Petru Movilă va iniţia un proiect vizând declararea Fortus ca unitate strategică de interes naţional

Deputatul de Iaşi al Partidului Mişcarea Populară, Petru Movilă, a anunţat că va iniţia un proiect de lege în Parlament privind declararea societăţii ieşene Fortus ca unitate strategică de importanţă naţională, caz în care unitatea cu 700 de angajaţi ar beneficia de compensaţii de la bugetul de stat

173 afișări
Imaginea articolului Petru Movilă va iniţia un proiect vizând declararea Fortus ca unitate strategică de interes naţional

Petru Movilă (Imagine: Liviu Chirică / Mediafax Foto)

Deputatul de Iaşi al PMP Petru Movilă a afirmat, duminică, într-o conferinţă de presă, că va depune în Parlament, săptămâna viitoare, un proiect de lege privind declararea societăţii Fortus Iaşi drept unitate strategică de importanţă naţională, transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a spus că în cursul zilei de luni va aduna semnături de la parlamentarii de Iaşi pentru susţinerea acestui proiect.

Potrivit lui Movilă, Fortus Iaşi este singura societate din România care produce piese turnate, de mari dimensiuni, pentru industria militară, minerit sau construcţii navele şi că pentru România unitatea poate deveni una strategică.

"Mâine (luni - n.r.), le voi solicita colegilor mei ieşeni din Parlament să semneze proiectul, apoi îl depun la Parlament. Dacă USD vrea, Fortus poate deveni rentabilă. Unitatea a fost privatizată în anul 2007, dar a revenit apoi în proprietatea statului, după ce cumpărătorul nu şi-a respectat clauzele de privatizare", a spus deputatul Petru Movilă.

El a adăugat că, dacă ar deveni unitate strategică de importanţă naţională, Fortus ar avea dreptul la compensaţii financiare de la bugetul de stat.

Potrivit proiectului de lege iniţiat de deputatul PMP Iaşi, Fortus va fi monitorizată anual de Ministerul Finanţelor. Acelaşi proiect mai prevede alocarea în 2014 a sumei de 110.000 de lei din fondul de rezervă al Guvernului pentru compania ieşeană.

"Sistemul tehnologic al fostului combinat de utilaj greu dispune de dotări specializate cu un grad avansat de flexibilitate, ceea ce permite execuţia unei game diversificate de produse de complexitate ridicată, cu mase de ordinul zecilor şi chiar sutelor de tone şi dimensiuni de ordinul zecilor de metri. Acest lucru face ca Fortus Iaşi să fie una dintre cele mai importante unităţi economice din ţară", adaugă deputatul ieşean.

Petru Movilă susţine că poziţia pe piaţă a societăţii ieşene poate fi greu modificată datorită gradului de integrare al fabricaţiei şi dimensiunea capacităţilor tehnologice care situează Fortus pe unul dintre primele 10 locuri din Europa.

Potrivit deputatului PMP, propunerea sa aduce beneficii atât pentru Fortus, cât şi statului român, el motivând că "societatea va genera un număr semnificati de locuri de muncă, va creşte nivelul taxelor şi impozitelor plătite la stat şi va deveni un concurent semnificativ pe piaţa internaţională".

Societatea ieşeană Fortus se află în portofoliul Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), fosta AVAS, şi este în prezent în reorganizarea activităţii, după ce în luna martie a acestui an a evitat intrarea în faliment, în urma unei decizii a Curţii de Apel Târgu Mureş.

Fortus Iaşi este producător de utilaj greu pentru industria metalurgică. În anii 1990, societatea avea aproximativ 15.000 de angajaţi, iar în prezent unitatea numără mai puţin de o mie de salariaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici