PNL anunţă că va depune un proiect de lege privind dublarea indemnizaţiei foştilor deţinuţi politici

PNL va depune un proiect de lege privind dublarea indemnizaţiei foştilor deţinuţi politici, la iniţiativa preşedintelui PNL, Crin Antonescu, a anunţat, miercuri, fostul preşedinte al IICCMER, Andrei Muraru, candidat PNL la europarlamentare.

1012 afișări
Imaginea articolului PNL anunţă că va depune un proiect de lege privind dublarea indemnizaţiei foştilor deţinuţi politici

PNL anunţă că va depune un proiect de lege privind dublarea indemnizaţiei foştilor deţinuţi politici

Proiectul de lege prevede ca fiecare deţinut politic deportat să primească câte 400 de lei pe an de detenţie şi 200 de lei pe fiecare an de internare abuzivă în spitale psihiatrice sau la domiciliul obligatoriu, iar soţii urmaşi să primească o indemnizaţie lunară de 400 de lei, a spus Muraru.

"PNL consideră inacceptabil modul în care sunt trataţi foştii deţinuţi politici, oameni care au suferit în închisorile comuniste, în lagărele sau coloniile de muncă, în azilele psihiatrice. Este inacceptabil modul în care în România 2014 sunt tratate victimele regimului comunist pe care statul român pare că le-a uitat. Având în vedere indiferenţa Guvernului, PNL depune un proiect de lege, la iniţiativa preşedintelui Crin Antonescu, asumat de deputaţi şi senatori liberali, privind modificarea Decretului lege 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate. Concret, prin acest proiect de lege indemnizaţiile fosştilor deţinuţi politici vor fi dublate", a precizat Muraru, într-o conferinţă de presă.

El a spus că, în prezent, potrivit unei statistici a Ministerului Muncii, sunt peste 50.000 de persoane care ar beneficia de aceste drepturi, dintre care 30.000 sunt soţi, urmaşi, 20.000 foşti deportaţi, iar 3.000 foşti deţinuţi politic.

Potrivit lui Muraru, media lunară a indemnizaţiei acestora este de 440 lei, iar foştii torţionari, acuzaţi de Parchet de crime împotriva umanităţii, Alexandru Vişinescu şi Ion Ficior au pensii de 3.300 lei şi, respectiv, 5.100 lei. El a mai spus că majoritatea beneficiarilor indemnizaţiilor de foşti deţinuţi politici au condamnări între 3 ani şi 3 ani jumătate şi dublarea indemnizaţiei nu ar împovăra bugetul.
Muraru a arătat că aceste indemnizaţii trebuiau indexate cu rata inflaţiei prin HG, dar acest lucru nu a mai fost făcut din timpul guvernării PNL. "Proiectul de lege este un act de dreptate făcut celor care au avut curajul să se opună regimului opresiv comunist", a mai spus Muraru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici