Ponta spune că declaraţiile lui Băsescu denotă că a înţeles că agenda CE e de competenţa Guvernului

Premierul Ponta a interpretat discuţia preşedintelui Băsescu cu vicepreşedintele Băncii Mondiale ca o dovadă a faptului că şeful statului a înţeles că temele socio-economice de pe agenda UE sunt de competenţa Guvernului, el spunând că reprezentarea României la CE va fi discutată acum "pe noi baze".

375 afișări
Imaginea articolului Ponta spune că declaraţiile lui Băsescu denotă că a înţeles că agenda CE e de competenţa Guvernului

Victor Ponta (Imagine: Rayvan Chirita / MediafaxFoto)

"Apreciez faptul că preşedintele are dreptate: nici nu este Guvernul domniei sale, ci al USL şi al României, iar România, ca întreaga Europă, se află într-o situaţie extrem de dificilă. Din fericire, alegerea poporului grec de ieri a fost una pro-europeană şi îmi exprim încrederea că, la Consiliul European din 28-29 iunie, liderii europeni vor adopta măsurile de creştere economică pe care România şi fiecare ţară din UE le aşteaptă. Cu atât mai mult cred că la acest Consiliu European prim-miniştrii, inclusiv eu, trebuie să luăm aceste decizii care ţin de viaţa economică şi socială a Europei. Când mă voi întoarce de la Bruxelles, sper că voi da veşti bune despre deciziile pe care întreaga Uniune Europeană le va lua pentru a găsi soluţii la criză", a spus Ponta.

El a afirmat că se bucură pentru faptul că preşedintele Traian Băsescu acceptă ideea, "mai bine mai târziu decât niciodată", că problemele socio-economice sunt de competenţa Guvernului.

"Acesta este un lucru foarte bun şi cred că dialogul dintre noi va evolua din ce în ce mai bine pe aceste noi baze", a adăugat Ponta.

Premierul a arătat în acelaşi timp că marţi sau miercuri, în funcţie şi de programul preşedintelui, trebuie să aibă o nouă întâlnire cu şeful statului, pentru a fi găsită soluţia cea mai bună de reprezentare a României şi a fi discutate teme foarte concrete de pe agenda UE, explicând că el susţine ca la măsurile de disciplină bugetară să fie adăugate şi "măsuri de creştere economică şi crearea locurilor de muncă", în timp ce preşedintele nu are aceeaşi viziune.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la începutul întrevederii de la Palatul Cotroceni cu Philippe Le Houérou, vicepreşedinte al Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală, că, deşi nu mai are un guvern al său, este bucuros că agenda sa de măsuri pentru asigurarea competitivităţii economiei româneşti este continuată de acordul pe care România îl are cu FMI, UE şi Banca Mondială.

De asemenea, Băsescu a arătat că este "extrem de convins" că actuala criză economică din Europa nu va dispărea în următoarele 12 luni şi că dificultăţile vor continua pe "termen mediu şi lung" şi a precizat România este una dintre ţările care nu susţin în prezent ideea abandonării măsurilor de austeritate pentru a relansa economia şi a asigura creşterea.

"Este cea mai mare greşeală care poate fi făcută în prezent. În termeni reali, trebuie să păstrăm stabilitatea macroeconomică, iar bazat pe aceasta să generăm creştere economică, şi nu viceversa. (...) Această poveste cu stoparea austerităţii, stoparea concentrării pe stabilitatea macroeconomică, haideţi să facem creştere economică, să punem banii în piaţă poate fi cea mai mare greşeală, care va face Europa să explodeze în următorii ani. Trebuie să avem grijă de ambele, atât stabilitate, cât şi creştere. Cheia este stabilitatea macroeconomică. Iar noi am avut experienţa din 2007-2008 când am crescut neglijând stabilitatea macroeconomică", a spus preşedintele.

Preşedintele şi premierul au avut săptămâna trecută o discuţie privind nivelul de reprezentare a României la următorul Consiliu European, dar nu au ajuns la un acord, ambii dorind să participe la reuniunea CE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici