Peste 7.000 de persoane au participat la manifestările de Ziua Maghiarilor, la Târgu Secuiesc

Peste 7.000 de persoane au participat, luni, în centrul municipiului Târgu Secuiesc, judeţul Covasna, la manifestările organizate cu ocazia Zilei Naţionale a Maghiarilor de Pretutindeni, la eveniment fiind prezenţi ministrul Culturii, Kelemen Hunor, şi liderul CNMT, Laszlo Tokes.

131 afișări
Imaginea articolului Peste 7.000 de persoane au participat la manifestările de Ziua Maghiarilor, la Târgu Secuiesc

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, sărbătorită la Odorheiul Secuiesc (Imagine: Haaz Sandor/Mediafax Foto)

Manifestările din Târgu Secuiesc au început la prânz, cu defilarea tradiţională, în căruţe, a locuitorilor din comunele apropiate oraşului, oamenii purtând costume populare şi cântând muzică tradiţională.

Manifestarea, la care au fost prezenţi peste 7.000 de oameni, alături de autorităţi locale, lideri ai UDMR, PCM, CNS, a fost deschisă de primarul municipiului, Racz Karoly care a subliniat importanţa acestei sărbători.

"Azi sărbătoresc toţi maghiarii, aici în Târgu Secuiesc, în Transilvania şi peste tot în lume... Astăzi suntem împreună, sărbătoreşte maghiarul, mândru şi liber", a spus Racz.

Discursul edilului a fost urmat de momente cultural-artistice, după care europarlamentarul Laszlo Tokes, preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), s-a adresat mulţimii adunate în jurul statuii revoluţionarului paşoptist Gabor Aron.

Tokes a spus că este nevoie de credinţă şi de solidaritate pentru realizarea tuturor doleanţelor.

"Este absolut necesară unirea noastră pentru scopurile noastre comune şi drept semn al acestei unităţi de idei este că suntem laolaltă aici reprezentanţii UDMR, ai PCM, ai diferitelor organizaţii din Transilvania şi din secuime. Scopul este autoguvernarea autonomă a maghiarilor din România, în special cea teritorială a maghiarilor din secuime. Pentru noi autonomia înseamnă o instituţie democratică, care funcţionează foarte bine şi efectiv în mai multe ţări din Europa, cum ar Italia şi Spania, de exemplu. Pe de altă parte, autonomia este o instituţie moştenită de la secui, şi chiar de la români, şi de la saşii ardeleni", le-a declarat, ulterior, jurnaliştilor, europarlamentarul Tokes.

Kelemen Hunor: Va fi autonomie, cu înţelepciune, cu dialog şi cu respect reciproc

"În ultimii 20 de ani - cu solidaritate şi unire - în urma unor lupte politice grele am reuşit să recâştigăm dreptul de a sărbători, am obţinut ca pe 15 martie, dar nu numai, să putem folosi liber simbolurile noastre, imnul nostru, drapelul naţional", a subliniat Kelemen.

Kelemen a afirmat, totodată, că nu trebuie uitate evenimentele de la Târgu Mureş din martie 1990.

Totodată, ministrul Culturii a evocat şi semnificaţia aducerii "acasă" a tunului lui Gabor Aron, dezvelit, luni, la Târgu Secuiesc, cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.

"În 1848 când nu mai era speranţă de a lupta mai departe, Gabor Aron a reuşit cu încredere, în două săptămâni, să pună în mişcare o fabrică ca să confecţioneze tunuri şi eu cred că aceasta este semnificaţia cea mai importantă: dacă vrem, dacă credem în ceva, vom reuşi", a spus Kelemen Hunor.

Discursul acestuia a fost întrerupt la un moment dat de cineva din mulţime care l-a întrebat dacă va fi autonomie, iar Kelemen a răspuns afirmativ.

"Va fi autonomie, cu înţelepciune, cu dialog şi cu respect reciproc", a spus Kelemen.

Manifestările s-au încheiat cu depuneri de coroane şi cu intonarea imnului secuiesc şi cel ungar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici