Ponta şi Antonescu admit că nu pot impune lui Băsescu un mod de reprezentare a României la Bruxelles

Copreşedinţii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu au admis, luni, răspunzând unei întrebări, că nu-i pot impune şefului statului, Traian Băsescu, un anumit mod de reprezentare a României la Consiliul European, rezoluţia adoptată de USL pe această temă fiind o poziţie de principiu.

578 afișări
Imaginea articolului Ponta şi Antonescu admit că nu pot impune lui Băsescu un mod de reprezentare a României la Bruxelles

Victor Ponta şi Crin Antonescu

Întrebat dacă i se poate impune şefului statului ce să transmită la Bruxelles, prin rezoluţia adoptată de USL, prin care se susţine varintele de buget propune se de Barroso şi Schultz, Antonescu a precizat că rezoluţia este o poziţie de principiu a USL pe care Guvernul o pune deja în practică.

"Nu putem impune ca USL nimic preşedintelui. E vorba de încercarea de a ne comporta ca într-o ţară democratică în care punctul de vedere al unor forţe politice semnificative contează. Traian Băsescu nu poate fi constrâns, dar în orice democraţie e normal să se ţină cont de poziţia de principiu pe care, de pildă, Parlamentul o adoptă. Dacă vorbim de o dezbatere în Parlament, e foarte important să exprimăm toate punctele de vedere, pentru că opoziţia, PDL, nu a exprimat o poziţie de principiu pe această chestiune", a spus Antonescu.

La rândul său, preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că nu se pune problema de a impune ceva lui Traian Băsescu, dar nici Traian Băsescu nu poate să impună ceva USL.

"Povestea că numai el exprimă poziţia României, asta nu. Într-un stat de drept, Guvernul, Parlamentul au propria greutate. Preşedintele deocamdată vorbeşte în numele domniei sale, eu pot vorbi în numele Guvernului, Parlamentul poate adopta o rezoluţie în acest sens. Traian Băsescu nu are un monopol asupra României, numai el vorbeşte, numai el spune. Dacă ţine sau nu cont, e o problema a domniei sale, personală. Partenerii noştri trebuie să ştie care e poziţia Guvernului, a Parlamentului, a principalei forţei de guvernare. Preşedintele poate ţine sau nu cont, e o problemă de responsabilitate politică", a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, că USL a adoptat o rezoluţie de susţinere a propunerilor formulate pentru viitorul buget al UE de către preşedinţii CE şi PE, cerând ca toţi reprezentanţii României în structurile europene, inclusiv preşedintele Traian Băsescu, să susţină aceleaşi propuneri.

"Am propus această rezoluţie referitoare la susţinerea pentru toţi reprezentanţii României în structurile europene a poziţiei privind politica de coeziune şi politica agricolă comună (PAC). USL susţine propunerile formulate pentru viitorul mecanism financiar multianual formulate de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manule Barroso, şi preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz. Aceste propuneri formulate de Comisia Europeană şi Parlamentul European îndeplinesc obiectivele fundamentale ale României în perioada 2014-2020 referitoare la politica agricolă comună şi la politica de coeziune", a spus Ponta.

Ponta a spus că USL, ca formaţiune majoritară de guvernare în acest moment în Parlament şi, foarte posibil, ca viitoare coaliţie de guvernare după 9 decembrie, îi solicită preşedintelui României, Traian Băsescu, şi celorlaţi reprezentanţi - inclusiv lui, ca premier, şi miniştrilor din Cabinetul său - ca în cadrul reuniunilor la care participă să meargă în totalitate pe poziţia exprimată de Comisia Europeană şi de Parlamentul European.

"Toţi reprezentanţii României trebuie să se comporte şi să sprijine ce e în interesul României. Această rezoluţie va constitui pentru Guvern, reprezentanţi ai USL, pentru Parlament, în care USL deţine majoritatea, o poziţie clară, fundamentală, de la care nimeni nu poate să se abată în reprezentarea României", a spus Ponta.

Cine te reprezintă? Află totul despre politicienii aflaţi în funcţii publice!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici