Pogea şi Videanu cer demiterea şefului CNI întrucât MEF nu mai există

Miniştrii PDL ai Finanţelor Publice şi Economiei, Gheorghe Pogea şi, respectiv, Adriean Videanu, cer Comisiei juridice a Senatului revocarea din funcţia de membru al Consiliului Naţional de Integritate (CNI) a lui Nicu Marcu, reprezentant al fostului Minister al Economiei şi Finanţelor (MEF) în Consiliu.

398 afișări
Imaginea articolului Pogea şi Videanu cer demiterea şefului CNI întrucât MEF nu mai există

Pogea şi Videanu cer demiterea şefului CNI întrucât MEF nu mai există (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)

Cei doi miniştri PDL cer înlocuirea lui Nicu Marcu, ocupant al fotoliului de preşedinte al CNI, cu Bogdan Alexandru Drăgoiu, secretar de stat în Ministerul Economiei.

De asemenea, cei doi miniştrii susţin că Nicu Marcu nu mai poate fi considerat reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice, întrucât, după alegerile parlamentare din noiembrie 2008, Ministerul Economiei şi Finanţelor s-a desfiinţat.

În plus, solicitarea celor doi demnitari în sensul revocării lui Nicu Marcu din CNI se bazează şi pe faptul că, printr-o decizie a premierului Boc din 2009, acesta a fost eliberat din funcţia de secretar general al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

În documentul înaintat Comisiei Juridice a Senatului de cei doi miniştri democrat-liberali, lui Nicu Marcu i se mai impută şi încălcarea atribuţiilor de serviciu, prin faptul că a dat un comunicat de presă despre care alţi membri CNI au reclamat că nu au fost consultaţi şi, în consecinţă, nu şi-l asumă. În acest sens, documentul semnat de cei doi oficiali guvernamentali preia din acuzaţiile formulate de colegul din CNI al lui Nicu Marcu, reprezentantul PD-L Ştefăniţă Prisăcaru, care l-a acuzat pe acesta de "nereguli în exercitarea atribuţiilor legale".

"Potrivit scrisorii menţionate (a lui Prisăcaru, n.r.), domnul Nicu Marcu nu şi-a îndeplinit atribuţiile legale, încălcând dispoziţiile Legii 144 din 2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea ANI, prin modificarea Regulamentului de desfăşurare a şedinţelor CNI ocazionată de constituirea Comisiei de Evaluare a Activităţii preşedintelui ANI, precum şi nerespectând regulile de comunicare cu celelalte entităţi publice şi private, dispuse de Regulament", se precizează în documentul semnat de cei doi miniştri.

Potrivit articolului 34 al legii de funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate, mandatul membrilor CNI este de trei ani şi poate fi reînnoit o singură dată. O altă prevedere a textului de lege arată că mandatul de membru al Consiliului încetează la data desemnării noilor membri.

Solicitarea de revocare din funcţie a lui Nicu Marcu vine după ce presa a reclamat nereguli în neorganizarea şedinţei CNI în care să se discute raportul privind constatarea incompatibilităţii preşedintelui Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Cătălin Macovei, despre care surse politice susţin că este un apropiat al PDL, dar şi al PSD.

Contactat de MEDIAFAX, Nicu Marcu a calificat atitudinea celor doi drept "un demers politic".

"Evident că nu am ce să-mi reproşez", a răspuns Nicu Marcu unei întrebări în acest sens adresate de MEDIAFAX.

Nicu Marcu a insinuat şi că ar exista şi "alte interese" în legătură cu revocarea sa din CNI, despre care însă nu a vrut să dea detalii.

"Legea prevede clar situaţiile în care un membru CNI poate să fie revocat din funcţie", a spus Marcu, arătând că va avea o poziţie publică în cursul zilei de luni, când, cel mai probabil, va organiza o conferinţă de presă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici