Ponta: Legile asumate de Guvern nu vor intra în vigoare din cauza lui Anastase

Liderul PSD Victor Ponta a susţinut miercuri că, dacă moţiunea de cenzură nu va trece, PSD va contesta la CC legile asupra cărora Guvernul şi-a angajat răspunderea, iar acestea nu vor putea fi aplicate întrucât Curtea este blocată de Roberta Anastase, care refuză să semenze numirea unui judecător.

95 afișări
Imaginea articolului Ponta: Legile asumate de Guvern nu vor intra în vigoare din cauza lui Anastase

Ponta: Legile asumate de Guvern nu vor intra în vigoare din cauza lui Anastase (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax foto)

"Doamna Anastase cred că nu ştie, necunoscând Constituţia şi legile, că atât timp cât Curtea Constituţională nu va avea componenţa completă, nu va putea judeca sesizările vizavi de legi, inclusiv cele pe care îşi angajează Guvernul răspunderea. Dacă moţiunea de cenzură nu trece - eu sper că va trece - dar, dacă nu trece, noi vom sesiza Curtea Constituţională, care e blocată de doamna Roberta Anastase, prin nesemnarea numirii judecătorului şi nu poate să judece această sesizare. Practic, legile nu intră în vigoare", a spus Ponta.

El a arătat că preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, "se joacă" pur şi simplu cu lucruri extrem de importante pentru toată România numai pentru că a pierdut un vot pe care preşedintele (Traian Băsescu, n.r.) şi partidul (PDL, n.r.) îl ceruseră într-o anumită direcţie", a adăugat liderul PSD.

Ponta a precizat că la nivelul conducerii PSD a fost adoptată sesizarea către Comisia juridică în care se solicită sancţionarea Robertei Anastase cu excluderea de la lucrările Camerei pentru o perioadă de 15 zile, în aşa fel încât unul dintre vicepreşedinţi, oricare va fi acela, să semneze numirea judecătorului la Curtea Constituţională.

"Sperăm ca în Comisia juridică să se discute foarte rapid această sesizare şi să deblocăm activitatea Curţii Constituţionale, esenţială pentru judecarea sesizărilor de neconstituţionalitate şi aplicabilitatea unor legi, inclusiv legile pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea", a spus Ponta.

Şi PNL intenţionează să atace la Curtea Constituţională legile pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în cazul în care moţiunea de cenzură nu va fi adoptată. Vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian a declarat miercuri, la finalul CNEx, că liberalii au decis, în comisiile de specialitate, că vor ataca singuri la Curtea Constituţională cele două Legi pe care Guvernul Boc şi-a asumat răspunderea luni în faţa Parlamentului.

În Parlament sunt dispute privind desemnarea judecătorilor la Curtea Constituţională.

Candidatul propus de PSD pentru funcţia de judecător al Curţii Constituţionale din partea Camerei Deputaţilor, Valer Dorneanu, a obţinut, în urmă cu o săptămână, 161 de voturi favorabile, iar contracandidatul său propus de PDL Ştefan Minea a obţinut 123 de voturi, dar preşedinta Camerei Deputaţilor Roberta Anastase a refuzat să-l valideze pe Dorneanu, arătând că acesta trebuia să întrunească 168 de voturi favorabile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici