Ponta: Gândirea lui Băsescu, specifică lui Kadhafi. Nu voi ezita când vor fi voturi pentru suspendare

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, vineri, la Târgovişte, comentând declaraţiile şefului statului la adresa judecătorilor, că acesta are o gândire specifică lui Kadhafi, menţionând că nu va ezita în legătură cu suspendarea lui Traian Băsescu imediat ce vor exista voturile necesare.

460 afișări
Imaginea articolului Ponta: Gândirea lui Băsescu, specifică lui Kadhafi. Nu voi ezita când vor fi voturi pentru suspendare

Ponta: Gândirea lui Băsescu, specifică lui Kadhafi. Nu voi ezita când vor fi voturi pentru suspendare (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Întrebat dacă are o reacţie faţă de discursul preşedintelui din faţa judecătorilor, Ponta a răspuns: "Am oferit (o reacţie), dar nu e important pentru presă, era un pictorial ieri (joi, al Elenei Udrea, n.r.) mai important decât tot ce s-a întâmplat în ţară şi, normal, lumea s-a concetrat pe pictoriale. Viziunea mea şi a USL este foarte clară: o ţară în care Guvernul nu respectă hotărârile judecătoreşti nu este o ţara democratică. O ţară în care preşedintele ţării, indiferent cum îl chemă, dă ordine judecătorilor, nu este o ţară democratică. Obligaţia noastră este să avem grijă, să încercam să reintroducem un sistem corect şi democratic în România".

El a menţionat că acţiunea de suspendare a lui Ion Iliescu din funcţia de preşedinte, în 1995, a fost democratică şi corectă.

"Pe drum l-am întrebat pe domnul Năstase, pentru că nu eram în politică în 1995: acţiunea de suspendare a preşedintelui Ion Iliescu din funcţie în '95 a fost făcută de către colegii liberali şi colegii ţărănişti şi colegii de la PD, dacă nu mă înşel, pentru că a făcut o declaraţie vizavi de restituirea proprietăţilor şi atunci s-a început la modul corect, zic eu, uite după atâţia ani o acţiune de sancţionare a preşedintelui, care nu avea voie nici măcar să-şi dea cu părerea despre restituirea proprietăţilor. La ce a făcut Băsescu ieri? Când s-a răstit la judecători şi le-a zis cum să judece şi să nu îndrăznească să mai judece şi le-a spus judecătorilor să stabilească ei sursă bugetară? Păi asta-i treabă judecătorilor, să stabilească sursă bugetară?", a spus Ponta.

Întrebat dacă declaraţiile lui Traian Băsescu pot fi "de suspendare", Victor Ponta a răspuns: "Categoric da, categoric da".

"Mai spun un lucru, cum adică, nu poţi să dai o decizie judecătorească dacă nu spui de unde da debitorul banii? Păi asta înseamnă că şi eu dacă va dau pe voi în judecată înseamnă că judecătorul trebuie să-mi nu dea dreptate decât dacă ştie că aveţi o avere acasă, sau ce? O asemenea gândire poate fi caracteristică pentru Kadhafi, nu mai este...", a mai spus liderul PSD.

Întrebat dacă opoziţia va iniţia demersurile de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, Victor Ponta a răspuns: "O să iniţiem, ideea nu este să iniţiem, ideea este să şi reuşim. Şi imediat ce avem un vot în plus nu o să ezit nicio secundă, nici eu şi nici domnul Antonescu, să nu va faceţi griji pe tema asta. Dar am vrut doar să fac o paralelă, în 15 ani în loc să evoluăm că ţara democratică am involuat, şi declaraţiile lui Băsescu, nici măcar Ceauşescu cred că nu le-a făcut. Dacă o justiţie trebuie să judece cum spune preşedintele ţării, eu nu cred că noi putem avea altă poziţie decât că trebuie să-l schimbăm pe preşedinte. Ţara nu!".

Preşedintele Băsescu le-a cerut, joi, magistraţilor să indice şi "sursa de finanţare" atunci când dau hotărâri împotriva legilor adoptate pentru diminuarea veniturilor unor categorii de personal, precizând că, dacă aceste decizii ar fi aplicate, România ar fi într-o situaţie extrem de dificilă.

Băsescu a menţionat că Guvernul şi-a asumat răspunderea pe acte normative legale, care au primit aviz de constituţionalitate, referitoare la reducerea veniturilor personalului bugetar, însă "instanţele au hotărât împotriva legilor prin care România a încercat să treacă cu daune cât mai mici" perioada de criză economică.

Preşedintele a arătat că este "o veselie" în adoptarea acestor hotărâri, procesele care vizează astfel de cauze "merg şnur", în timp ce alte procese întârzie cu anii.

El a amintit că trebuie plătiţi 9 miliarde de lei în urma acestor hotărâri judecătoreşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici