Petre Roman: Tricolorul fără stemă e mai simplu, mai modern

Deputatul PNL Petre Roman consideră că un tricolor fără stemă este mai simplu şi mai modern, el amintind în acest sens şi de discuţiile din 1991 privind Constituţia.

303 afișări
Imaginea articolului Petre Roman: Tricolorul fără stemă e mai simplu, mai modern

Deputatul PNL Petre Roman (Imagine: Cristina Nichituş/Mediafax Foto)

Petre Roman a comentat la RFI propunerea adoptată de comisia de revizuire a Constituţiei privind înscrierea stemei pe steagul naţional.

"Suntem încă departe de a considera că această chestiune a fost adoptată. Eu mi-am adus aminte de dezbaterea iniţială care a avut loc în 1991, când nouă ni s-a părut că e mai bine ca aceste culori tricolor să fie fără stemă, pentru a da o imagine mai simplă, mai modernă, mai curată, aşa cum sunt în foarte multe ţări europene", a spus Roman.

Dacă va fi înscrisă pe tricolor stema României, acest simbol ar urma să fie şi el modificat, potrivit sursei citate. "Până la urmă, vom vedea dacă se va menţine această propunere, adică pe tricolor să fie aplicată şi o stemă, mai ales că există propunerea ca, dacă s-ar aplica această stemă, să fie prima stemă a României, adică aceeea care a fost elaborată cu prilejul transformării principatelor române în stat recunoscut de marile puteri, deci imediat după Războiul de Independenţă, când România a devenit regatul României. Există şi această propunere, prin urmare mai avem de discutat pe această temă", a explicat fostul premier.

Petre Roman preferă tricolorul în forma lui actuală. "Eu unul m-aş menţine la ideea iniţială, pentru că sunt două simboluri distincte, tricolorul şi stema, iar imaginea pentru oricine, nu numai pentru noi, în lume, că la urma urmei, tricolorul serveşte foarte mult pentru a deosebi România ca stat de alte ţări... după părerea mea, imaginea aceasta doar a tricolorului este mai pregnantă, mai bine primită. Dar la urma urmelor, nici nu este chiar aşa o mare problemă, cu sau fără, vom vedea", a adăugat el.

Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat, marţi, un amendament al deputatului PSD Gheorghe Emacu, prin care va fi menţionată în legea fundamentală înscrierea stemei României pe tricolor.

Potrivit amendamentului la articolul 12 alieantul 1 adoptat de către membrii Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, "drapelul României este tricolor, având pe fondul galben stema ţării; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu".

În forma actuală, Constituţia stabileşte că "drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici