PLUS răspunde criticilor lui Tăriceanu privind pactul pentru declanşarea alegerilor anticipate

PLUS a transmis, în legătură cu criticile potrivit cărora nu ar cunoaşte Constituţia, atunci când a propus pactul pentru organizare alegerilor anticipate, că nu au dorit o comasare a alegerilor locale şi parlamentare, precizând că există posibilitatea constituţională de a dizolva Legislativul.

109 afișări
Imaginea articolului PLUS răspunde criticilor lui Tăriceanu privind pactul pentru declanşarea alegerilor anticipate

PLUS răspunde criticilor lui Tăriceanu privind pactul pentru declanşarea alegerilor anticipate

Redăm integral precizările reprezentanţilor PLUS remise, printr-un comunicat de presă, MEDIAFAX:

„În legătură cu criticile apărute în spaţiul public referitoare la data la care propunem să aibă loc alegerile parlamentare anticipate, PLUS face următoarele precizări:

1. Cunoaştem decizia CCR din 2012 care a respins o lege adoptată de Guvernul Boc în 2011 prin asumarea răspunderii. Cunoaştem argumentele pe baza cărora CCR a luat respectiva decizie şi credem că nu ne aflăm în acea situaţie. Noi nu propunem o lege de comasare a alegerilor locale şi parlamentare, deci nu vrem să instituim o regulă pe termen nedeterminat. Suprapunerea din iunie 2020 ar avea loc absolut circumstanţial. Sigur că s-ar putea invoca durata egală a mandatelor pentru aleşii locali şi pentru parlamentari (de patru ani şi în cazul unora şi în cazul celorlalţi), ceea ce ar duce la noi alegeri comasate. Dar există posibilitatea constituţională ca mandatul parlamentarilor să înceteze mai devreme (dizolvarea Parlamentului), ceea ce ne bagă într-o discuţie juridică mai complicată cu argumente pro şi contra.

2. Pentru a nu lăsa loc altor interpretări, am înlocuit în pactul propus partidelor de opoziţie termenul de 6 iunie (data alegerilor locale) cu formularea „până la alegerile locale”. Alegerile locale de anul viitor sunt o limită maximă până la care să fie organizate alegerile parlamentare anticipate. Dacă există voinţă politică şi un angajament ferm al tuturor partidelor din opoziţia actuală că vor să scoată ţara din criză, putem organiza anticipate. Ştim că e foarte greu, dar dacă semnăm toţi cei din opoziţie pactul şi ne ţinem de el, o să avem mai devreme un guvern legitim, desemnat în urma votului cetăţenilor. Dacă ne pasă de ce se întâmplă cu România, trebuie să facem asta”.

Reacţia vine în contextul în care Călin Popescu Tăriceanu a declarat că pactul pentru organizarea alegerilor anticipatenu propus de Alianţa USR-PLUS nu este o idee valabilă, atât timp cât Guvernul este încă în funcţiune. Liderl ALDE a precizat că iniţiatorii pactului ar trebui să se citească mai cu atenţie Constituţia.

Alianţa USR-PLUS a propus un pact politic pentru declanşarea alegerilor anticipate odată cu cele locale, deoarece este o soluţie care ar putea scoate România din criza produsă de actualul Guvern, care nu mai are susţinere.

Taguri:
plus,
pact,
anticipate

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici