PIN a întrerupt negocierile cu PSD, din cauza lui Ion Iliescu

PIN a întrerupt negocierile cu PSD în vederea formării unei alianţe PSD-PC-PIN, a anunţat, marţi, vicepreşedintele Lavinia Şandru, precizând că aceste negocieri au eşuat din cauza preşedintelui de onoare al social-democraţilor, Ion Iliescu.

21 afișări
Imaginea articolului PIN a întrerupt negocierile cu PSD, din cauza lui Ion Iliescu

PIN a întrerupt negocierile cu PSD, din cauza lui Ion Iliescu (Imagine: Mediafax Foto)

Şandru a declarat, într-o conferinţă de presă, că PIN a dorit iniţial să meargă în alegerile parlamentare singur, dar rezultatul alegerilor locale a demostrat că acest lucru nu este încă posibil şi, de aceea, a început, în urmă cu o lună, negocierile cu PSD.

"Astăzi (marţi - n.r.) l-am sunat pe Mircea Geoană şi i-am spus că îl eliberez de greutatea negocierilor purtate cu noi", a spus Şandru, adăugând că PIN întrerupe unilateral negocierile cu PSD deoarece Ion Iliescu s-a opus unei alianţe cu PIN.

Conform Laviniei Şandru, Ion Iliescu nu a fost de acord cu încheierea unei alianţe mai largi între PSD, PC şi PIN, fiind împotriva prevederilor din Statutul PIN potrivit cărora din acest partid nu vor putea să facă parte foşti membri marcanţi ai nomencalturii comuniste.

Şandru a precizat că Ion Iliescu are şi un "război" cu preşedintele PIN, Cozmin Guşă, deoarece acesta i-a cerut fostului şef al statului să-şi asume responsabilitatea loviturii de stat din 1989. "Deşi mai mulţi lideri ai PSD au fost de acord cu formarea acestei coaliţii sau alianţe mai largi, ea nu s-a putut realiza din cauza lui Ion Iliescu", a adăugat Lavinia Şandru.

Ea a arătat că PSD i-a oferit ei şi unor colegi ai săi varianta de a demisiona din PIN, de a se înscrie în PSD, de a candida sub sigla PSD, iar după alegeri să demisioneze şi să se reînscrie în PIN, dar a considerat că nu se poate preta la acest lucru. "Pe noi nu ne-a interesat ca să intrăm câţiva în Parlament, ci ca PIN să intre în Parlament", a mai spus Şandru.

Lavinia Şandru a precizat că Cozmin Guşă a purtat discuţii cu liderii PSD de la Cluj, dar pentru susţinerea reciprocă a candidaţilor PIN şi PSD la alegerile parlamentare, nu pentru a candida din partea PSD la Cluj, după cum au apărut unele informaţii.

Liderul PIN a arătat că eşecul negocierilor cu PSD este cauzat fie de faptul că Ion Iliescu este la 78 de ani şi jumătate un "bătrânel potent, din punct de vedere politic", fie colegii săi din PSD care doreau alianţa cu PIN sunt "extrem de impotenţi".

Ea l-a criticat pe Ion Iliescu, arătând că o reformă a clasei politice nu-l include pe Iliescu, iar acesta nu face bine PSD. "Ion Iliescu a pierdut de două ori, în faţa lui Petre Roman şi apoi în faţa lui Mircea Geoană, deci nu este un geniu politic. România este în acest stadiu din cauza lui Ion Iliescu. Principala vină o are Ion Iliescu pentru că a avut posibilitatea să facă ceva şi nu a făcut", a adăugat Lavinia Şandru.

În opinia sa, Ion Iliescu nici nu doreşte ca Mircea Geoană să ajungă la Palatul Cotroceni.

Şandru a mai spus că liderii partidului se vor reuni săptămâna viitoare pentru a decide ce va face în viitor, fie PIN va participa la alegeri independent, fie unii dintre membri vor participa individual.

"Nu o să avem negocieri cu alt partid. Nu vrem să şantajăm pe nimeni. Dacă PSD se va gândi să reînceapă discuţiile cu noi pentru o alianţă PSD-PC-PIN, este în regulă. Dacă nu, nu este nicio supărare", a adăugat Lavinia Şandru.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, la începutul lunii septembrie, că a avut o discuţie exploratorie cu vicepreşedintele PIN Lavinia Şandru, despre posibilitatea unei colaborări electorale între cele două formaţiuni. Geoană a spus că discuţia cu Lavinia Şandru a fost doar una de principiu, fără a se agrea formula în care PSD şi PIN ar putea colabora la alegerile parlamentare din noiembrie.

Preşedintele PSD Cluj, Vasile Soporan, a declarat, în 9 septembrie,  că i-a propus liderului PIN, Cozmin Guşă, să candideze într-un colegiu electoral din Cluj-Napoca pentru Camera Deputaţilor, pe unul din locurile oferite de PSD.

Preşedintele PIN Cozmin Guşă nu a putut fi contactat.

Vicepreşedintele PIN Lavinia Şandru a declarat, atunci, că, odată ce Guşă a spus că nu va mai candida pentru Parlament, sunt şanse foarte mici să revină asupra deciziei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici