Plen reunit al Parlamentului joi, la 10.00, pentru citirea cererii de suspendare. Şeful statului este invitat la şedinţă

Birourile Permanente au decis ca joi, la ora 10.00, să aibă loc şedinţa plenului reunit al Parlamentului pentru citirea cererii USL de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.

382 afișări
Imaginea articolului Plen reunit al Parlamentului joi, la 10.00, pentru citirea cererii de suspendare. Şeful statului este invitat la şedinţă

Plen reunit al Parlamentului joi, la 10.00, pentru citirea cererii de suspendare (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

În şedinţa de plen va fi citită cererea de suspendare a preşedintelui.

Şeful statului este invitat la şedinţa de plen pentru a-şi expune punctele de vedere.

Cererea de suspendare este transmisă apoi Curţii Constituţionale spre avizare.

Parlamentului va cere Curţii un termen până la care să se pronunţe.

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a precizat că sedinţa Birourilor Permanente reunite a avut un singur punct de discutat, respectiv solicitarea de convocare a uni sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru zilele de 5 şi 6 iulie, având ca subiect propunerea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, înaintată de către grupurile parlamentare al PSD, PNL şi PC.

El a arătat că Birourile reunite au hotărât cu largă majoritate, respectiv cu 16 voturi "pentru" şi un vot "împotrivă", convocarea acestei sesiuni extraordinare pentru joi la ora 10.00.

Potrivit lui Antonescu, vor exista de fapt două reuniuni - cea stabilită pentru joi la ora 10.00, în care se va da citire, în integralitatea sa, actului prin care se cere de către cel puţin o treime dintre membrii Parlamentului suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, şi o alta, care ar urma să aibă loc vineri.

El a menţionat că preşedintele Traian Băsescu va fi informat, miercuri, imediat după şedinţa Birourilor reunite, despre solicitarea de demarare a procedurii de suspendare şi, în cazul în care doreşte, în cursul şedinţei de joi, după citirea propunerii, poate să vorbească în Parlament şi să prezinte un punct de vedere faţă de acest document.

Antonescu a spus că, după citirea cererii de suspendare, se va cere un aviz Curţii Constituţionale, care este consultativ, el precizând că Parlamentul va fixa un termen de circa 24 de ore Curţii pentru a elabora acest aviz.

"După ce se primeşte acest aviz, în maxim 24 de ore, va avea loc a două şedinţă, în care se dezbate şi se votează propunerea de suspendare. Vineri, probabil în partea a doua, va avea loc şedinţa de dezbatere şi de vot asupra suspendării", a spus Antoenscu.

El a precizat că cererea de suspendare a fost semnată de "binişor" peste o treime dintre parlamentari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici