Petre Daea: România rămâne singura poartă de import a produselor din Ucraina

Trei state, Polonia, Ungaria şi Slovacia, au luat măsuri unilaterale de interzicere a importului la care s-a adăugat şi Bulgaria cu interzicere importului începând cu data de 24 aprilie. În aceste condiţii, România rămâne singura poartă de import a produselor din Ucraina, a spus ministrul Petre Daea.

548 afișări
Imaginea articolului Petre Daea: România rămâne singura poartă de import a produselor din Ucraina

Petre Daea a avut o întâlnire în format videoconferinţă cu ministrul ucrainean. Ministrul Agriculturii a prezentat omologului său situaţia deosebit de gravă existentă în România.

Daea i-a spus ministrului Agriculturii din Ucraina despre contextul actual care este mult mai grav dat fiind faptul că 3 state (Polonia, Ungaria şi Slovacia) au luat măsuri unilaterale de interzicere a importului, la care s-a adăugat şi Bulgaria cu interzicere importului începând cu data de 24 aprilie. În aceste condiţii România rămâne singura poartă de import a produselor din Ucraina.

„România a luat măsura de intensificare a verificărilor în vamă a calităţii produselor importate din Ucraina, verificări coordonate de către ANSVSA, conform legislaţiei europene în vigoare. Această măsură a fost comunicată ministrului ucrainean. De asemenea, ministrul ucrainean a fost informat că statul român va implementa măsuri de securizare suplimentară pentru transportul produselor care tranzitează teritoriul României către state terţe. Începând de mâine (joi - n.r.) un colectiv de specialişti format din reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne, ai Ministerului Transporturilor, ai Ministerului Finanţelor şi ai MADR va proceda imediat la implementarea soluţiilor tehnice pentru monitorizare. De asemenea, am rugat pe ministrul ucrainean sa folosească toate mijloacele pe care le are la dispoziţie pentru ca agenţii economici din Ucraina să reducă exportul de cereale şi plante oleaginoase către România, dirijând exportul pentru culoarele de tranzit, spre ţările care au nevoie de aceste produse. Am informat că miniştrii agriculturii din Polonia, Bulgaria, Ungaria Slovacia şi România au făcut propuneri vicepreşedintelui Comisiei Europene Valdis Dombrovskis comisar european responsabil cu politica comerciala la nivelul UE şi comisarului pe probleme de agricultura, Janusz Wojciechowski privind regulile de comerţ”, a spus Pere Daea.

Ministrul agriculturii din Ucraina a solicitat o întrevedere tete-a-tete cu Petre Daea, iar aceasta va avea loc vineri, 21 aprilie, ora 9.00, la Bucureşti, pentru găsirea şi a altor soluţii ce pot fi implementate în vederea asigurării tranzitului în România şi alte probleme specifice situaţiei actuale.

Ministrul agriculturii Petre Daea a avut o întâlnire in format videoconferinţă în cadrul căreia a purtat discuţii cu omologii din Polonia, Ungaria, Bulgaria şi Slovacia pentru a se pune de acord asupra conţinutului unei scrisori care a fost deja înaintată comisarului responsabil de comerţ exterior şi comisarului pe agricultură, cu măsuri pe termen scurt, mediu şi lung necesare pentru protejarea fermierilor.

„La Ora 17.00 a fost demarată şedinţa de lucru în format videoconferinţă cu Valdis Dombrovskis, comisar european responsabil cu politica comercială la nivelul UE şi comisarul pe probleme de agricultură, Janusz Wojciechowski. (...) România a precizat faptul că are în prezent cea mai mare expunere privind impactul negativ al importurilor din Ucraina întrucât celelalte state vecine au luat măsuri unilaterale privind interzicerea importurilor. România a subliniat că se vede ameninţată de un aflux şi mai mare de cereale din Ucraina întrucât punctele de ieşire din UA către celelalte state sunt închise. România a rămas principal culoar de tranzit iar Portul Constanta devine şi mai aglomerat. Vicepreşedintele CE Valdis Dombrovskis a afirmat răspicat că măsurile unilateral luate de cele 4 state europene sunt ilegale, contravin Tratatelor de Aderare şi Acordului de Asociere încheiat între UE şi Ucraina, somând cele 4 state să şi le retragă, altfel propunerile Comisiei nu se vor aplica”, a mai spus ministrul Petre Daea.

Cei doi comisari au prezentat un pachet de sprijin pe care Comisia îl pune la dispoziţia celor 5 ţări compus din 100 de milioane de la intervenţia de criză a CE , urmând ca această sumă să fie repartizată în perioada imediat următoare şi un pachet de reglare a importurilor din Ucraina. Acesta prevede activarea mecanismelor de salvgardare excepţională, care înseamnă oprirea importurilor până în data de 5 iunie pentru produsele: grâu, porumb, seminţe de floarea soarelui şi seminţe de rapiţă. Comisarul a menţionat că această măsură poate fi luată în 48 de ore după ce statele care au luat măsuri unilaterale şi le retrag.

S-a solicitat poziţia miniştrilor din Polonia, Bulgaria, Ungaria, Slovacia şi România. Toate statele au susţinut că sunt necesare soluţii pentru suplimentarea listei de produse beneficiare de măsuri de salvgardare şi a regândirii perioadei de aplicare, prin prelungirea ei.

„Întrucât nu s-a ajuns la un consens în această privinţă, vicepreşedinte CE a precizat faptul că problema importurilor a fost ridicată la rang de prim-ministru şi preşedinte prin semnarea scrisorii comune a celor 4 prim-miniştri şi preşedintelui Bulgariei. Prin urmare a solicitat ca statele membre să se pună de acord, până la finalul acestei săptămâni, prin consultare a prim-miniştrilor şi preşedintele Bulgariei”, a afirmat Petre Daea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici