Ponta despre HG 223/2013:Dacă era ilegală, Băsescu avea obligaţia să spună până acum, nu în campanie

Premierul Victor Ponta a fost întrebat, joi, la Galaţi, dacă HG 223/2013 trebuia să aibă şi avizul CSAT, aşa cum afirmă preşedintele Traian Băsescu, el arătând că şeful statului avea obligaţia să spună dacă era ceva ilegal în acest sens până acum, nu să iasă în campania electorală.

444 afișări
Imaginea articolului Ponta despre HG 223/2013:Dacă era ilegală, Băsescu avea obligaţia să spună până acum, nu în campanie

Victor Ponta şi Traian Băsescu (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

”Deci, dacă era ceva ilegal, într-un an şi şase luni, domnul Băsescu, ca şef al statului, avea obligaţia să atragă atenţia, nu să iasă în campania electorală, că asta înseamnă folosiriea instituţiilor statului în campanie electorală. Mie mi se pare extrem de grav faptul, e o problemă medicală să foloseşti în campania electorală justiţia, serviciile de informaţii”, a spus Ponta.

Întrebat dacă HG 223/2013 trebuia să aibă avizul CSAT, aşa cum susţine preşedintele Traian Băsescu, Ponta a răspuns că Băsescu minte.

”Domnul preşedinte Băsescu minte, că nu cred că nu ştie foarte bine că toate actele normative în Guvern se aprobă numai şi numai după ce au toate avizele, avize de la instituţia iniţiatoare, de la Justiţie în final. (...) Iertaţi-mă, între toate instituţiile din România care şi-au dat avizul şi părerea domnului Băsescu care şi-o spune în campanie, că totuşi vorbeşte de o Hotărâre din aprilie 2013... Deci, un an şi şase luni, dacă era ceva rău, dânsul nu a sesizat. A sesizat acum, când suntem în campanie electorală”, a spus Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că este surprins de faptul că SIE este angrenat în lupta politică, menţionând că sunt "neadevăruri" în comunicatul Serviciului, cum ar fi cel că nu era necesar avizul CSAT pentru Ordonanţa privind secretele.

"Am luat notă de comunicatul SIE de ieri şi trebuie să vă spun că m-a surprins angrenarea în disputa poltică a Serviciului, pentru mine este o enigmă uriaşă de ce au făcut-o. În comunicatul domniilor lor sunt neadevăruri, şi cel mai important neadevăr este cel legat de faptul că nu era nevoie de aviz CSAT pentru a scoate Hotărârea 223/2013. Îi rog acum pe domnii de la SIE să ia notă de prevederile Legii 182/2002, care, la articolul 14, spune că CSAT asigură coordonarea la nivel naţional a tuturor programelor de protecţie a informaţiilor clasificate, or Hotărârea 223, care clasifica activităţile SIE ca fiind secrete de stat, face parte din programele de apărare şi de asigurare a secretului de stat. Cum poţi să coordonezi ceva, aşa cum spune Legea 182 (...) dacă nu ţi se aduce la avizare?", a precizat Traian Băsescu.

Preşedintele a făcut referire şi la Legea 415/2002, privind organizarea şi funcţionarea CSAT, care la articolul 4, precizează că "proiectele de acte normative iniţiate sau emise de către Guvern, privind securitatea naţională, se avizează de CSAT". "SIE este o instituţie de securitate naţională", a menţionat Băsescu.

Şeful statului a citit şi din Legea 24/2000, privind normele de tehnică legislativă, care la articolul 9 spune că în cazurile prevăzute de lege (legea 182 şi legea 415) în faza de evaluare a proiectelor de acte normative, iniţiatorul trebuie să solicite avizul autorităţilor interesate în aplicarea acestora, în funcţie de obiectul reglementării. "Activitatea SIE ţine de coordonarea CSAT. Cum poate SIE să dea un comunicat în care să spună că nu era necesar avizul CSAT, când activitatea SIE ţine de CSAT?", a spus Băsescu, adăugând că "sunt trei legi care au fost încălcate prin promovarea Hotărârii de Guvern 223/2013, privind secretizarea activităţilor SIE.

"Din păcate, SIE a ţinut să susţină punctele de vedere ale domnului Meleşcanu, că ei pot încălca legea", a adăugat Băsescu.

Serviciul de Informaţii Externe susţine, într-un punct de vedere transmis MEDIAFAX, că HG 223/2013 privind lista informaţiilor secret de stat, criticată de preşedintele Traian Băsescu, a respectat circuitul legal de avizare, iar aprobarea actului normativ nu era condiţionată de avizul CSAT.

SIE a prezentat parcursul elaborării HG 223/2013 şi motivele pentru care a fost adoptat actul normativ "dezbătut şi supus aprobării în şedinţa publică a Executivului din data de 30.04.2013".

Serviciul precizează că în 2002 a întocmit şi supus aprobării Guvernului lista cuprinzând categoriile de informaţii secrete de stat din domeniul său de activitate, în aplicarea art. 22 din Legea 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate.

"Caracterul militar al HG nr. 1209/2002 a relevat în timp o serie de vulnerabilităţi în asigurarea protecţiei sediilor, categoriilor de activităţi şi a personalului instituţiei, generate de inopozabilitatea faţă de terţi a actului normativ, fapt care a permis ca unele cadre, sedii, structuri şi tipuri de activităţi ce se desfăşoară în/de către acestea să fie deconspirate fără ca instituţiile abilitate, în speţă Parchetul, să aibă posibilitatea legală de a întreprinde măsurile procedurale ce se impuneau la sesizarea SIE", explică Serviciul.

De asemenea, precizează că actualizarea listei cuprinzând categoriile de informaţii clasificate secret de stat a fost iniţiată de către SIE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici