Planul Naţional de Combatere a Cancerului va fi aplicat din 2023

Planul Naţional de Combatere a Cancerului va fi implementat din 2023, anunţă USR. „Am dat o bătălie foarte dură pentru a păstra forma iniţială”, afirmă deputatul Emanuel Ungureanu.

514 afișări
Imaginea articolului Planul Naţional de Combatere a Cancerului va fi aplicat din 2023

„Am dat o bătălie foarte dură pentru a păstra în forma iniţială Planul de Combatere a Cancerului. Alături de colegii mei, nu am putut accepta să se amâne cu un an aplicarea lui şi să se prelungească implementarea din 2024 până în 2035. Ceea ce am reuşit să oprim astăzi a fost o probă de cinism din partea unor parlamentari, în special din PSD, ghidonaţi de domnul Rafila. Niciun cuvânt din DEX nu poate reda ce simte un pacient cu cancer căruia i s-ar spune «îţi amânăm extirparea tumorii cu un an». Cel mai mare sabotar al Planului este domnul Rafila. Amânarea aplicării Planului ar constitui un act criminal, pentru că orice amânare se traduce în vieţi omeneşti pierdute”, declară deputatul USR Emanuel Ungureanu.

„Amendamentele depuse literalmente «noaptea ca hoţii», la comanda politică a ministrului Rafila, care nu poate şi nici nu vrea să-şi bată capul cu normele de aplicare şi care ar fi vrut să plaseze cartoful fierbinte următorului ministru al Sănătăţii, ar fi împins implementarea planului pentru 2024-2035. Partea tragi-comică este că Rafila sabota astfel munca unor altor colegi medici de la toate partidele, care chiar au muncit la acest plan. Şi asta doar pentru că Rafila este un puturos incapabil să vadă mai departe de propriile interese meschine”, precizează deputatul USR Tudor Pop.

Prin amendamentele USR acceptate în Comisia pentru sănătate, Planul Naţional de Combatere a Cancerului intră în vigoare la 1 ianuarie 2023, iar ministrul PSD al Sănătăţii va livra normele de aplicare în termen de maximum 180 de zile.

Proiectul de lege pentru prevenirea şi combaterea cancerului prevede că toţi cetăţenii români au dreptul, garantat de stat, la serviciile de natură medicală, socială şi de susţinere psihologică cuprinse în Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului, după cum urmează: servicii medicale de prevenire, diagnostic şi tratament al cancerului, servicii de îngrijire, inclusiv îngrijiri paliative, servicii de psiho-oncologie, onconutriţie şi oncofertilitate, servicii sociale şi indemnizaţii lunare de hrană.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici