Ponta i-a spus premierului polonez că este modelul său, referindu-se şi la problemele acestuia cu preşedintele

Premierul Victor Ponta i-a spus omologului său polonez, Donald Tusk, că este modelul său, referindu-se atât la absorbţia fondurilor UE, dar şi la modul în care acesta a tranşat anterior problema reprezentării ţării sale la Consiliul European, în urma unei dispute cu preşedintele polonez.

332 afișări
Imaginea articolului Ponta i-a spus premierului polonez că este modelul său, referindu-se şi la problemele acestuia cu preşedintele

Donald Tusk (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sunteţi modelul meu", i-a spus Ponta premierului polonez, pe care l-a întâmpinat la sosirea la reuniunea de la Bucureşti a prim-miniştrilor statelor UE membre ale grupului "Prietenii coeziunii".

Donald Tusk l-a asigurat pe premierul român de sprijinul său, spunându-i că va fi "cooperant".

La 12 iunie, premierul Victor Ponta se va adresa Parlamentului printr-o declaraţie privind problematica UE, urmând să solicite ca Legislativul să clarifice dacă la şedinţele Consiliului European în care sunt dezbătute teme aflate pe agenda Guvernului trebuie să participe şeful statului sau primul-ministru.

Ponta insistă că la aceste reuniuni trebuie să participe premierul, dar nu a ajuns la un acord cu preşedintele Traian Băsescu, care doreşte să meargă în continuare la astfel de şedinţe.

Polonia a dus la Bruxelles disputa legată de reprezentarea în Consiliul European, în anul 2008, când premierul polonez nu i-a permis preşedintelui să meargă la summit, iar şeful statului a mers cu un avion închiriat şi a stat pentru scurt timp la reuniune, pe scaunul ministrului de Finanţe.

Potrivit tradiţiei, în Polonia şeful Guvernului este cel care reprezintă ţara la summit-urile europene. Dar situaţia s-a schimbat când Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al preşedintelui Lech Kaczynski, a devenit premier în iulie 2006. El l-a delegat atunci pe Lech să meargă la aceste întâlniri, până în toamna lui 2007, când a pierdut alegerile.

După schimbarea puterii, premierul polonez Donald Tusk excludea categoric participarea preşedintelui conservator Lech Kaczynski la summit-ul UE din octombrie 2008.

"L-am informat pe preşedinte că, potrivit Constituţiei şi având în vedere problemele abordate, delegaţia este formată din ministul de Externe, ministrul de Finanţe şi premier", a declarat Tusk presei. "Nu acceptăm să fie încălcată în permanenţă Constituţia", a adăugat el. Tusk a subliniat că subiectele dezbătute la summit-ul european precum criza financiară mondială, clima sau energia nu intră în competenţele preşedintelui, ci ale Guvernului.

Preşedintele a insistat să meargă la Consiliu, însă Guvernul a refuzat să-i pună la dispoziţie un avion.

În cele din urmă, Preşedinţia a închiriat o aeronavă, costurile ridicându-se, potrivit presei, la 40.000 de euro.

Lech Kaczynski a mers la Bruxelles. Deşi pe lista delegaţiei oficiale nu figura niciun reprezentant al Preşedinţiei, Kaczynski a fost primit totuşi la summit-ul UE.

Preşedintele polonez Lech Kaczynski a evitat în ultima clipă un conflict la summit-ul european de la Bruxelles, din 15 octombrie, după ce a stat zece minute lângă rivalul său politic, premierul polonez Donald Tusk, ulterior cedând scaunul ministrului de Finanţe, căruia îi era destinat, relata atunci AFP.

Preşedintele conservator şi eurosceptic polonez a luat loc în sala de plen pe scaunul destinat ministrului polonez de Finanţe, lângă rivalul său politic, premierul liberal Donald Tusk. Dar, după zece minute, când se discuta pe tema crizei financiare, el l-a lăsat pe ministrul de Finanţe, Jan Rostowski, să se aşeze. Preşedintele Poloniei a pierdut atunci cea mai mare parte a reuniunii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici