PNL cere demisia Anei Birchall din funcţia de preşedinte al Comisiei pentru afaceri europene, având în vedere ''atacurile la persoană şi linşajul'' la adresa ministrului Cristian Ghinea

Liberalii cer, prin deputatul Ovidiu Raeţchi, demisia social-democratei Ana Birchall din funcţia de preşedinte al Comisiei pentru afaceri europene având în vedere ''atacurile la persoană şi linşajul'' la adresa ministrului Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.

1513 afișări
Imaginea articolului PNL cere demisia Anei Birchall din funcţia de preşedinte al Comisiei pentru afaceri europene, având în vedere ''atacurile la persoană şi linşajul'' la adresa ministrului Cristian Ghinea

PNL cere demisia Anei Birchall din funcţia de preşedinte al Comisiei pentru afaceri europene (Imagine: Marius Dumbraveanu/ Arhiva Mediafax Foto)

''Atacul la adresa ministrului Cristian Ghinea, început printr-o audiere abuzivă, este departe de a se fi terminat. Observ că deputata Ana Birchall, preşedinte al Comisiei pentru afaceri europene, continuă să folosească forul pe care îl conduce pentru răfuieli cu ministrul fondurilor europene, cu obiectivul transparent de a-l mulţumi pe colegul său de partid, Sebastian Ghiţă. Pentru a se evita discuţiile despre valoarea contractelor grupului de firme controlate de Sebastian Ghiţă şi mai ales, despre raportul Corpului de Control trimis de ministrul Ghinea la DNA tot despre afacerile prietenului lui Victor Ponta, deputatul Ana Birchall încearcă să creeze o perdea de fum pentru a distrage atenţia de la adevărata problemă. Cu siguranţă, protejarea unor gangsteri de România precum Sebastian Ghiţă sau Victor Ponta nu face parte din fişa postului unui preşedinte de comisie parlamentară şi de aceea se impune demisia Anei Birchall. La fel de interesant ar fi de văzut cum i s-a permis lui Sebastian Ghiţă să participe la şedinţa de luni a acestei comisii, în condiţiile în care el nu face parte din acest for'', afirmă Raeţchi, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Liberalul consideră inadmisibilă folosirea comisiei ca spaţiu pentru răfuieli politice şi economice şi face apel la Liviu Dragnea să îi ceară acesteia să demisioneze.

''Altfel, opinia publică va concluziona, în mod logic, că întregul partid este complicele linşajului pus la cale de cuplul Ponta-Ghiţă la adresa lui Cristian Ghinea pentru protejarea unor interese politice şi economice. Nu în ultimul rând, mă aştept la înteţirea atacurilor la adresa ministrului Ghinea, pe filierele cu care Sebastian Ghiţă ne-a obişnuit deja, la ameninţări şi la tehnici de intimidare. Au încercat să intimideze un ministru într-o comisie parlamentară, continuă să o facă prin atacuri şi ofense publice'', subliniază Raeţchi.

Audierea ministrului Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, în şedinţa de luni a Comisiei de afaceri europene s-a purtat într-o atmosferă tensionată, preşedintele comisiei Ana Birchall (PSD) şi ministrul acuzându-se de minciună, în timp ce liberalii au acuzat-o pe Birchall că face ''circ''. La audierea ministrului Ghinea au fost prezenţi deputatul PSD Sebastian Ghiţă, care a înlocuit un deputat PSD, dar şi fostul ministru al Fondurilor Europene, senatorul PSD Eugen Teodorovici. În cadrul audierilor, ministrul Ghinea a invocat din nou - după e făcuse acest lucru anterior şi într-o postare pe Facebook - faptul că achiziţiile publice ar fi fost fraudate de firmele pe care Sebastian Ghiţă le controla.

"DNA Ploieşti are o anchetă legată de firmele pe care domnul Ghiţă le controlează prin interpuşi. Eu am luat aceaste firme pe care DNA afirmă că domnul Ghiţă le controlează şi am cerut Corpului de control să se uite în baza de date SMIS cu fonduri europene să vedem ce contracte au avut. Materialul pe care l-am pus la dispoziţie reprezintă acest răspuns. Prima acţiune pe care o fac este să cer Corpului de control ca mai departe să verifice ce s-a întâmplat cu aceste contracte, de ce în primul rând, în aşa de puţine cazuri, s-a mers împotriva acestor firme pentru a recupera banii pentru că vorbim despre contracte fraudate în care statul român pierde şi se aplică corecţii financiare. Deci, aceşti bani au fost deja plătiţi de la buget şi nu îi putem cere Comisiei Europene", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, solicitat să explice afirmaţiile făcute cu privire la contractele firmelor controlate de Sebastian Ghiţă'', a explicat Ghinea.

Ulterior audierii, Ana Birchall a revenit în mai multe rânduri cu acuzaţii şi cereri de explicaţii la adresa ministrului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici