PMP cere modificarea prevederilor din lege care îngrădesc dreptul la vot a românilor din diaspora

PMP solicită Guvernului României corectarea de urgenţă a carenţelor prevederilor legale privind votul românilor din străinătate, astfel încât aceştia să se poată înscrie online în Registrul Electoral, iar secţii suplimentare de vot să fie înfiinţate prin ordin al MAE.

426 afișări
Imaginea articolului PMP cere modificarea prevederilor din lege care îngrădesc dreptul la vot a românilor din diaspora

PMP cere modificarea prevederilor din lege care îngrădesc dreptul la vot a românilor din diaspora

PMP cere modificarea art. 4, alineat 1 din Legea nr. 288/2015 privind votul prin corespondenţă, astfel încât românii din străinătate să se poată înscrie online în Registrul Electoral.

''Conform prevederilor actuale, cetăţenii români din străinătate care vor să voteze prin corespondenţă trebuie să parcurgă o procedură dificilă şi demotivantă: să descarce de pe internet cererea de înscriere în Registrul Electoral, să o completeze, să ataşeze documentele care atestă reşedinţa sau domiciliul şi să depună setul de documente personal sau să le transmită prin poştă la reprezentanţele MAE din statul în care locuiesc. În condiţiile în care cererea de înscriere se descarcă electronic de pe site-ul MAE, de ce nu ar fi posibilă scanarea şi transmiterea tuturor documentelor necesare în format electronic?'', argumentează preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac, într-un comunicat remis MEDIAFAX vineri.

El cere şi modificarea art. 23 alineat 3 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, astfel încât să poată fi înfiinţate secţii suplimentare de vot prin ordin al Ministrului Afacerilor Externe în toate localităţile unde sunt comunităţi numeroase de români.

''În prezent, legea prevede posibilitatea înfiinţării de secţii de votare doar la ambasade, consulate şi filiale ICR sau acolo unde acest lucru este solicitat de cel puţin 100 de români, care trebuie să parcurgă procedura greoaie de înscriere în Registrul Electoral. Prin urmare, putem să evaluăm că cei aproximativ un milion de cetăţeni români din Regatul Spaniei vor avea la dispoziţie 10 secţii de votare, spre deosebire de cele 38 de secţii de votare de la alegerile prezidenţiale din 2014. Iar cei peste un milion de cetăţeni români din Italia vor avea la dispoziţie 9 secţii de votare, în comparaţie cu cele 51 de secţii deschise la alegerile prezidenţiale din 2014'', explică liderul PMP.

El arată că se impune şi modificarea art. 51, alineat 6 din Legea 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, conform căruia ''secţiile de votare din străinătate organizate în afara misiunilor diplomatice şi a oficiilor consulare, secţiilor consulare şi institutelor culturale din străinătate ale României îşi pot exercita dreptul de vot numai alegătorii înscrişi în listele electorale permanente (…)'', astfel încât şi românii care nu s-au înscris în Registrul Electoral să poată vota, în baza listelor suplimentare.

O altă schimbare cerută vizează modificarea art. 5 alineat 3 din Legea 288/2015 privind votul prin corespondenţă, astfel încât alegătorii să îşi poată verifica înscrierea în Registrul Electoral imediat şi în mod permanent.

În prezent, Legea stipulează faptul că cetăţeanul român îşi poate verifica înscrierea în Registrul Electoral doar după finalizarea perioadei de înscriere. Utilitatea acestei prevederi este nulă, în condiţiile în care aceeaşi lege prevede, în mod contradictoriu, faptul că, în caz de eroare, cetăţeanul român poate depune o altă cerere în Registrul Electoral doar în cadrul perioadei de înscriere, argumentează cei de la PMP.

''PNL şi PSD trebuie să îşi recunoască erorile şi să îşi asume consecinţele. Cele două legi reflectă incapacitatea celor două partide de a-şi asuma responsabilităţi majore şi de a-i trata onorabil pe românii din străinătate, un electorat pe care nu îl pot manipula, nici cumpăra. PNL şi PSD au elaborat nişte legi proaste şi, culmea, atunci când le-au adoptat, s-au şi felicitat pentru „succes”. Sunt nişte legi făcute în batjocură, care demonstrează o dată în plus dispreţul celor două partide faţă de românii din străinătate. Fără modificarea cel puţin a celor mai importante deficienţe ale acestora, consecinţele la următoarele alegeri vor fi dezastruoase'', a conchis Eugen Tomac.

Premierul Dacian Cioloş a declarat miercuri că îşi propune ca ordonanţa de urgenţă privind votul în diaspora să fie pusă în consultare publică până la sfârşitul lunii august, aceasta urmând să corecteze deficienţele legii actuale care pot duce la restricţii mai mari decât în anii trecuţi.

Un număr de 3.613 de români s-au înscris în Registrul Electoral, din care 2.913 au menţionat opţiunea pentru votul prin corespondenţă, iar 700 au optat pentru votul în secţiile de votare, a anunţat marţi Autoritatea Electorală Permanentă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici