Ponta: PSD propune ca la consultările de la Cotroceni să se discute şi Statutul funcţionarului public

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, înaintea şedinţei BPN, că delegaţia social-democraţilor care va merge la consultările de la Cotroceni cu preşedintele Traian Băsescu, pe tema Legii ANI, îi va propune acestuia şi o discuţie pe tema Legii statutului funcţionarului public.

14 afișări
Imaginea articolului Ponta: PSD propune ca la consultările de la Cotroceni să se discute şi Statutul funcţionarului public

Ponta: PSD propune ca la consultările de la Cotroceni să se discute şi Statutul funcţionarului public (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Am primit o invitaţie din partea preşedintelui de a participa azi, la ora 17.00, la consultări la Palatul Cotroceni, pe tema deciziei Curţii Constituţionale, privind ANI. Vreau să vă propun să fiţi de acord să participăm la aceste consultări, dar vreau să folosim acest prilej execelent - dacă tot mergem să discutăm despre Legea ANI - să mergem noi să discutăm - şi sunt convins că preşdintele va fi de acord - şi despre deciziile Curţii Constituţionale privind Legea statutului funcţionarului public", a spus Ponta, în debutul şedinţei BPN a PSD.

El a arătat că, în opinia sa, Statutul funcţionarului public este cel puţin la fel de important ca şi Legea ANI.

"Cred că România are nevoie de ANI, dar în primul rând are nevoie de şefi la deconcentrate şi de o lege clară privind statutul funcţionarului public. Aş vrea să fiţi de acord să discutăm ambele probleme la întâlnirea cu preşedintele ţării", le-a spus Ponta membrilor BPN a PSD.

El a precizat că, după ce se va consulta cu cei din Opoziţie, şeful statului se va vedea şi cu cei de la Putere şi şi-a exprimat speranţa că Traian Băsescu le va da acestora din urmă "direcţii foarte clare de intrare în litera Constituşiei, referitor la ANI, cât şi la Legea funcţionarului public".

"Poate în felul acesta rezolvăm două probleme cel puţin la fel de importante, iar toate structurile deconcentrate ale României vor şti cum lucrează de acum încolo. Cred că este un prilej foarte bun şi, dacă discutăm ambele probleme, cred că va fi o întâlnire utilă", a conchis Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu are programate luni, de la ora 17.00, consultări cu formaţiunile parlamentare pe tema deciziei Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea unor prevederi din Legea de organizare şi funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate.

Curtea Constituţională (CC) a constatat că anumite prevederi ale Legii privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate sunt neconstituţionale, inclusiv articolul 13 care stabileşte atribuţiile ANI, respectiv verificarea declaraţiilor de avere şi interese, controlul depunerii la termen a acestora, constatarea neconcordanţelor sau a nerespectării hotărârilor legale, constatarea incompatibilităţilor şi sesizarea organelor de urmărire penală, dar şi aplicarea sancţiunilor.

La sfârşitul săptămânii trecute, premierul Emil Boc a declarat că este hotărât să promoveze o ordonanţă de urgenţă privind Agenţia Naţională de Integritate (ANI), pentru a permite instituţiei să funcţioneze în continuare, arătând că "cine crede că îşi poate bate joc de ANI se înşală".

Curtea Constituţională arată însă în motivarea deciziei prin care a constat că prevederi din Lega Agenţiei Naţionale de Integritate sunt neconstituţionale că Executivul nu poate emite OUG, în 45 de zile, pentru a pune legea în acord cu Constituţia, ci poate doar iniţia un proiect de lege.

Ministrul de Interne, Vasile Blaga, a declarat, luni, înaintea şedinţei BPN al PDL, că în cadrul coaliţiei ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a prezentat un proiect de lege privind funcţionarea ANI ce va fi discutat în şedinţa de Guvern de luni, de la ora 14.00.

Curtea Constituţională a decis recent că mai multe prevederi din actul normativ care modifică şi completează Legea funcţionarilor publici, adoptată în Camera Deputaţilor la începutul lunii martie, sunt neconstituţionale.

Aceste prevederi care modificau Legea 118/1991 se referă la categoriile de funcţionari publici cu funcţie de conducere, concursul de recrutare pentru funcţiile publice şi lista funcţiilor publice de conducere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici