Ponta: Nu i se poate imputa actualei coaliţii că nu a modificat la timp legislaţia electorală

Copreşedintele USL Victor Ponta a declarat joi că nu se poate imputa actualei coaliţii de guvernare că nu a modificat la timp legislaţia electorală.

213 afișări
Imaginea articolului Ponta: Nu i se poate imputa actualei coaliţii că nu a modificat la timp legislaţia electorală

Victor Ponta (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

El a făcut aceste declaraţii la dezbaterea "Votul este totul? Reforma electorală între recomandările internaţionale şi imperativul politic", organizată de Coaliţia 2012 pentru Alegeri Corecte, răspunzând criticilor preşedintelui ProDemocraţia, Cristian Pârvulescu, referitoare la modificarea legii electorale cu mai puţin de un an înainte de alegeri.

"Nu ne poate fi imputată nouă culpa asupra faptului că nu s-a făcut modificarea legii electorale în timp. Noi am ajuns la guvernare luni şi marţi am fost în Senat pentru acestă lege. Nu cred că trebuie să fim acuzaţi noi pentru faptul că guvernele anterioare nu au modificat mdin timp ceea ce toate grupurile politice au anunţat, că nu sunt de acod cu păstrarea legii actuale", a subliniat preşedintele PSD.

El a susţinut că modificarea legii în vigoare este necesară în condiţiile în care ea afectează un drept important electoral, "faptul că votezi un candidat în colegiu şi ajunge alt candidat este un lucru pe care noi vrei să îl modificăm".

Victor Ponta a răspuns, astfel, criticilor lui Pârvulescu care a precizat că, potrivit recomandărilor Comisiei de la Veneţia, legea electorală poate fi modificată cu mai puţin de 12 luni înainte de alegeri dacă este necesar să fie remediate pe cale legislativă probleme neprevăzute sau pentru a rectifica legislaţia electorală acolo unde aceasta aduce atingere drepturilor electorale recunoscute internaţional.

Preşedintele ProDemocraţia, Cristian Pârvulescu, a declarat, joi, că sistemul electoral majoritar într-un singur tur, propus de USL, reprezintă o încălcare gravă a dreptului de reprezentare şi ar putea ridica probleme de constituţionalitate.

El a făcut aceste declaraţii la dezbaterea "Votul este totul? Reforma electorală între recomandările internaţionale şi imperativul politic", organizată de Coaliţia 2012 pentru Alegeri Corecte.

El a arătat, în numele Coaliţie 2012 pentru Alegeri Corecte, că o astfel de reglementare nu ar respecta prevederile constituţionale care stabilesc că Parlamentul este organul reprezentativ al poporului şi că votul este egal.

Pârvulescu a explicat că în sistemul majoritar, de felul celui propus prin propunerea legislativă semnată de cei doi copreşedinţi ai USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, şi care a fost adoptată de Senat, se ajunge la situaţia în care votul celor care şi-au exprimat opţiunea pentru candidatul ajuns pe locul doi se pierde, aceştia nemaifiind reprezentaţi în legislativ. Potrivit afirmaţiilor sale, astfel se produce o inechitate între alegătorii care se prezintă la vot, unii dintre aceştia ajungând să nu fie reprezentaţi.

Acesta a mai spus că sistemele majoritare dau guverne puternice şi majorităţi stabile, dar nu duc la reprezentarea minorităţilor politice, în timp ce sistemele proporţionale urmăresc legitimitatea şi democraţia.

El a subliniat că sintagma "sistem uninominal pur" este incorectă, deoarece există doar trei sisteme electorale: proporţional, majoritar şi mixt.

Pe de altă parte, Cristian Pârvulescu a ridicat problema oportunităţii modificării legislaţiei electorale prin schimbarea radicală a sistemului electoral, cu şase luni înainte de data alegerilor, în condiţiile în care Comisia de la Veneţia recomandă ca un astfel de demers să nu fie făcut cu mai puţin de 12 luni înainte de scrutin.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici