Politicienii comentează solicitarea preşedintelui de declanşare a urmăririi penale în cazul unor foşti şi actuali miniştri

Politicienii au comentat, miercuri, solicitarea adresată ministrului interimar al Justiţiei, Teodor Meleşcanu, de preşedintele Traian Băsescu cu privire la declanşarea procedurilor legale pentru urmărirea penală a lui Adrian Năstase, Miron Mitrea, Tudor Chiuariu, Paul Păcuraru, Zsolt Nagy, Victor Babiuc, Codruţ Şereş şi Traian Decebal Remeş.

1 afișare
Imaginea articolului Politicienii comentează solicitarea preşedintelui de declanşare a urmăririi penale în cazul unor foşti şi actuali miniştri

Politicienii comentează solicitarea preşedintelui de declanşare a urmăririi penale în cazul unor foşti şi actuali miniştri

Liderul PSD Mircea Geoană a declarat că preşedintele Traian Băsescu se foloseşte de o armă politică, în cazul solicitării privind declanşarea urmăririi penale a opt foşti sau actuali demnitari, în contextul în care a început un an electoral. "Gestul preşedintelui vizează utilizarea unei arme politice, în contextul în care 2008 este un an electoral", a comentat Geoană. El a arătat că instituţiile din sistemul juridic au obligaţia de a rezista la orice imixtiune şi interferenţă politică în acest sens, precizând că social-democraţii îşi manifestă convingerea că aşa se va şi întâmpla.

Liderul PDL, Emil Boc, a explicat că, prin solicitarea de declanşare a procedurii de urmărire penală, preşedintele nu anulează prezumţia de nevinovăţie, ci permite justiţiei să se pronunţe dacă miniştrii în cauză sunt vinovaţi sau nu. Liderul PDL a completat că solicitarea şefului statului nu anulează prezumţia de nevinovăţie, ci permite justiţiei să se pronunţe dacă o persoană care are calitatea de ministru este sau nu vinovată pentru faptele care i se impută.

Întrebat dacă momentul ales pentru solicitarea de declanşare a procedurii de urmărire penală are legătură cu refuzul preşedintelui de a o numi pe Norica Nicolai în funcţia de ministru al Justiţiei, Emil Boc a răspuns: "Este copilăreşte să faci o asemenea supoziţie. Multe luni de zile, procesul acesta a fost blocat datorită Ordonanţei Chiuariu. Abia după ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţională Comisia de la Cotroceni şi Ordonanţa Chiuariu s-a permis cadrul legal pentru ca justiţia să meargă mai departe".

Prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan a apreciat că decizia preşedintelui Băsescu de solicitare a începerii urmăririi penale pentru opt foşti şi actuali demnitari este corectă, iar aceştia au prilejul să îşi demonstreze nevinovăţia în instanţă. Întrebat dacă solicitarea urmăririi penale pentru un fost ministru PD, Victor Babiuc, nu va afecta imaginea PDL, Theodor Stolojan a spus: "Victor Babiuc nu mai este în prezent membru al PDL, iar faptul că dânsul a fost un ministru al PD şi acum preşedintele a dat curs începerii anchetei penale demonstrează încă o dată că preşedintele a fost corect şi a acţionat în acelaşi fel faţă de toţi miniştrii în discuţie, foşti sau actuali, indiferent din ce partid proveneau".

Vicepreşedintele liberal Eugen Nicolăescu a arătat că preşedintele Traian Băsescu îşi continuă "războiul" cu PNL şi cu toţi cei care îi sunt ostili, menţionând că atitudinea şefului statului este în defavoarea românilor. De asemenea, Nicolăescu a menţionat că "atitudinea" şefului statului este în defavoarea românilor. "Sper că această atitudine va înceta pentru binele românilor În caz contrar, în loc să ne ocupăm de administrarea ţării, ne vom ocupa să răspundem la acuzaţiile nefondate şi policianiste ale preşedintelui", a conchis ministrul liberal.

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat că preşedintele Traian Băsescu demonstrează dispreţ faţă de instituţia Guvernului, cerând "la pachet” urmărirea penală a opt demnitari. "Preşedintele are dreptul constituţional de a-şi da acordul în legătură cu urmărirea penală a unui ministru sau fost ministru sau de a respinge solicitarea procuraturii şi depinde de preşedinte cum îşi motivează deciziile. Dar, totuşi, după părerea mea, este semn de dispreţ faţă de miniştri sau de Guvern în general că preşedintele a luat o decizie la pachet sau a făcut publică la pachet această decizie. Sunt cazuri distincte şi ar fi trebui tratate separat, eventual să ştie şi opinia publică care e motivul pentru care preşedintele e de acord cu începerea urmăririi penale.”, a declarat Marko Bela.

"Urmare a solicitărilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din perioada 11 septembrie - 8 octombrie 2007, în temeiul prevederilor art. 109 alin. (2) din Constituţia României şi al prevederilor art. 12 şi art. 18 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, având în vedere Deciziile Curţii Constituţionale nr. 665 din 5 iulie 2007, publicată în Monitorul Oficial, partea I, nr. 547 din 10 august 2007 şi nr. 1133 din 27 noiembrie 2007, publicată în Monitorul Oficial, partea I, 851 din 12 decembrie 2007, în data de 16 ianuarie 2008 preşedintele României, Traian Băsescu, a adresat ministrului interimar al justiţiei, Teodor Viorel Meleşcanu, cererile privind declanşarea procedurilor legale pentru urmărirea penală a următoarelor persoane, foşti şi actuali membri ai Guvernului: domnul Adrian Năstase, fost prim-ministru al României; domnul Miron Tudor Mitrea, fost ministru al lucrărilor publice, transporturilor şi locuinţei; domnul Tudor Alexandru Chiuariu, fost ministru al justiţiei; domnul Zsolt Nagy, fost ministru al comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei; domnul Victor Babiuc, fost ministru al apărării naţionale; domnul Nicolae Paul Anton Păcuraru, ministrul muncii, familiei şi egalităţii de şanse; domnul Ioan Codruţ Şereş, fost ministru al economiei şi comerţului; domnul Decebal Traian Remeş, fost ministru al agriculturii şi dezvoltării rurale", se arată într-un comunicat al Administraţiei prezidenţiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici