Pocora: Sperăm ca Tudor Chiuariu să treacă de acest moment şi să rămână alături de PNL

Purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, a declarat vineri pentru MEDIAFAX că liberalii nu comentează decizia instanţei în cazul senatorului Tudor Chiuariu, dar speră ca acesta "să depăşească momentul personal greu şi să rămână alături de PNL".

375 afișări
Imaginea articolului Pocora: Sperăm ca Tudor Chiuariu să treacă de acest moment şi să rămână alături de PNL

Pocora: Sperăm ca Tudor Chiuariu să treacă de acest moment şi să rămână alături de PNL

"Liberalii nu se pronunţă asupra niciunei decizii a instanţelor, indiferent pe cine ar viza. Cu toate acestea, nu pot să nu spun că este regretabil din punct de vedere uman că cineva trăieşte astfel de evenimente. În calitatea sa de preşedinte al Comisiei juridice din Senat şi de membru al Comisiei de revizuire a Constituţiei, activitatea lui Tudor Chiuariu este una a cărui profesionalism şi eficienţă nu au fost niciodată contestate. Nu comentăm decizia justiţiei în niciun fel, dar sperăm că Tudor Chiuariu va avea puterea să depăşească momentul personal greu şi să rămână alături de PNL", a declarat Pocora în legătură cu decizia ICCJ de condamnare a lui Chiuariu.

Purtătorul de cuvânt al PNL a fost întrebat dacă Chiuariu îşi va pierde mandatul de senator sau calitatea de membru de partid, având în vedere Statutul PNL care precizează în cazul excluderilor din partid că acestea pot avea loc "dacă persoana în cauză a fost condamnată la o pedeapsă privativă de libertate sau i s-a interzis exercitarea drepturilor politice sau cetăţeneşti, prin hotărâre judecătorească definitivă".

"Trebuie văzută decizia şi sentinţa în ansamblu, iar PNL va respecta legea şi decizia instanţei", a replicat Pocora.

Fostul ministru al Comunicaţiilor Zsolt Nagy a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare, iar fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu a primit trei ani şi şase luni, tot cu suspendare, potrivit deciziei definitive luate vineri de ICCJ în dosarul "Poşta Română".

Pentru Nagy, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a dispus un termen de încercare de opt ani, iar pentru Chiuariu, de şase ani.

Tot în cazul fostului ministru al Comunicaţiilor, instanţa a dispus, ca pedeapsă accesorie, interzicerea drepturilor prevăzute de art. 64, alineatul 1, teza a doua, precum şi literele b şi c din Codul penal, respectiv: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice; dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa o funcţie sau de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

Pe durata termenului de încercare, Nagy trebuie să respecte mai multe măsuri, instanţa atrăgând atenţia că încălcarea acestora duce la executarea pedepselor.

Potrivit aceleiaşi decizii, pe durata suspendării executării pedepsei principale, se suspendă şi executarea pedepsei accesorii.

Şi în cazul lui Chiuariu, ICCJ a stabilit, ca pedeapsă complementară, interzicerea drepturilor prevăzute de art. 64, alineatul 1, teza a doua, precum şi literele b şi c din Codul penal. Pe durata termenului de încercare, s-a dispus suspendarea executării pedepsei complementare.

Mihai Toader, fostul directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), a primit patru ani de închisoare cu suspendare, iar Andrei Marinescu, directorul executiv al Direcţiei de Dezvoltare Strategică al CNPR, trei ani şi jumătate tot cu suspendare.

Emanoil Lepădatu, directorul economic executiv al CNPR, a fost achitat, iar în cazul lui Ioan Folfă, administratorul societăţii Topcadex 99, ICCJ a decis încetarea procesului penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Prin acelaşi verdict, ICCJ a decis şi desfiinţarea parţială a actului constitutiv al societăţii Imopost Developements SA şi a înlăturat dispoziţia de anulare parţială a acestui înscris.

În 27 noiembrie 2012, la fondul dosarului, fostul ministrul al Justiţiei Tudor Chiuariu a fost achitat pentru abuz în serviciu, de un complet de trei judecători ai ICCJ. Instanţa supremă a reţinut atunci, în cazul lui Chiuariu, că lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii.

Fostul ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei Zsolt Nagy a fost condamnat, tot atunci, la trei ani şi jumătate de închisoare cu suspendare.

În acest dosar au mai fost condamnaţi Mihai Toader, fostul directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), care a primit şase ani de închisoare, Andrei Marinescu, directorul executiv al Direcţiei de Dezvoltare Strategică al CNPR - cinci ani şi jumătate de închisoare, Emanoil Lepădatu, directorul economic executiv al CNPR - cinci ani de închisoare şi Ioan Folfă, administratorul societăţii Topcadex 99 - un an de închisoare cu suspendare.

Potrivit anchetatorilor, în perioada anilor 2005 - 2007, printr-un şir de acte nelegale, reprezentanţii Poştei au contribuit la trecerea unui imobil din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a SC Imopost Developements SA, demers în care au fost implicaţi şi doi membri ai Guvernului, prin emiterea unui act normativ cu scopul de a "clarifica" situaţia juridică a terenului şi a favoriza astfel firma menţionată.

Prejudiciul în acest caz a fost estimat de DNA la 8.619.787 de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici