Ponta: Atanasiu a semnat, ca şef AVAS, contracte pentru Şova şi Alina Gorghiu

Teodor Atanasiu este cel care eventual se află în conflict de interese, deoarece i-a semnat contractele lui Şova la Turceni-Rovinari ca preşedinte AVAS, iar ulterior l-a votat ca ministru în Guvernul USL, sau i-a semnat contractele Alinei Gorghiu la Electrica, afirmă liderul PSD, premierul Ponta.

440 afișări
Imaginea articolului Ponta: Atanasiu a semnat, ca şef AVAS, contracte pentru Şova şi Alina Gorghiu

Ponta: Atanasiu a semnat, ca şef AVAS, contracte pentru Şova şi Alina Gorghiu Teodor Atanasiu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Mi-e jenă să vorbesc despre colegii din opoziţie, de la PNL. Cel care eventual se află în conflict de interese este Atanasiu, cel care i-a semnat contractele lui Şova şi, după aceea, l-a votat ca ministru în Guvernul USL sau, mă rog, care i-a semnat contractele doamnei Alina Gorghiu, la Electrica, şi care acum este subordonat sau Predoiu care este cercetat în Gala Bute, dar nu e încă suspect, este doar cercetat ca nu cumva să aibă vreo problemă când îmi cere mie demisia", a spus Ponta.

Teodor Atanasiu a ocupat funcţia de preşedinte al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) în perioada 2006-2008.

Liderul PSD, premierul Victor Ponta, a anunţat că nu demisionează şi că nu intenţionează să se lupte cu justiţia, dar că va contesta ordonanţa procurorului şi îşi va pleda nevinovăţia, apreciind şi că procurorii au reacţionat la evenimente politice, ordonanţa emisă împotriva sa având legătură directă cu emoţia publică din cauza Rarinca, cu propunerile de modificare a Codului Penal din Parlament şi cu respingerea de către Senat a arestării preventive a lui Dan Şova.

Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. De asemenea, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut Camerei Deputaţilor avizarea urmăririi penale pe numele premierului şi pentru conflict de interese.

Într-o declaraţie de presă susţinută duminică, după edinţa liderilor coaliţiei, premierul Ponta a afirmat că Guvernul poate fi schimbat doar de către Parlament, eventual la dezbaterea, săptămâna viitoare, a moţiunii de cenzură depusă vineri de PNL, sau prin alegeri, dar nu şi la solicitarea unui procuror al DNA, deoarece altfel se poate vorbi de o "lovitură de stat", şi a apreciat că nu există la acest moment o criză politică.

El a precizat că, marţi sau miercuri, se va prezenta în faţa procurorului pentru a-şi susine cu date nevinovăţia.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, vineri, că, în condiţiile în care DNA a comunicat că premierul Victor Ponta este învinuit de fapte penale, i-a solicitat demisia acestuia, el spunând că, în opinia sa, este o "situaţie imposibilă" pentru România ca premierul să fie învinuit de fapte penale.

Ulterior, premierul Victor Ponta a anunţat că respectă poziţia publică a preşedintelui Klaaus Iohannis, dar că a fost numit la conducerea Guvernului de către Parlament şi numai Parlamentul îl poate demite.

Victor Ponta a fost învestit în funcţia de prim-ministru al României în mai 2012, în urma căderii Guvernului Ungureanu prin moţiunea de cenzură a Uniunii Social-Liberale.

Premierul Victor Ponta afirma, la începutul anului trecut, că nu s-ar mira dacă DNA i-ar deschide un dosar pentru nereguli legate de CE Rovinari şi Turceni, spunând, ironic, că nu există vreun om care să nu fie cercetat, iar în primăvara acestui an asgura că va demisiona dacă va fi urmărit penal.

În ianuarie anul trecut, în contextul informaţiilor apărute cum că în raportul trimis de Inspecţia Judiciară către Consiliul Superior al Magistraturii se arată că este cercetat de DNA pentru afacerile de la CE Rovinari şi Turceni în care este verificat şi Şova, Ponta spunea presei: "E normal. Ce om nu e cercetat? Dar eu mă duc mâine, dacă mă cheamă, mă duc. Dar ştiţi de un asemenea dosar? Eu nu am fost informat, aflu de la dumneavoastră, dar nu m-ar mira. Dar cum aş putea să nu am şi eu dosar la DNA? Până la urmă, ar fi anormal. Pentru nişte contracte semnate de firma dumneavostră de avocatură complexului energetic Turceni... Asta e o tâmpenie".

De asemenea, în luna martie a acestui an, în contextul anchetării cumnatului său, Ponta afirma, într-o emisiune televizată, că va demisiona din postul de prim-ministru dacă în cazul lui va fi începută în vreun dosar urmărirea penală, precizând însă că speră că, în 2015, guvernele nu sunt schimbate cu mijloace judiciare.

"Daca se face un dosar în care faţă de mine se începe urmărirea penală, nu am cum să rămân în funcţia de prim-ministru, să stau în fiecare dimineaţă să dau explicaţii cum e cu dosarul. Dar eu sper că, în 2015, nu se schimbă guvernele cu mijloace judiciare. Cred acest lucru, că nu se va întâmpla", spunea Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici