Preda: N-ar fi rău ca PDL să lanseze în sfârşit candidat la Bucureşti

Cristian Preda scrie, pe blogul său, că "n-ar fi rău ca PDL să lanseze în sfârşit un candidat pentru Bucureşti, fiindcă în acest moment Oprescu nu are un interlocutor politic", el apreciind că nici primarii PDL de sector, nici vreun lider pedelist nu reprezintă "un adversar veritabil" pentru acesta.

265 afișări
Imaginea articolului Preda: N-ar fi rău ca PDL să lanseze în sfârşit candidat la Bucureşti

Cristian Preda (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"N-ar fi rău ca PDL să lanseze în sfârşit un candidat pentru Bucureşti, fiindcă în acest moment Oprescu nu are un interlocutor politic. Într-adevăr, nici vreunul dintre primarii PDL de sector, nici consilierii generali, nici vreun lider pedelist de la centru nu reprezintă un adversar veritabil pentru actualul primar. Punctul de pornire ar putea fi chiar opoziţia faţă de proiectul autostrăzii suspendate", susţine europarlamentarul PDL Cristian Preda.

El menţionează afirmaţiile făcute într-un interviu de actualul primar general al Capitalei, Sorin Oprescu.

"Sorin Oprescu susţine, într-un interviu, că vrea sa stea la Primărie «vreo 12 ani». Dacă aş fi fost jurnalist, l-aş fi întrebat pe primar cum de a candidat la Preşedinţie în 2009, când amorul faţă de urbe e atât de mare? Cum nu sunt jurnalist, mă mulţumesc să pun o altă întrebare: ce anume ar justifica o prezenţă de 12 ani la cârma Bucureştiului? Dacă lăsam de o parte declaraţiile infantile de genul «în Bucureşti pun tot sufletul pe care îl am şi pe care pot să îl am», nu mai rămâne din Oprescu decât ambiţia de a mutila Capitala cu ajutorul unei autostrăzi suspendate", apreciază Cristian Preda.

Liderul PDL Bucureşti, Elena Udrea, a declarat, în 15 decembrie, că vor avea loc discuţii la partid cu Cristian Preda şi se va ajunge la "acelaşi punct de vedere", după ce europarlamentarul a catalogat drept o "greşeală capitală" asocierea PDL cu Cristian Popescu Piedone.

"Cu domnul Preda mai discutăm la partid şi, cu siguranţă, vom ajunge la acelaşi punct de vedere", a afirmat Udrea. Ea a fost solicitată de ziarişti să comenteze o declaraţie a lui Cristian Preda.

Udrea anunţase că primarul Cristian Popescu Piedone va fi şeful de campanie al PDL şi UNPR în alegerile locale din Bucureşti din anul 2012.

"Am întrebat în dreapta şi în stânga şi n-am aflat ceva consistent. Am căutat în presă şi n-am găsit nici aici mare lucru. E vorba despre Piedone", a scris Preda, pe blogul său, în replică la anunţul Elenei Udrea.

Cristian Preda preciza că a votat împotriva lui Piedone în 2008 şi în 2009.

"Când PDL a făcut campanie pentru legislative şi pentru prezidenţiale, primarul PC a fost cu trup şi suflet în tabăra celor care voiau să doboare «dictatura lui Băsescu». În 2010, în campania Teo Trandafir versus Liliana Mincă, am fost din nou împotriva unui primar care e cunoscut prin supra-nume, nu prin gesturi politice. De atunci încoace, singurul fapt semnificativ e îndepărtarea lui Cristian Popescu de Partidul Conservator. Motivul - evocat de presă - nu e legat de curaj, inteligenţă, imaginaţie, sacrificiu public. Nu, singurul fapt notabil e - aparent - refuzul lui Dan Voiculescu de a-l accepta ca lider al minusculului partid", mai scria Preda.

El amintea că, după această veste, au apărut câteva zvonuri care îl anunţau pe actualul primar de la 4 ca posibil candidat la Primărie din partea UNPR.

"Ieri (marţi - n.r.), Elena Udrea a anunţat că primarul Piedone ar putea primi un premiu de consolare şi mai mare pentru abandonarea sa de către Dan Voiculescu: el ar putea conduce campania PDL-UNPR de la locale! Prin acest anunţ, înţeleg că Elena Udrea a deschis o dezbatere publică despre strategia PDL în campania de anul viitor. Cum discuţia nu e limitată la interiorul organizaţiei, ba mai mult a pornit de la vârf direct în spaţiul public, îmi exprim, la rândul meu, punctul de vedere aici, înainte de orice discuţie internă. Cred că asocierea cu Piedone e o eroare capitală. La fel cum e şi o asociere electorală cu UNPR: una e colaborarea la guvernare cu un grup care asigură majoritatea în Camere şi alta e asocierea electorală cu un partid care se declară de stânga, deşi sprijină un guvern PPE", adăuga europarlamentarul.

El explica şi motivele poziţiei sale.

"Cel mai general e următorul: încrederea în PDL nu va fi regăsită prin transferul unor personaje din partide marginale (de genul Piedone) sau prin asocierea cu marginali & transfugi din PSD sau PNL, aşa cum sunt membrii UNPR sau cum ar putea fi partide fondate de Geoană sau Vanghelie, luaţi împreună sau separat. În particular, e o eroare de optică să crezi că Piedone a însemnat ceva în politica din Bucureşti în afara tranzacţiei PSD-PC, la care ulterior s-a asociat PNL. Partitura folosită pentru a lua prizonier publicul din sectorul 4 cu ajutorul lui Piedone a fost un populism deşănţat. Piedone nu se pretează la altceva. Iar eu cred că publicul - nu doar cel din sectorul 4, ci din întregul Bucureşti - merită ceva mai bun", argumenta Preda.

În opinia sa, "alternativa la primarul general nu e un alt Oprescu, ci altceva decât Oprescu".

"Închei cu o observaţie legată de comasarea alegerilor. Dacă aceasta se va realiza, atunci campaniile pentru locale şi pentru parlamentare vor fi coordonate. Mai mult decât atât, vor exista la nivelul fiecărei unităţi electorale semnificative - judeţ sau municipiu - lideri care vor fi emblema partidelor sau alianţelor aflate în competiţie. Ca unul intrat în PDL datorită lui Traian Băsescu, nu mă văd susţinând o campanie în Bucureşti aşezată sub portretul lui Piedone", scria Preda.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici