Preda: Amendament pentru românii din Serbia, respins în comisie a PE, cu votul PSD şi PNL

Europarlamentarul PDL Cristian Preda scrie, pe blogul său, că un amendament pe care l-a depus la raportul adoptat de PE privind Serbia şi care viza situaţia minorităţii române a fost respins Comisia de Afaceri Externe, împotriva sa votând inclusiv europarlamentari liberali şi socialişti români.

280 afișări
Imaginea articolului Preda: Amendament pentru românii din Serbia, respins în comisie a PE, cu votul PSD şi PNL

Cristian Preda (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

Comisia AFET a votat, joi, raportul referitor la Serbia alcătuit de Jelko Kacin.

"Din păcate, comisia a respins un amendament pe care l-am depus împreună cu colegii români din PPE - Elena Băsescu, Monica Macovei şi Traian Radu Ungureanu", scrie Preda pe blog.

Potrivit europarlamentarului PDL, acest amendament încuraja autorităţile sârbe "să introducă educaţia în limba română în şcolile din nord-estul Serbiei, să asigure accesul la mijloace de comunicare în limba română pentru românii/«vlahii» din nord-estul Serbiei, să introducă limba română în viaţa publică în oraşele şi satele în care aceştia reprezintă peste 15% din populaţie, precum şi să acorde Bisericii Ortodoxe Române statutul de «biserică tradiţională» şi să extindă jurisdicţia religioasă a acesteia pe întregul teritoriu al Serbiei".

Preda spune că a fost sprijinit de grupul PPE.

"În schimb, au votat împotriva amendamentului liberalii şi socialiştii. Inclusiv cei din România", a spus el.

Protocolul privind minorităţile între România şi Serbia a fost semnat, joi, la Bruxelles, de ambasadorii la UE ai celor două state, au declarat pentru MEDIAFAX surse europene.

Din partea României a semnat ambasadorul Mihnea Motoc, care a primit depline puteri în acest sens din partea MAE, iar din partea Serbiei a semnat ambasadoarea la UE, Roksanda Ninčić. Semnarea a avut loc la Comisia Europeană.

Semnarea Protocolului a fost condiţia României pentru a accepta acordarea statutului de ţară candidată la UE pentru Serbia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici