Ponta cere senatorilor USL să introducă în plen legea privind alegerea uninominală a parlamentarilor

Preşedintele PSD, Victor Ponta a declarat, marţi, la începutul şedinţei comune a senatorilor USL, că solicită parlamentarilor opoziţiei introducerea în dezbaterea Senatului, cât mai urgent, a proiectului de lege privind alegerea senatorilor şi deputaţilor prin vot majoritar, într-un singur tur.

142 afișări
Imaginea articolului Ponta cere senatorilor USL să introducă în plen legea privind alegerea uninominală a parlamentarilor

Victor Ponta (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Ponta a spus că solicitarea vine din partea conducerii Uniunii Social Liberale şi se bazează pe "noul raport de forţe din Senat".

"Propunerea conducerii USL este de a vă concentra în perioada imediat următoare pe câteva proiecte strategice ale USL. Primul este cel referitor la alegerea senatorilor şi deputaţilor. (...) O să vă rugăm, ţinând cont de noul raport de forţe, să îl introduceţi pe ordinea de zi a Senatului şi să îl votăm", le-a spus Ponta senatorilor USL, în deschiderea şedinţei comune.

Preşedintele PSD a precizat că proiectul de lege se referă la alegerea senatorilor şi deputaţilor prin vot majoritar, într-un singur tur, adică cel care este pe primul loc în colegiu intră în Parlament.

Ponta a adăugat că proiectul a fost semnat atât de el cât şi de Crin Antonescu.

Liderul senatorilor liberali, Puiu Haşotti, a intervenit în timpul discursului lui Victor Ponta, amintindu-i acestuia că proiectul a fost depus anul trecut, ceea ce înseamnă că a trecut tacit.

Ponta i-a răspuns: "Nu a trecut tacit. Aşa ar fi trebuit, dar avem la Camera Deputaţilor, la Comisia juridică, un zootehnist, care aşteaptă întotdeauna anul agricol şi nu v-a trimis - împotriva regulamentelor Camerelor - proiectul, motiv pentru care sper să puteţi dumneavoastră să intraţi în posesia sa, eventual să îl semnăm încă o dată şi să îl trecem de Senat cu aprobarea noastră şi probabil şi a altor senatori".

Victor Ponta a mai spus că, din declaraţiile pe care le-au făcut, democrat-liberalii susţin acest proiect de lege.

"Trebuie să le dăm ocazia, să vedem dacă votează sau nu", a afimat Ponta, adăugând că şi cei de la UNPR au anunţat că susţin această lege, ceea ce înseamnă că există o majoritate pentru adoptarea actului.

"Nu putem să dăm vina pe UDMR că nu vrea, putem să îl trecem", a adăugat liderul PSD.

Ponta a mai spus că şi deputaţii USL vor încerca să o convingă pe "doamna Anastase să numere corect şi să se aprobe legea şi în această Cameră".

Comisia de cod electoral a adoptat, miercuri, prin consens, propunerea privind sistemul de vot uninominal mixt, astfel încât jumătate din colegii să fie adoptate prin vot uninominal majoritar şi jumătate pe o listă de compensare, a anunţat preşedintele comisiei, Sulfina Barbu.

Barbu a precizat, după şedinţa Comisiei de cod electoral, că acest sistem de vot mixt a întrunit 13 voturi "pentru", fiind realizat un compromis, deoarece toate celelalte propuneri, cum ar fi sistemul uninominal pur sau sistemul de vot actual, nu au întrunit numărul de voturi. Ea a arătat că PDL şi USL au susţinut varianta de vot uninominal majoritar, dar că cei de la UDMR şi minorităţi nu au fost de acord cu această variantă.

Tot miercuri, Victor Ponta a anunţat, printr-un comunicat de presă, că USL va propune în plenul Parlamentului un nou vot, pentru uninominalul simplu, liderul PSD precizând că doar Sulfina Barbu a votat, miercuri, în Comisia de cod electoral, pentru acest sistem, în timp ce reprezentanţi PDL, UNPR şi UDMR şi un membru al minorităţilor au votat împotrivă.

Preşedintele PSD a susţinut şi vineri, într-o conferinţă de presă la sediul partidului, că democrat-liberalii mint în privinţa susţinerii uninominalului pur şi că USL va milita pentru introducerea acestui sistem de vot.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici