Posibilă întâlnire Traian Băsescu - Viktor Orban, la Universitatea de Vară "Tusványos"

A XXI-a ediţie a Universităţii de Vară şi a Taberei Studenţeşti "Tusványos" începe miercuri, la Băile Tuşnad, în judeţul Harghita, la eveniment urmând să participe sute de tineri şi reprezentanţi ai vieţii politice şi economice din ţară şi din străinătate, între care premierul ungar, Orban Viktor.

83 afișări
Imaginea articolului Posibilă întâlnire Traian Băsescu - Viktor Orban, la Universitatea de Vară "Tusványos"

Posibilă întâlnire Traian Băsescu - Viktor Orban, la Universitatea de Vară "Tusványos" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Deschiderea taberei "Tusványos" va avea loc, la ora 10.00, în cortul principal şi va fi făcută de subsecretarul de stat Répás Zsuzsanna, şef al Departamentului de politică externă al Ministerului Administraţiei şi Justiţiei din Ungaria, Toró T. Tibor, preşedinte executiv al Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), alături de Sándor Krisztina, preşedintele Consiliului Tineretului Maghiar din România, şi primarul staţiunii Băile Tuşnad, Albert Tibor.

După deschiderea festivă, în cortul principal vor urma dezbateri pe teme precum "UE şi economiile naţionale - cătuşe sau oportunitate de a ieşi din criza economică?" şi "Nu suntem orfani…", care va prezenta rezultatele obţinute după un deceniu de derulare a programului de învăţământ maghiar şi şansele unei vieţi religioase maghiare în comunitatea ceangăilor din Moldova.

În cadrul Atelierului Jakabffy, se va vorbi despre "Protejarea monumentelor istorice din Bazinul Carpatic", "Pe urmele arhivelor, bibliotecilor, comorilor de artă confiscate" şi despre "Transparenţa, integritatea, lustraţia - la 20 de ani de la schimbarea de regim".

Studenţii Universităţii de Vară vor mai putea opta, miercuri, pentru subiecte de dezbatere precum "Institutul Bálványos", "Conferinţa Tineretului Maghiar - X plus un an. Încotro?" sau oportunităţi şi provocări în cadrul Programului LEADER, toate la cortul Europa, în timp ce la cortul Commitment se va discuta despre "Şansele înfiinţării unei universităţi de stat maghiare în România - cu cărţile pe faţă", "Revoluţia comunicării şi informaţiei".

Potrivit organizatorilor, premierul ungar Orbán Viktor este aşteptat să sosească în tabără vineri seară, iar sâmbătă va participa la dezbateri pe tema "Europa Centrală - Centrul Europei?", împreună cu vicepreşedintele Parlamentului European, Tőkés László, într-o discuţie moderată de secretarul de stat în Ministerul de Externe al Republicii Ungare Németh Zsolt.

Organizatorii spun că ar putea avea loc o întâlnire între premierul ungar şi preşedintele Traian Băsescu.

"Un consilier al preşedintelui Traian Băsescu ne-a sunat şi ne-a spus că acesta este de acord, chiar doreşte să răspundă invitaţiei de a se întâlni cu premierul ungar, dar că nu s-au stabilit încă amănuntele", a declarat reprezentantul organizatorilor, Sándor Krisztina.

Sándor Krisztina a afirmat că întâlnirea dintre cei doi oficiali poate avea loc la Miercurea Ciuc, la Târgu Mureş sau chiar la Tabăra Tusvanyos.

Universitatea de Vară "Tusvanyos" se va încheia duminică, fiind organizată de Fundaţia "Pro Minoritate" din Budapesta şi de Consiliul Tineretului Maghiar din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici