Ponta despre clasamentul Transparency International: În 2013, să intrăm în topul primelor 50 de ţări

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la Târgu Jiu, într-o conferinţă de presă, că îşi doreşte ca raportul din 2013 al Transparency International în privinţa corupţiei să situeze România în primele 50 de state ale lumii.

412 afișări
Imaginea articolului Ponta despre clasamentul Transparency International: În 2013, să intrăm în topul primelor 50 de ţări

Ponta despre clasamentul Transparency International: În 2013, să intrăm în topul primelor 50 de ţări (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax foto)

Ponta a spus că speră ca ţara noastră să avanseze cel puţin zece poziţii faţă de locul 66, ocupat în clasamentul dat publicităţii, miercuri, de Transparency International, în urcare cu nouă poziţii faţă de anul trecut.

"Pentru prima dată după foarte mulţi ani, în 2012, percepţia publică asupra corupţiei din România a înregistrat o evoluţie pozitivă. Aş putea spune o evoluţie pozitivă semnificativă, deoarece România a trecut de pe locul 75 la nivel mondial pe locul 66. Nu mai suntem ultima ţară din Europa", a declarat Ponta.

Premierul a menţionat că nu se bucură pentru celelalte ţări europene care au coborât sub România în clasamentul respectiv, precizând că este mulţumit de avansul înregistrat de ţara noastră în clasamentul Transparency International.

"Nu mă bucur pentru cele trei ţări care au trecut sub noi, Italia, Grecia şi Bulgaria, dar mă bucur pentru România care a avansat în acest clasament. Mă bucur pentru că asta înseamnă că percepţia asupra modului de funcţionare a administraţiei publice, asupra modului în care acest flagel al corupţiei afectează societatea românească s-a îmbunătăţit într-un sens invers decât ceea ce s-a întâmplat în majoritatea ţărilor din Europa", a menţionat premierul.

Victor Ponta a mai spus că poziţia ocupată de România este importantă nu doar pentru "bătăliile interne", ci şi pentru viitorul rating de ţară.

"Acest clasament este extrem de important nu doar pentru bătăliile interne, în 2011 oamenii vedeau mult mai multă corupţie decât vedeau în 2012, dar este extrem de important pentru că acest clasament este luat în considerare la momentul în care se stabileşte ratingul de ţară, modul în care România este atractivă sau nu pentru investitori, dobânzile pe care România le plăteşte la credite", a menţionat prim-ministrul.

De asemenea, premierul a precizat că raportul Transparency International influenţează deciziile pe care le iau marii investitori.

"Este un clasament considerat de investitorii străini mult mai credibil decât ceea ce spun oficialii unei ţări sau ceea ce spune presa unei ţări, care uneori este polarizată, însă un astfel greu de clasament este greu de contestat", a afirmat Ponta.

Prim-ministrul a declarat, totodată, că progresele înregistrate de România în 2012 îl încurajează să continue măsurile de transparentizare şi de combatere a corupţiei.

"Dacă doriţi, acest clasament îmi oferă mie, ca prim-ministru, Guvernului, administraţiei publice locale şi centrale, o încurajare pentru a continua măsuri de transparentizare şi de combatere a corupţiei sistemice din România, măsuri pe care trebuie să le luăm în anii care urmează. (...) Îmi propun ca în anul următor, 2013, în decembrie, când se va publica noul raport al Transparency International, România să continue să avanseze, să intrăm în topul primelor 50 de ţări. Dacă am coborât zece locuri în şapte-opt luni de guvernare, cred că este un obiectiv important şi rezonabil", a mai spus Ponta.

Premierul Victor Ponta a prezentat mai multe cazuri de corupţie, exprimându-şi speranţa că, în 2013, "lupta anticorupţie va fi luptă anticorupţie, nu un instrument de luptă politică împotriva celor care câştigă alegerile".

În acest context, Ponta a dat exemple de "corupţie endemică", care au la bază rapoarte şi concluzii ale unor controale făcute de ministere şi concretizate în sesizări penale pentru deschiderea unor anchete, dând ca exemple: Hidroelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Oltchim, Poşta Română.

România ocupă locul 66 în clasamentul Transparency International pe anul 2012 privind percepţia corupţiei, obţinând un scor de 44, fiind la egalitate cu Arabia Saudită şi Kuwaitul şi în urcare cu nouă poziţii faţă de anul precedent.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici