PNL: Este aşteptată schimbarea perspectivei de rating de către Agenţia de S&P, după OUG 114

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, a declarat că are informaţii că Agenţia de Rating Standard & Poor`s a discutat cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe, pe care i-a avertizat că dacă nu va fi modificată OUG 114, perspectiva ratingului pentru România va fi schimbată.

121 afișări
Imaginea articolului PNL: Este aşteptată schimbarea perspectivei de rating de către Agenţia de S&P, după OUG 114

PNL: Este aşteptată schimbarea perspectivei de rating de către Agenţia de S&P, după OUG 114

„România trece printr-o perioadă economică foarte dificilă şi acest lucru va fi accentuat de perspectiva schimbării evaluării uneia dintre cele mai importante agenţii de rating cu privire la riscurile Romîniei. Agenţia de Rating Standard & Poor`s poartă de mai multe zile discuţii cu Ministerul Finanţelor cu privire la efectele OUG 114 şi reprezentanţii Ministerului de Finanţe au fost avertizaţi că în eventualitatea în care nu se vor face modificări la OUG 114 pentru a opri măsurile care devastează economia românească, perspectiva ratingului pentru ţara noastră va fi schimbată de una dintre cele mai importante agenţii internaţionale, respectiv, Standard & Poor`s. În aceste zile, este aşteptat anunţul acestei Agenţii şi o schimbare a perspectivei de rating pentru România va fi devastatoare pentru economia românească. Această grupare de analfabeţi economici trebuie să înţeleagă că economia României a fost lovită de un iceberg anul trecut, iar acest iceberg se numeşte OUG 114”, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă,vineri, la Parlament.

Liberalul susţine că modificare perspectivei de rating atrage consecinţe grave pentru economie.

„Schimbarea perspecivei de rating pentru România va atrage consecinţe încă de la anunţul agenţiei de rating S&P. Practic, vor creşte dobânzile pentru toţi românii, va duce la o depreciere a monedei naţionale şi o devalorizare a economiilor fiecărui român care are în acest moment depozite în lei la bancă, va duce la o prăbuşire a bursei şi o depreciere a activelor, a valorii companiilor româneşti. Va fi un efect devastator pentru economia românească şi cei care conduc Ministerul de Finanţe şi Gvevernul României au o singură măsură la dispoziţie pentru a oprin prăbuşirea economiei: să abroge de urgenţă OUG 114. Un ultim argument pentru care Agentia S&P va modifica perspectiva de rating a României este legat de situaţia bugetară. Acest lucru confirmă că bugetul României nu prezintă încredere”, a explicat Dancă.

Purtătorul de cuvânt al PNL a spus că deţine informaţii din surse sigur, fără să specifice dacă au purtat discuţii cu reprezentanţii companiei.

„Sunt informaţii care au ajuns la noi, că în acest zile s-au purtat discuţii la Ministerul de Finanţe şi acest lucru trebuie să-l confirme inclusiv reprezentanţii Ministerului de Finanţe şi că aceste discuţii au eşuat, pentru că experţii Agenţiei au transmis oficialilor guvernamenali că în situaţia în care nu se va opera nicio modificare la OUG 114, Agenţia de Rating va schimba perspectiva evaluării de rating pentru România. Mai mult, ştim din informaţii absolut sigure, că reprezentanţii Ministerului de Finanţe au cerut răbdare şi mai mult tim şi au promis că vor modifica această OUG”, a conchis Ionel Dancă.

OUG 114/2018 privind implementarea unor măsuri fiscale a adus numeroase nemulţumiri din partea mai multor instituţii, dar şi companii. Printre nemulţumiţi se numără băncile, dar şi administraţiile locale.

Actul normativ a fost adoptat în luna decembrie de către Guvern, iar principalele prevederi sunt: Preţul la gaze şi energie electrică va fi plafonat pentru 3 ani de zile; impozitarea activelor băncilor dacă ROBOR este mai mare de 2%; mişcorarea comisionului fondului de pensii private de la 2,5 la 1% şi majorarea taxei pe viciu în domeniul jocurilor de noroc cu 2% din cifra de afaceri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici